Cât ne costă primul grătar de primăvară

Cât ne costă primul grătar de primăvară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Magazinele şi pieţele au oferte bogate şi pentru carnea care să se pârpălească la foc potrivit, dar şi pentru legume * Găsim şi vinuri şi bere şi absolut tot ce ne mai trebuie ca să ne simţim bine, la iarbă verde * Bani şi timp să fie!


 

După atâta ger şi ceaţă, vorba poetului, e cazul ca şi gălăţenii mai tineri sau mai puţini tineri să se adune prin preajma oraşului şi să râdă la soare. Dacă vremea ţine cu noi, în weekendul viitor putem, dacă ne ţin buzunarele, să punem la cale un grătar respectabil. Chiar dacă nu  costă chiar cât o cină la un restaurant cu ştaif, ceva cheag la portofel tot îţi trebuie pentru un grătar pe cinste. Iată de ce am dat o fugă prin magazine, să vedem cât ne costă o ieşire la iarbă verde cu dumicaţi la purtător.

Carnea care dă savoare weekendului

Cine nu ţine post, găseşte din belşug carne pe care să o supună la chinuri, pe un grătar bine încins. Prin Kaufland am găsit pulpe de pui la caserolă la preţul de 14,79 lei kilogramul. Cel mai ieftin ficat de pasăre căruia i-ar sta tare bine sfârâind pe grătar costa, duminică, 9,78 lei kilogramul şi era ambalat la caserole de 500 de grame. Cârnaţi picanţi găsiţi la preţuri care încep de la 15,99 lei şi ajung la 19,99 lei kilogramul. Bună ar fi şi carnea de porc pregătită deja pentru fript care costa, în galantarele supermarketului, 14,99 lei. Mai scumpă era rulada de cotlet fără slănină, pe care ar fi trebuit să plătiţi 19,99 lei. Carne era destulă şi la hypermarketul Real. Un muşchiuleţ de viză ajungea la 24,99 lei kilogramul. Şniţelul de porc se vindea cu 20,99 lei kilogramul, iar ceafa fără os a grohăitorului ajungea la 18,99 lei. Preţul cărnii tocate începe de la 11,99 lei şi ajunge până la 19,99 lei.

De post sau doar dietetic

Pe grătar pot ajunge şi altele, nu doar cărnurile pe care le consumă cea mai mare parte dintre oamenii ieşiţi la iarbă verde. Spre exemplu, la Real kilogramul de caras uriaş se vindea, ieri, cu 10,99 lei. Un preţ pipărat pentru cei mai mulţi dintre noi. Dacă vreţi cu câţiva lei mai ieftin, găsiţi pe la pescăriile de prin oraş sau de pe lângă pieţe. Crapul era 19,99 lei kilogramul, iar pentru sortimentele mai scumpe de peşte deja puteţi merge la restaurant, că s-ar putea să ieşiţi cam tot pe acolo cu banii. N-ar fi rău, mai ales pentru cei care postesc sau cei nu vor să se ridice la înălţimea legendarilor Gargantua şi Pantagruel, să frigă şi un grătar de legume. Cartofi bunicei se găsesc în supermarket şi la mai puţin de 1,5 lei, cam la fel ca în pieţe. Roşiile ajung pe la circa 6 lei sau 7 lei kilogramul, în funcţie de comerciant, iar dovleceii care se înţeleg bine cu grătarul după ce au fost feliaţi, se găseau la Real la 5,55 lei. Cele mai ieftine ciuperci pe care le-am găsit noi erau în Micro 17, în piaţă, la preţul de 7 lei până la 8,5 lei kilogramul.

Apa nu se face nici vin, nici bere

Evident, cea mai ieftină la raft este apa plată, pe care o găsim şi la mai puţin de 5 lei bidonul de cinci litri. Ne e absolut necesară dar, dacă nu aveţi abilitatea specială de a o transforma în vin sau bere, ar trebui să cumpăraţi şi din acestea, după gust. La Real am găsit, printre altele, bere Noroc la 6,65 lei PET-ul de trei litri şi Timişoreana la 6,22 PET-ul de doi litri. Un bax cu şase cutii de Golden Brau, în schimb, ajungea la 16,69 lei. Nici vinul nu e de lepădat. Cel mai mic preţ, la litru, pe care l-am găsit, este cel al licorii bahice de Târgu Bujor, care se vinde cu şapte lei în Piaţa Centrală. În supermarket, cel mai mic preţ este al unui Premiat alb de la Vincon care costă 7,52 lei sticla de 750 de mililitri.
Evident, pentru cei cu dare de mână, există şi varianta picnicului în coş de răchită cu toate accesoriile, cu prânzul din cotlete de miel sau muşchi de vită la grătar, alături de brânzeturi fine, nuci şi struguri, totul stropit cu o sticlă de Bunello di Montecalcino pe care Realul o vinde cu mai mult de 160 de lei. Dacă nu, cheltuiţi exact atât cât să vă simţiţi bine şi să vă asiguraţi că grătarul este doar primul, nu şi unicul din acest an.

Citit 4770 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2013 17:41

4 comentarii

 • postat de Ion
  Duminică, 21 Aprilie 2013 14:17
  Veste buna. Au fost schimbate mai toate gratarele vechi. Ar trebui amplasate mai multe gratare la aglomeratia care este, dar este un inceput bun. In speranta ca inceputul va merge in sens pozitiv, TOT INAINTE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Te costă cel puțin o amendă și apoi Poftă Bună !
  Joi, 18 Aprilie 2013 20:35
  Cât te costă un grătar? Cât o amendă cel puțin, dacă merită.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gratar
  Joi, 18 Aprilie 2013 16:37
  Unde putem face un gratar?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 18 Aprilie 2013 07:41
  Vremea se incalzeste si incep gratarele. Legiuitorii au votat legea dar nu s-au obosit sa si amenajeze locurile speciale. Ei au unde sa-si faca (in curtile vilelor pe care si le-au dobindit). In padurea Girboavele gratarele care au mai ramas (pentru ca majoritatea au ajuns ori la fier vechi, ori on curtile unor gospodari de bine) sunt nefolosibile (fara fund de arse si ruginite).
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.