FILIERA "STÂNA": Fraudă de 11,5 milioane de euro în pieţele Galaţiului

FILIERA "STÂNA": Fraudă de 11,5 milioane de euro în pieţele Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un mecanism de tip mafiot beneficiază de ani de zile de sprijinul autorităţilor locale. Anual, la Galaţi se vând „la negru”- adică fără acte fiscale sau sanitar-veterinare – carne de miel şi brânză de oaie în sumă de peste 11,5 milioane de euro! Impozitarea legală a sumei respective ar putea acoperi, bunăoară, majorarea cu 5 la sută a tuturor pensiilor gălăţenilor sau asfaltarea a 25 de kilometri de şosele şi străzi!


Înainte de 1989 ciobanii se numărau printre cei mai bogaţi români. Toleraţi de autorităţile comuniste pentru că erau foarte darnici cu activiştii din teritoriu, mocanii ajunseseră să dea tonul în foarte multe privinţe. Puterea lor de influenţă era atât de mare, încât nici o regulă nu-i atingea. În ciuda faptului că proprietatea privată nu era tolerată de stat, mulţi dintre ei învârteau afaceri de sute de mii de dolari.

După 1989, puterea ciobanilor nu a scăzut dramatic, chiar dacă piaţa lânii a dispărut, invazia de lactate de import a muşcat puternic din profit, iar reglementările sanitar-veterinare şi fiscale au devenit mult mai dure. Firi întreprinzătoare, mocanii s-au descurcat. Iar mecanismul pus la cale de ei – o imensă piaţă neagră – manevrează, doar la nivelul judeţului Galaţi, marfă în valoare de peste 11,5 milioane de euro şi duce miza afacerii, la scară naţională, undeva la o jumătate de miliard de euro.

Surprinzător, statul român şi Uniunea Europeană completează şi ele bugetul evazioniştilor gălăţeni cu încă 1,7 milioane de euro (peste 50 de milioane de euro la nivel naţional), cât reprezintă în total subvenţia încasată de proprietarii de oi şi capre.

Brânză albă, bani negri

Potrivit datelor oficiale, adunate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în judeţul Galaţi ar fi acum 165.000 de oi şi 53.000 de capre. Am rotunjit numerele, pentru o perspectivă simplificată. În total, sunt 218.00 de „ovine şi caprine”, cum sunt ele denumite oficial.

Doar 180.000 dintre ele sunt considerate însă animale de producţie, restul fiind berbeci şi ţapi de prăsilă, precum şi miei sau iezi. Producţia totală de brânză realizată în judeţul Galaţi se ridică, conform estimărilor specialiştilor, la peste 3.000 de tone, dintre care circa 800 de tone ajunge în consumului proprietarilor animalelor. Restul, adică 2.200 de tone de brânză, valorând aproape 9 milioane de euro, ar trebui să se regăsească în facturi, certificate sanitar-veterinare şi impozite şi taxe plătite statului. Ei bine, surpriză! Comerţul cu brânză de oaie „made in Galaţi” este, conform documentelor oficiale, de sub 180 de tone pe an. Ce se întâmplă cu restul de peste 2.000 de tone de brânză? Nu este greu de ghicit: ajunge la consumatori „la negru”, prin evaziune fiscală şi ocolirea controalelor legate de igiena produsului.

Puţinii producători care lucrează cu acte sunt exasperaţi de situaţie, căci sunt nevoiţi să facă faţă unei concurenţe neloiale foarte agresivă.

„Sunt pline magazinele de brânză fără acte. Se iau 5 kilograme pe factură şi 500 de kilograme la negru. Dacă mă duc eu cu brânza, patronul se uită la mine chiorâş. Cică cer prea mult. Păi cât să cer? Eu plătesc TVA, impozit pe venit, impozit pe salarii, CAS. Normal că preţul iese mai mare decât la acela care nu dă statului nici un ban. Dar asta nu contează pentru cumpărător, căci el plăteşte acelaşi preţ, fie că marfa este cu acte în regulă, fie că este adusă pe uşa din dos. Producătorii cinstiţi de-abia supravieţuiesc, iar cei care încalcă legea îşi iau limuzină în două săptămâni din ce fură”, ne-a mărturisit un producător de brânzeturi din judeţul Galaţi.

