Combinatul nu vrea să crească salariile nici în 2013, dar e dispus să dea iar bonusuri
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Combinatul nu vrea să crească salariile nici în 2013, dar e dispus să dea iar bonusuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia ArcelorMittal Galaţi le-a făcut liderilor sindicali prima ofertă salarială peste zero din cadrul sesiunii curente de negociere a contractului colectiv de muncă. Patronatul nu a propus, însă, o creştere a salariilor de bază în 2013, aşa cum cer siderurgiştii şi sindicaliştii, ci o creştere a veniturilor prin acordarea de bonusuri, la fel ca în 2012. "Patronatul a venit cu o nouă ofertă, care constă în menţinerea salariilor de bază la nivelul actual şi acordarea unui bonus de 2,5 la sută din venitul anual, în aprilie, necondiţionat, şi unui al doilea bonus de 2,5 la sută, în decembrie, condiţionat de un profit de 5 milioane de euro în 2013", a declarat, la finalul rundei de negociere de luni, Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor. Noua ofertă a patronatului mai include păstrarea drepturilor din actualul contract, inclusiv bonusurile lunare de 20 de lei pentru salariaţii cu studii medii, respectiv de 2,5 la sută pentru salariaţii cu studii superioare.

La rândul lor, reprezentanţii salariaţilor şi-au diminuat revendicările. Ei cer ca salariile să fie majorate cu 7 la sută, în loc de 8,5 la sută, primele anuale de 120 de lei să crească la 200 de lei, în loc de 250 de lei, iar prima de vacanţă de 200 de lei să crească la 500 de lei, în loc de 700 de lei.

Colegii din comisia de negociere, liderii Federaţiei Sindicale Solidaritatea Metal, şi-au redus pretenţiile încă din decembrie. Ei cer o creştere salarială de 5 la sută cu păstrarea bonusurilor de anul trecut (2 la sută în aprilie, necondiţionat, şi 2,5 la sută în decembrie, condiţionat de pierderi zero) şi majorarea la 200 de lei a primei de Crăciun.

Citit 3040 ori Ultima modificare Luni, 14 Ianuarie 2013 21:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.