Producătorii gălăţeni nu estimează o ieftinire a pâinii

Producătorii gălăţeni nu estimează o ieftinire a pâinii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum grâul – materia primă pentru făina de pâine – se vinde la 60 de bani kilogramul, deci la jumătate de preţ în acest an, faţă de 2012, firesc ar fi să ne aşteptăm la o pâine mai ieftină. Fabricanţii gălăţeni de pâine spun că nu prea văd cum ar putea vinde la preţ mai mic, în acest an. Managerii din industria panificaţiei apreciază că poverile cele mai grele care le apasă bugetele nu sunt costurile materiei prime, ci cele ale energiei electrice folosite în producţie şi ale combustibililor utilizaţi de maşinile care transportă pâinea din fabrică în magazine.

„În primul rând, trebuie să spunem că, la acest moment, cel puţin în zona Pechea, nici nu a început treieratul. Lucrăm cu făină din stocurile de anul trecut, iar distribuitorii nici nu se gândesc să scadă preţul sub 1 leu kilogramul. Aşa că o ieftinire ar fi, acum, imposibilă. Apoi, în zona noastră, preţul pe recolta nouă, din câmp, se estimează în intervalul 65 de bani – 70 de bani. Iar materia primă nu este singura noastră cheltuială. Nu prea văd cum am putea ieftini pâinea, dar nici nu pot aprecia foarte exact, la acest moment”, a precizat Dumitru Petcu, managerul fabricii de pâine Furioso din Pechea.

Cam de aceeaşi părere este şi managerului fabricilor Hanţă.

„Nu cred că pâinea se va ieftini, în perioada următoare. Este adevărat că grâul va fi mai ieftin, dar nu materia primă dă preţul produsului finit, de fapt. Vorbim despre cheltuieli mari pentru energie electrică şi pentru carburanţii cu care transportăm pâine, aşa că nu va fi ieftin să producem nici de acum încolo”, a apreciat Neculai Hanţă.

Citit 2136 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iulie 2013 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.