Una înveţi şi alta profesezi - Şcoală multă, job sub aşteptări

Una înveţi şi alta profesezi - Şcoală multă, job sub aşteptări
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Mai ales tinerii cu vârste până la 24 de ani sunt nevoiţi să muncească pe posturi inferioare calificării lor

În mare parte, gălăţenii şi brăileni care au muncit înainte de a-şi asuma calitatea de şomer (nu vorbim, deci, despre cei care s-au înscris pe liste imediat după absolvirea unei şcoli) nu au lucrat pe un post conform cu nivelul lor de calificare. Cel mai greu le este tinerilor, în cazul cărora competenţele profesionale certificate nu par să îi impresioneze pe angajatori. Astfel, circa 28 la sută dintre gălăţenii şi brăilenii care au lucrat între 15 ani şi 24 ani declară că au ocupat un post sub nivelul lor de pregătire, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”.

Deşi cu mai multă şcoală, cei mai mulţi dintre angajaţii cu vârste până în 24 de ani au fost nevoiţi să se mulţumească doar cu posturi de barmani, ospătari, chelneri, lucrători comerciali şi chiar muncitori necalificaţi.

Angajatorii par să acorde încredere calificării persoanei pe care o contractează pe măsură ce aceasta din urmă înaintează în vârstă. Spre exemplu, statistica demonstrează faptul că în cazul angajaţilor cu vârste de peste 35 de ani, experienţa contează destul de mult la angajare. Spre exemplu, doar 10 la sută dintre persoanele chestionate au răspuns că au fost nevoite să muncească pe un post inferior propriei calificări, între 25 de ani şi 34 de ani. Procentul scade şi mai mult în cazul angajaţilor care au muncit între 45 şi 54 de ani şi din rândul cărora doar 3 la sută au declarat că s-au mulţumit cu un serviciu pentru care erau supracalificaţi.

 

Citit 1668 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2012 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.