Sărbătoare CECCAR - Toate drumurile duc la contabilitate!

Sărbătoare CECCAR - Toate drumurile duc la contabilitate!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Experţii contabili şi contabilii autorizaţi l-au omagiat pe prof.univ.dr. Marin Toma, primul preşedinte CECAR
Fie că vorbim de mediul de afaceri, de bugetul de stat, de sistemul asigurărilor sociale, indiferent de soluţiile adoptate, toate drumurile duc în cele din urmă la… contabilitate. Contabilul este gardianul economiei, cel ce are misiunea de a reaminti permanent că „unu şi cu unu fac doi” şi de a menţine procesul decizional din cadrul unei instituţii sau societăţi în sfera corectitudinii şi lucidităţii. Prin urmare, ziua de 21 septembrie, consacrată drept Ziua Naţională a Contabilului Român, este deopotrivă un eveniment pentru toţi cei care, într-un fel sau altul, au legătură cu sfera economică. Aşa se face că, la festivitatea dedicată omagierii profesiei contabile, desfăşurată, la sfârşitul săptămânii trecute, în sala de conferinţe a Hotelului Galaţi, alături de membrii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) au fost prezenţi numeroşi reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului academic, ai autorităţilor publice locale.

Chiar dacă a fost un moment festiv, Ziua Contabilului de anul acesta a fost marcată în plan sufletesc de absenţa celui care a fost prof.univ.dr. Marin Toma, de numele căruia se leagă renaşterea CECCAR şi paşi fundamentali în reglementare profesiei contabile din România. „Drumul profesiei contabile nu a fost unul uşor, iar prof.univ.dr. Marin Toma are meritul că a reuşit, cu tenacitate şi curaj, să ne îndrume, să reafirme la un nivel calitativ superior rolul contabilităţii şi al contabilului în economia şi societatea românească”, a arătat Ecaterina Necşulescu, cea care a preluat, în calitate de preşedinte interimar, sarcina de a conduce organizaţia profesională a experţilor contabili şi a contabililor autorizaţi.

Dincolo de omagierea fondatorului CECCAR, Ziua Contabilului a fost şi un prilej de bilanţ al activităţilor de peste an. În acest context s-a aminitit de rolul pe care, printr-o serie de acţiuni precum a treia ediţie a „Forumului PMM (Practici Mici şi Mijlocii)” sau ediţia a XIX a „Congresului Profesiei Contabile”, CECCAR l-a avut în dezvoltarea unor practici care să stimuleze dezvoltarea mediul de afaceri şi promovarea bunei guvernanţe. Nu în ultimul rând, Ziua Contabilului a fost şi un prilej de a acorda „Diplome de Merit” unor personalităţi ale vieţii publice sau profesionale care au contribuit la promovarea şi dezvoltarea profesiei contabile, una dintre onorantele distincţii fiind acordă şi Departamentului Economic al ziarului „Viaţa liberă”. Nu ne rămâne decât să sperăm că spiritul de unitate, transparenţă şi corectitudine specific profesiei contabile se va dovedi „molipsitor” şi pentru alte segmente ale societăţii româneşti.

Citit 1928 ori Ultima modificare Luni, 24 Septembrie 2012 10:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.