EXCLUSIV "VIAŢA LIBERĂ" / Cine scoate bani din grâul gălăţean

EXCLUSIV "VIAŢA LIBERĂ" / Cine scoate bani din grâul gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi câmpurile au dat rod bun, agricultorii gălăţeni nu se vor umple de bani * Intermediarii care fac preţul plătesc doar 60 de bani pe kilogramul * Tona de grâu costă cu 200 de lei mai puţin la noi decât în restul lumii * Cum fermierii nu au spaţii de depozitare şi nu pot refuza vânzarea pe loc, se mulţumesc cu ceea ce li se oferă * Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat pentru "Viaţa liberă" că nu s-a stabilit, până la acest moment, o strategie de achiziţie pentru reîmprospătarea rezervelor de stat, acţiune care ar putea ridica preţul grâului


Comparativ cu anul trecut, lanurile de grâu ale gălăţenilor prin care tocmai intră combina la treierat, în aceste zile, vor da roade de trei până la patru ori mai îmbelşugate. Şeful de serviciu din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), ing. Profira Onode, ne-a declarat că producţia estimată, în acest moment, în lan este similară cu cea înregistrată în vara lui 2011. Astfel, fermierii care, în urmă cu un an, se mulţumeau să scoată abia o tonă de grâu la hectar vorbesc acum despre producţii medii de trei tone şi jumătate sau chiar de patru tone de grâu. Din păcate, ce-i mult se dă ieftin, iar intermediarii ştiu prea bine cum să facă uşor bani frumoşi de pe urma muncii fermierilor şi a managerilor din agricultura gălăţeană. La început de campanie de treierat, preţul pieţei se conturează în jurul valorii de 60 de bani pe kilogramul de grâu, în condiţiile în care, pe continentul nostru şi pe cel american, preţul sare de 80 de bani. În unele cazuri, în judeţ, fermierii care au cultivat grâu nu-şi scot nici măcar banii investiţi! Din ce să plătească input-urile şi de unde să mai scoată şi profit?

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 2740 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iulie 2013 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.