Petru Lificiu: Gazele mai ieftine abia la toamnă

Petru Lificiu: Gazele mai ieftine abia la toamnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Petru Lificiu, a anunţat că preţul  gazelor naturale ar fi putut fi ieftinit cu 3 la sută de la 1 aprilie, dar că s-a luat decizia ca această micşorare să fie operabilă abia din toamnă, până atunci costul gazelor naturale rămânând la 102,48 lei/megawatt-oră.

Petru Lificiu a prezentat un grafic al  evoluţiei preţului gazelor naturale, al petrolului şi costurile operatorilor în perioada trim. I 2008 - trim. II 2009, grafic pus, de miercuri, 25 martie, la dispoziţia consumatorilor  pe site-ul ANRE.  

Potrivit lui Lificiu, în condiţiile în care preţul gazelor naturale de import şi preţul petrolului au scăzut, s-ar fi putut opera, de la 1 aprilie, o scădere cu 3 la sută a preţului gazelor naturale din România, însă acest lucru nu se va întâmpla, deoarece sunt costuri ale distribuitorilor şi transportatorilor neacoperite, din 2008, care trebuie recuperate.

Cum iarna a trecut şi, ca atare, consumul gazelor naturale va scădea, s-a decis ca preţul gazelor naturale să se menţină până în trimestrul al III-lea al anului. La toamnă însă, când consumul va creşte, dar şi consumatorii vor avea de efectuat şi alte cheltuieli, ANRE va putea aplica o micşorare a preţului gazelor naturale, poate chiar cu mai mult de 3la sută, a adăugat Petre Lificiu.

Însă decizia va depinde de mulţi factori şi  dacă, în această perioadă, bursa mondială va înregistra dezastre, scăderea preţului  gazelor naturale nu va mai putea fi garantată.

Citit 1111 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.