Campanie VL - Lanţul scumpirilor: Preţul pâinii va creşte, căci grâul e puţin şi scump
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Campanie VL - Lanţul scumpirilor: Preţul pâinii va creşte, căci grâul e puţin şi scump
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Soarele a ars grâul, iar pâinea ne va arde buzunarele. Aceasta este, pe scurt, povestea fără final fericit în care protagonişti sunt producătorii de grâu, operatorii de panificaţie şi consumatorii finali.


Toată lumea anticipează scumpiri la pâine şi la produsele de panificaţie în această toamnă, pe fondul dublării preţului grâului şi al creşterii tarifelor la utilităţi. Dintre acestea din urmă, o amintim pe cea de la gaze, de cinci la sută, programată în septembrie la presiune externă. În privinţa grâului, problema e simplă, dar rezultatul este greu de gestionat - seceta prelungită din acest an a făcut ca producţia medie de grâu la hectar să scadă de la trei tone, cât a fost anul trecut, la puţin peste o tonă, ceea ce a făcut ca preţul grâului să sară în aer. "Preţul grâului pe piaţa locală este de 1,2 lei pe kilogram, dublu faţă de anul trecut, când era 0,55-0,60 de lei pe kilogram. Dublarea preţului grâului este cauzată, bineînţeles, de producţia scăzută", a declarat Profira Onode, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, forul care gestionează tranzacţiile cu grâu dintre fermieri, depozite şi procesatori.

 

Preţul grâului creşte şi în afară

Primul semnal a venit din Statele Unite ale Americii, unde cotaţia grâului a crescut într-un ritm susţinut în vară, pe fondul speculaţiilor referitoare la reducerea prognozelor privind recolta mondială de grâu în sezonul 2012-2013 din cauza secetei. A urmat Rusia, care şi-a redus în repetate rânduri estimările privind recolta de cereale din 2012 şi a anunţat recent că ar putea să-şi limiteze exporturile de cereale dacă preţurile continuă să crească pe piaţa internă.

Brutarii nu pot amâna la nesfârşit scumpirea pâinii

Operatorii de panificaţie din judeţ spun că asistă la scumpiri săptămânale ale făinii, pe măsură ce cantitatea de grâu din recolta de anul trecut se epuizează. Pe lângă făină, se scumpesc şi celelalte ingrediente folosite la prepararea pâinii, cum este sarea, dar şi utilităţile, gazul metan fiind doar un exemplu. În aceste condiţii, scumpirea pâinii este o decizie la care toată lumea se aşteaptă. Brutăriile încearcă, totuşi, să păstreze preţurile nemodificate, dar este clar că nu vor mai putea face lucrul acesta pentru mult timp, scumpirile la materia primă şi la utilităţi devenind presante. "Nu am modificat preţul pâinii deocamdată, deşi ar fi trebuit să ţinem cont de scumpirea gazelor", a declarat Petrică Herăscu, managerul Galmopan, cel mai mare operator de panificaţie de pe piaţa locală.

Şi alte brutării de pe piaţa locală, cum sunt Arcada, Furioso sau Hanţă, amână scumpirea pâinii, dar recunosc că decizia este inevitabilă.

În momentul de faţă, o franzelă albă costă 1,2 lei. În funcţie de sortiment, preţurile la pâine ating şi depăşesc pragul de 5 lei bucata.

Stocuri strategice împotriva scumpirilor

Franţa a fost cea care a lansat, anul acesta, discuţia privind înfiinţarea unor stocuri strategice de cereale, care să poată fi folosite în anii secetoşi, cum a fost 2012, pentru a împiedica creşterile de preţuri la nivel global. Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, s-a arătat deschis propunerii, dar a subliniat că trebuie clarificate mai întâi aspecte precum rolul autorităţii publice în gestionarea acestor stocuri şi modalitatea de coordonare care să nu producă perturbări pe piaţă.

 

Citit 2590 ori Ultima modificare Duminică, 23 Septembrie 2012 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.