Conturile la vedere: Bani la ciorap pentru vremuri tulburi

Conturile la vedere: Bani la ciorap pentru vremuri tulburi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Economiile gălăţenilor au crescut pe parcursul acestui an cu aproape 400 milioane de lei

Fie ele sub forma disponibilităţilor la vedere, fie sub cea a depozitelor la termen sau rambursabile după notificare, anul 2012 a adus pentru gălăţeni o consolidare a economiilor cu nu mai puţin de 400 milioane de lei, la o sumă totală pe finalul anului de 3.400 milioane de lei. Moneda dominantă de economisire rămâne leul, gălăţenii având în conturi în jur de 2.345 milioane de lei, din care disponibilităţile la vedere au o valoare de 626 milioane de lei, iar depozitele la termen sau rambursabile după notificare au o valoare de 1.719 milioane de lei.

În ceea ce priveşte conturile în valută, acestea nu depăşesc decât cu puţin echivalentul a 1.000 milioane de lei. Mai exact, gălăţenii aveau în conturile în valută disponibilităţi în echivalentul a 243 milioane de lei şi depozite la termen sau rambursabile după notificare în valoare de 819 milioane de lei.

Pe de altă parte, evoluţiile de piaţa valutară determină o orientare a clienţilor spre economiile în valută, în special euro, care a crescut destul de consistent în ultimele luni în raport cu leul. Aşa se face că, deşi majoritatea gălăţenilor obţin venituri în lei, au devenit din ce în ce mai numeroşi cei care vor să-şi păstreze economiile în euro. Drept urmare şi creşterea cea mai mare a valorilor economisite s-a făcut simţită la conturile în valută. Din plusul de aproape 400 milioane de lei al economiilor care s-au adăugat în conturi pe parcursul acestui an, doar 157 milioane de lei au reprezentat creşterea pe conturile în moneda naţională, restul fiind adjudecat de conturile în valută.

 

Citit 1339 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2012 15:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.