Un’ te vinzi tu, mielule?

Şi în privinţa mieilor lucrurile stau cam la fel. În judeţul Galaţi se obţin în fiecare an peste 200.000 de miei şi iezi (am luat în calcul media fătărilor raportate în ultimii cinci ani). Dintre aceştia, aproape 80.000 sunt trecuţi în acte ca fiind pentru consumul propriu al proprietarilor, deci nu necesită avize sanitar-veterinare la sacrificare sau de plata unor taxe şi impozite.

Tot potrivit scriptelor oficiale, 12.000 dintre tinerele animale sunt crescute anual pentru a înlocui animalele scoase din efective pe motive de bătrâneţe sau pentru prăsilă.

Restul de 108.000 de miei şi iezi ar trebui, cel puţin teoretic, să ajungă în măcelării, cu acte-n regulă. Situaţia din teren este însă cu totul alta. Abatoarele specializate în sacrificarea ovinelor au raportat, pe anul trecut, tăierea a doar 8.000 de capete (incluzând aici şi punctele de sacrificare deschise temporar de Paşti), iar comerţul de animale în viu, către fermele specializate sau către export, a fost de nici 4.000 de capete. Rămân aşadar 97.000 de miei şi iezi pe care se pare că i-au răpit extratereştrii şi i-au dus pe „piaţa neagră” a cărnii, unde valorează peste 2,5 milioane de euro.

Se fură cât 5 la sută din pensiile tuturor gălăţenilor

Acest mecanism subteran, care funcţionează la Galaţi şi cu complicitatea instituţiilor statului produce, prin neimpozitarea veniturilor, o pagubă egală cu veniturile colectate de stat din impozitarea (absolut toate impozitele şi contribuţiile aferente) a 30.000 de salarii medii pe economie. Adică e ca şi cum ar exista în economia judeţului încă 2.500 de angajaţi cu contract de muncă şi cu lefuri nete de 450 de euro de fiecare. Adică aproximativ ceea ce înseamnă Şantierul Naval din Galaţi sau firmele Vega şi Tancrad la un loc!

Dacă este să convertim banii amintiţi în cheltuieli cu protecţie socială, descoperim că statul ar putea încasa din impozitarea acestor afaceri o sumă care ar acoperi toate indemnizaţiile de şomaj din judeţul Galaţi pentru aproape trei luni! Suma ar acoperi, de asemenea, o majorare cu circa 5% a tuturor pensiilor gălăţenilor.

Exprimată în infrastructură, evaziunea produsă de „Afacerea stâna” este echivalentul asfaltării a 25 de kilometri de şosea.

Sănătatea nu se poate cumpăra

Dincolo de frauda fiscală de proporţii există însă şi alte aspecte pe care autorităţile gălăţene par să le fi scăpat de sub control: munca la negru (dusă uneori până la sclavie – vezi cazul oierilor Enache, de la Frumuşiţa, care este emblematic pentru toate stânile din judeţ) şi, mai ales, controlul calităţii produselor comercializate.

Vânzarea „la negru” a brânzei şi cărnii presupune ocolirea tuturor analizelor specifice şi scoate din ecuaţie respectarea normelor de igienă, aşa că riscul apariţiei unor îmbolnăviri în rândul consumatorilor este foarte mare. Sănătatea nu se poate cumpăra, iar autorităţile cu abilităţi de control - care se fac că plouă de foarte mulţi ani - ar trebuie să reacţioneze măcar prin prisma acestei idei. Noi le promitem susţinere mediatică. Ei doar trebuie să aibă curajul de a-şi face datoria!

