Pescuitul – o pasiune care te arde la buzunare
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Pescuitul – o pasiune care te arde la buzunare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă vreţi să pescuiţi relaxaţi, departe de zgomotul oraşului, dar să prindeţi şi niscaiva peşte, trebuie să vă pregătiţi cu vreo 1.000 de lei * Ieşirea la apă, cu benzină şi pachet, mai costă şi ea cam 100 de lei * Per total, pescuitul devine un hobby din ce în ce mai scump, pe care mulţi gălăţeni nu şi-l mai pot permite


E scump să ne cumpărăm peşte din galantare, dar e şi mai scump să îl pescuim chiar noi! În ultimii ani, preţurile sculelor de pescuit au crescut destul de mult, aşa că hobby-ul nu mai este acum chiar la îndemâna oricui. Cine n-are nici măcar o lansetă, dar vrea să devină pescar, în 2013, va trebui să cheltuiască măcar 1.000 de lei, ca să îşi cumpere strictul necesar. Plafon maxim de investiţie nu există. Totul este dictat de pasiunea pentru pescuit şi, evident, de grosimea portofelului. O ieşire la apă va costa şi ea cam 100 de lei, în afara situaţiei în care vă aşezaţi pe Faleză, la Dunăre, mai mult ca să vă încercaţi norocul. O altă variantă încă ieftină este trecutul Dunării cu bacul şi pescuitul în bălţile vecinilor tulceni, dar şi pentru asta e nevoie de un minim de echipament şi de bani de drum.

Trusa minimă – 1.000 de lei

Când v-aţi hotărât să ieşiţi la pescuit, e cazul să daţi o fugă prin magazinele de specialitate din oraş sau să accesaţi site-urile cu vânzare şi să vă dotaţi trusa care vă va fi cel mai bun aliat. Lansetele. Cea mai ieftină pe care am găsit-o noi pentru pescuitul staţionar costa 15 lei şi e folosită pentru copcă. Cea mai scumpă costă puţin peste 6.500 de lei. În cazul pescuitului la răpitor, preţurile lansetelor încep de la 36 de lei şi ajung până la aproape 2.900 de lei. În medie, însă, mai ales dacă sunteţi la început, am putea spune că vreo trei lansete de 50 de lei fiecare v-ar fi suficiente.

Mulinetele. E de la sine înţeles că fiecare lansetă are nevoie de mulineta ei. Preţurile mulinetelor pentru pescuit staţionar pornesc de la aproape 30 de lei şi ajung până la peste 1.800 de lei. În cazul în care daţi la răpitor, aveţi de ales între mulinete cu preţuri între 35 de lei şi 4.300 lei. Oricum, trei bucăţi de până la 100 de lei bucata ar trebui să vă fie suficiente, momentan.

Cârligele, firele şi plumbul. E puţin probabil să cheltuiţi sume mari de bani pe cârlige, încă de la prima ieşire pe baltă. Preţurile, per bucată, variază între 50 de bani şi 6 lei sau 7 lei. Cu atenţie, v-aţi putea face propriul set de cârlige, de cam toate dimensiunile, cu vreo 30 de lei. Vor costa, evident, şi firele. În funcţie de calitatea firului, de grosimea şi lungimea sa, veţi plăti până la circa 50 de lei, ca să vă dotaţi trei lansete. În cazul în care aveţi bani de dat, cele mai scumpe fire pe care le-am găsit noi, în magazinele online, ajung la 131 lei pentru răpitor, 160 de lei pentru pescuitul staţionar şi aproape 290 de lei pentru crap. Plumbul este destul de scump. Preţul unui kilogram începe de la 10 lei şi ajunge la circa 13 lei, aşa că nu prea veţi scăpa fără să daţi un leu şi ceva pe suta de grame. Se mai adaugă, deci, la nota de plata, vreo 5 lei.

Minciogul, juvelnicul şi geanta. Un minciog cu care să scoateţi peştele din apă vă va fi absolut necesar, aşa că va trebui să mai scoateţi din buzunar între 16 lei şi 1.100 de lei, dacă ţineţi neapărat să vă cumpăraţi cele mai bune scule de pe piaţă. Pe juvelnic, în care veţi ţine peştele prins, veţi mai cheltui între 6 lei şi 450 de lei. Pe o trusă cu care să vă descurcaţi şi pe mal şi în barcă o să plătiţi până la 100 de lei, chiar dacă şi aici puteţi investi mult mai mult, dacă vă dă mâna.

Nadele şi momelile. Pentru o partidă de pescuit de o zi, veţi lua probabil nadă şi momeli de vreo 50 de lei. O pungă de râme albe e 10 lei, iar un pahar de râme roşii costă cam 4 lei sau 5 lei. Nada se dă la 10 lei kilogramul. Pentru răpitor, v-ar putea fi de folos carasul mic. Oricum, aveţi de unde alege, în limita a 50 de lei, dat fiind faptul că oferta magazinelor pe acest segment este destul de bogată. În plus, cunoscătorii ştiu asta, în materie de râme comercianţii ad hoc aşteaptă la Trecere bac şi, cel puţin în plin sezon de pescuit, îşi fac şi concurenţă.

Hainele şi campamentul

Când nu e nici un nor pe cer şi nici n-a mai plouat de mult, ieşirea în aer liber e mai confortabilă. Totuşi, ca să fiţi pregătiţi să pescuiţi în orice situaţie, v-ar trebui şi haine adecvate. O pereche de cizme de bună calitate costă peste 100 de lei, iar un costum de pescar complet face cam 500 de lei. Dacă staţi şi peste noapte pe malul apei, aţi mai avea nevoie şi de cort bun, dar şi de saci de dormit. Cu alte cuvinte, de încă vreo 500 de lei.

Preţuri pentru pescuit de performanţă

Ca distracţia să nu cunoască limite, iar pasiunea pentru pescuit să nu fie încătuşată de lipsuri, e nevoie de şi mai mulţi bani. Puteţi, spre exemplu, să vă cumpăraţi o barcă, din care să daţi cu succes la peştele răpitor. Preţurile nu sunt nici astronomice, dar nici chiar pentru fiecare buzunar. Spre exemplu, o barcă gonflabilă nouă, fără motor, vă va costa între 2.000 de lei şi 6.000 de lei. Veţi mai da, însă, între 7.000 şi 2.000 de lei pe un motor care să nu vă lase la greu. Puteţi opta şi pentru bărci din fibră – avem patru ateliere în oraş care construiesc aşa ceva, la comandă – dar aici preţurile încep de pe la 400 de euro şi sar de 3.000 de euro, fără să punem la socoteală şi motorul.

Mai puteţi investi şi într-un sonar care ajunge să coste între 100 de lei şi 2.600 de lei sau în orice alt echipament care să vă facă pescuitul mai uşor. Oricum ar fi, la capitolele concurs de pescuit şi performanţă nu vă puteţi înscrie atunci când vă suflă vântul prin buzunare.

Citit 3629 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2013 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.