Combinatul şi Primăria supun testului de paternitate ţeava care aduce apa în oraş
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Combinatul şi Primăria supun testului de paternitate ţeava care aduce apa în oraş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ArcelorMittal Galaţi şi Primăria încearcă să stabilească a cui este, de fapt, conducta de apă brută de care depinde mai bine de jumătate din populaţia Galaţiului


De la Priza Dunării - staţia de captare a apei brute din sudul municipiului Galaţi, care i-a fost dată companiei LNM Holdings NV (acum ArcelorMittal) la pachet cu combinatul siderurgic gălăţean în momentul privatizării acestuia, în 2001 - pleacă patru conducte de transport. Trei dintre acestea duc apa brută pe platforma industrială şi a patra alimentează Uzina de Apă a oraşului, care tratează apa şi o livrează apoi gălăţenilor, prin reţeaua de distribuţie exploatată de operatorul Apă Canal. Nimeni nu ştie, însă, a cui este această conductă.

Ţeava nimănui

La sfârşitul anului 2010, împinsă de criza economică, ArcelorMittal Galaţi a demarat un amplu program de reducere a consumurilor energetice. Printre altele a fost redus cu peste 30 la sută şi consumul de apă, identificând pierderile şi eliminându-le, prin reabilitarea infrastructurii de transport şi de distribuţie a apei de la Priza Dunării până în interiorul combinatului. "S-a lucrat atât la reţeaua din interiorul Combinatului, cât şi la cele trei fire care aduc apa brută de la Priza Dunării pe platformă, înlocuindu-se două fire şi jumătate, în lungime totală de 3,5 kilometri", a declarat directorul Direcţiei de Mediu din cadrul ArcelorMittal Galaţi, Vespasian Popescu.

De a patra conductă, cea care aduce aduce apa brută la Uzina de Apă din oraş, nu s-a atins nimeni. Întrebaţi de ce nu au reabilitat şi această conductă, oficialii ArcelorMittal Galaţi au recunoscut că nu ştiu exact cui aparţine aceasta. "Combinatul este proprietarul Prizei Dunării şi al conductelor de transport al apei brute, dar Consiliul Judeţului a emis acum câţiva ani o hotărâre prin care i-a alocat Primăriei conducta care aduce apa brută în oraş, aşa încât acum nu mai ştim a cui este aceasta", a spus Vespasian Popescu.

Primăria ar putea prelua conducta

"Proprietatea asupra acestui fir se clarifică acum, compania purtând un dialog pe această temă cu Primăria", a afirmat directorul de mediu din combinat, subliniind că în nici un caz conducta nu va rămâne de izbelişte.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, a confirmat existenţa unui dialog între administraţia publică şi compania siderurgică pe tema proprietăţii conductei de apă brută şi a precizat că preluarea conductei nu este exclusă. "Căutăm o soluţie care să fie în beneficiul municipiului Galaţi. Analizăm inclusiv varianta preluării conductei", a spus Mihai Costache.
Citit 2372 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Decembrie 2012 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.