Citit 5439 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2012 12:09

16 comentarii

 • postat de Sano
  Miercuri, 21 Noiembrie 2012 12:52
  Va tot mirati ca mai nimeni nu face nimic. Care autoritati locale ? Specialistii aia de sunt angajati pe baza de carnet de partid iar principala lor competenta, in CV, este doar aceea ca sunt cotizanti la partide ? Cine sa ia Piata la verificat ? Cine sa-i destituie pe brontozaurii astia ? Ce institutie este mai presus decat PARTIDUL ?
  Ca-si trimit la analize, dimineata, jumatate de kg de branza, iar mai apoi le vine masina burdusita de branza neverificata care e vanduta bine mersi...Ca de sarbatori se umplu, moaca, portbagajele unora si altora iar brazii sunt alesi pe spranceana pentru tovarasi...
  1
  1
  Raportează
 • postat de Mioritza
  Marți, 20 Noiembrie 2012 18:47
  Domnilor, ce frauda!!!!!!!!! Cei care muncesc 24 de ore pe zi, pe ploaie, pe vant, pe ger de crapa pietrele, prin nameti de 2 metri sa produca branza de oi ruineaza economia! Fraudă de 11,5 milioane de euro în piata! Ce mare branza!!! Vanzarea contra comision si cam atat a flotei romanesti, a Combinatului Siderurgic, a petrolului, a zacamintelor de metale rare si pretioase etc. sunt mizilicuri.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Blade
  Marți, 20 Noiembrie 2012 13:46
  Am citit articolul si m-am mirat....Dupa citirea comentariilor insa, mi-am pus mainile in cap! Adica, parca suntem in plina "epoca de aur". Bai fratioare, dupa 23 de ani dupa Ceasca, inca mai gandim fara ajutorul creierului. Ne folosim de el sporadic, prb cand vedem un film pe HBO...S-a gandit nataraul de ziarist, ca cei ce produc azi, in judetul Galati, produse lactate, sunt "sapati" de mafia multinationalelor din domeniu, care-si gasesc in ei, ( in tarani) pe cei mai de valoare concurenti???Prostimea ce cumpara de pe strazi, cas de oaie si branza de vaca, se gandeste putin, inainte de a achizitiona marfa astfel? Exista in toate cartierele galatiului, piete cu spatii amenajate, unde produsele particularilor sunt cu taote analizele efectuate ritmic si sub supraveghere zilnica. De acolo se cumpara. Acestea sunt locurile special destinate unui comert civilizat, in care si producatorul privat, autohton sa poata supravietui. Muncind corect, in deplin acord cu legislatiile in vigoare. Politia , insa nu-si face datoria. Pe strazi, in parcari, prin portbagaje, indivizi dubiosi, eludeaza legea, vanzand fraudulos, eschivandu-se controlului de specialitate care se face doar in spatiile special destinate consumului Politia ar trb sa intervina , cu fermitate pt a diroja pe toti acesti "tarani fraudulosi" spre piete, spre efectuarea unui comert civilizat si sanatos. Producatorii locali, au dreptul sa traiasca. Ei sunt adevarata speranta pt economia noastra ,mai ales acum in pragul unei crize de proportii. Fara acestia, marile corporatii, isi vor bate joc, oferindu-ne , produse, sintetice, ieftine si in ambalaje sclipitoare. ATAT!!!
  1
  0
  Raportează
 • postat de florin irimia
  Marți, 20 Noiembrie 2012 13:01
  Articol foarte bun! Nu conteaza si nu ma intereseaza cine si ce produce! Taxe trebuie sa plateasca toti. Si LIDL plateste taxe si face comert civilizat. Taranoii astia de la Galati daca nu vor sa se integreze intr un sistem de productie si desfacere civilizata si cu reguli respectate, pot pleca in Turkmenistan. CLAR!
  1
  1
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 20 Noiembrie 2012 12:17
  ara legatura acest articol cu faptul ca maine se deschide Lidl?vreti sa ne spuneti inca o data ca este mai bine sa mergem la Lidl sa cumparam branza fabricata in Polonia,Ungaria,Grecia?aha ,am inteles !!! subtil !!!Galati=sat sarac,Galatenii merg si lasa banii ori la Braila la "MOLL",ori consuma si se imbraca cu marfa din alte tari,doamne fereste sa mergi tu draga galatean fudul cu o Dacie si sa te imbraci cu rochie cusuta la Galati,sa te stergi la nas cu sevetele galatene,sa mananci ciuperci cultivate in judetul Galati,....si mai pot continua
  1
  0
  Raportează
 • postat de John
  Marți, 20 Noiembrie 2012 12:13
  Articol de tot rasul.De ce? Poi sa vedem:
  1."căci sunt nevoiţi să facă faţă unei concurenţe căreia nu-i pot face faţă." Serios? Poate ca ai vrut sa spui ca sunt nevoiti sa "infrunte" o concurenta careia nu ii pot face fata.Ma rog...cred ca la facultatea de jurnalist nu se da prea mult interes limbii romane.
  2. Hai sa aratam ca facem o treaba buna si sa mai rascolim kktul prin a preciza ca banii furati ar putea mari pensiile. Da de ce ma rog pensiile? Elevii si studentii chiar nu conteaza? De ce sa nu primeasca ei acei bani la alocatie sau anumite gratuitati si reduceri? NUUUU...hai sa sensibilizam masele aratand ca taranii fura pensiile oamenilor...yea right...ca aia din primarie parca nu fura de 10 ori mai mult.
  3. Oare cine este responsabil de incurajarea acestei piete negre? Nu oare statul cu toate impozitele si taxele si birocratia care sufoca taranii? Am vazut ceva de subventii in articol. Pff...aceste "ajutoare" sunt de toata jena...adica nici nu asta ar fi fost si motivul pentru care crescatorii de animale din romania au organizat proteste in numeroase randuri.
  4. Pentru cei scarbiti de insalubritatea si pericolul pentru populatie(cum ar fi mirela de mai jos): daca vreti calitate atunci nu mai alergati ca orbii dupa preturile cele mai mici si cumparati produse mai scumpe dar mai bune....eh dar am uitat ca aici e romania si prostul nu e prost destul daca nu e si fudul: vor produse de calitate dar probabil asa pe nimic daca s-ar putea.

  Abia astept urmatorul articol de toata jena in care sa dezvaluiti mafia oualelor sau a producatorilor de miere la negru si sa aratati si acolo cat se fura din pensii!!!!!!!!!
  1
  1
  Raportează
 • postat de ION
  Marți, 20 Noiembrie 2012 11:30
  Deci PDL-ul a ales masura cea mai simpla: taieri din pensii si salarii, in loc sa loveasca in marii evazionisti , de ce oare??!!
  Unde s-a mai auzit in ce tara, ca autoritatile sa fie complici cu hotii la jefuirea bugetului de stat , poate doar in India. De aceea sanatatea merge asa merge, pensiile sunt asa cum sunt , etc.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Aurel
  Marți, 20 Noiembrie 2012 10:11
  Heiiiiii, Viata Libera, unde te trezesti...revino ,,fato'' cu piciarele pe Terra...NICIODATA nu se va reusi starpirea acestui fenomen, atat timp cat toti MAHARII sau(magarii) ce trebuie sa ia atitudine prin fisa postului lor accepta umplerea buzunarelor lor!!!...si cum sa n-o faca daca Partidul are nevoie de ei(pentru umplerea buzunarelor)...si pentru a sta acolo in scaune calde ani la rand...mi-e scarba de toti politicienii Galateni si nu numai!!!...ar trebui starpiti ei in primul rand...prin iesirea la vot masiv...dar romanul se trezeste cam greu...din pacate si pe undeva...isi merita soarta!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mirela
  Marți, 20 Noiembrie 2012 09:39
  Taranii precupeti, ar trebui impuscati cu totii. Din cauza speculantilor astia, mii de oameni se imbolnavesc. Castrati si apoi eutanasiati!
  0
  0
  Raportează
 • postat de lory
  Marți, 20 Noiembrie 2012 09:00
  Zaharia, sau cum l-o chema, seful pietelor nu stie nimic "saracu"!!!!, cum sa nu finanteze PSD-ul daca miloanele curg ilegal???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platitor bun de impozite
  Marți, 20 Noiembrie 2012 07:38
  Este intradevar neigienic cum se vinde in Piata Centrala si in alte piete, dar vedeti tot noi ii cautam ca este mai ieftin.Acum au aparut printre blocuri, vin si vand direct din masina cu 1-2 lei mai ieftin, stiti cum ii asteptam?Suntem suparati cateodata ca nu vin!Cand trecem pe langa o stana, vedem ce mizerie este acolo si cine sunt angajatii!Daca iar impozita cineva, clar ca in piete si in magazine pretul ar exploda.
  Daca nimic in Romania nu se impoziteaza corect, de ce s-ar impozita branza si ciobanii?
  Si daca s-ar impozita corect chiar sa credem ca cineva s-ar gandi sa asfalteze sau sa creasca pensia?
  Ce ziceti soferi si pensionari?
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Marți, 20 Noiembrie 2012 07:25
  Samsarii pietelor trebuie bagati la zdup.Daca ar fi verificati la sange de la productie la vanzare ar mai trai si producatorii mai omeneste.In tara asta ficare fura pe fiecare .Referitor la articol, d-nul din fruntea Administratiei Pietelor Galati trebuie pus la zid . Oare este de neinlocuit? Ne-am saturat in orasul asta de aceleasi mutre care ne conduc si de aceea alegerile vor fi un compromisintre aceleasi nume si aceeasi hoti. Ne este rusine de ce se intampla!
  0
  0
  Raportează
 • postat de anca
  Marți, 20 Noiembrie 2012 07:19
  Am cumpărat brânză, din Piața mare și m-am îmbolnăvit. Am umblat foarte mult ca să o predau la control. Mi-au făcut un proces-verbal și atât. Nici un răspuns. Doar recomandarea de a nu mai cumpăra de la țărani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cioban
  Marți, 20 Noiembrie 2012 07:12
  Are dreptate domnul Ion sa tina cei care spun ca sunt sclavi la stana 2 sclavi atat sa le dea mancare ,imbracaminta,tigari si bautura ca altfel nu fac treaba sa le asigure caldura iarna cazare sa-ti piarda si animale ca de astia sunt dupa aceia vorbiti domnilor care va dati doar cu parerea nu stiti ce inseamna o stana!
  0
  1
  Raportează
 • postat de taran
  Marți, 20 Noiembrie 2012 06:57
  Lasati taranii care nu au zile libere nici sarbatori ca animalele nu stiu de asa ceva luatii pe cei de sus care fura statul cu miliarde de euro nu pe taranii care vor sa-si vanda marfa nustiu la cate maini cu nimica tot comerciantii mari au castig .Loviti tot in cei de jos care muncesc zi si noapte.
  0
  1
  Raportează
 • postat de ion mocanu
  Marți, 20 Noiembrie 2012 06:54
  Foarte bine, domnule Crangan! Hai sa facem ceva sa dispara lactatele de pe piata. Nu ne referim la samsarii care cumpara telemeaua cu 10 lei/kg. si o vand cu 25! Ne referim la cei care muncesc si produc efectiv. Si sclavia de la stani se datoreaza acestei situatii. Daca ciobanii si-ar putea vinde telemeaua cu 18-20 de lei/kg in conditiile mentinerii pretului la 25 de lei, cu totul alta ar fi situatia. Sau 15 lei/kg de la cioban la vanzator, plata darilor de catre acesta din urma si 25 lei/kg la tejghea. Precizez: nu-i apar pe cei care practica sclavia la stana dar multi care nu au alta solutie isi gasesc la stana un loc in care sa doarma (chiar si in paie) si sa aiba ce manca. Inca o data: hai sa lovim in producatori si sa ne facem ca nu stim nimic despre samsari.
  Hai sa va spun despre alta situatie desi afacerea e la scara mult mai redusa dar extrem de profitabila: porumbul de floricele se vinde in piata centrala cu 2,40 lei punguta de 200 grame, deci 12 lei kg. De la producator aceasta marfa (care are si calitatea de a nu fi perisabila) se achizitioneaza cu maximum 4 lei/kg dar de regula cu 2,5-3 lei/kg.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.