Topul celor mai bogaţi dintre gălăţeni / Clasamentul averilor 2012

Topul celor mai bogaţi dintre gălăţeni / Clasamentul averilor 2012
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Milionarul din Toflea este şi în acest an gălăţeanul cu cei mai mulţi bani * Arabesque se menţine în top, cu toate că a pierdut bani * Cu toate problemele juridice, Cătălin Chelu n-a pierdut bani * Cine ştie business şi n-a avut ghinion a reuşit să ţină de bani


Marile averi ale gălăţenilor n-au trecut dintr-o mână în alta în 2012, potrivit Topului Capital 300 Cei mai Bogaţi Români. Niciunul dintre oamenii de afaceri din judeţul nostru n-a câştigat milioane de euro, dar unii dintre ei au reuşit să se menţină pe poziţii. Ba, în contextul "sărăcirii" competitorilor, au şi urcat câteva locuri pe scara bogăţiei din reviste, cu toate că, de fapt, averile le-au scăzut.

Deşi anul trecut se situa pe locul 182, cu o avere de circa 30 de milioane de euro, Petrică Herăscu  - care patronase fabrici precum Galacta sau lanţul de magazine Alcom -  nu mai figurează în topul din acest an.

Gruia Stoica şi Vasile Didilă au 400 de milioane de euro

Gruia Stoica are 45 de ani, iar Vasile Didilă, 43 de ani. Anul trecut, cu o avere estimată la 530-550 de milioane de euro, cei doi ocupau locul 10 în top. În acest an, chiar dacă mai au doar 400 de milioane de euro, au urcat un loc. Ambii oameni de afaceri s-au născut în satul Toflea, din comuna gălăţeană Brăhăşeşti. Vasilele Didilă este căsătorit, iar Gruia Stoica nu. Deţinător al Grupului Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica a fost în centrul atenţiei în acest an pe durata încercării de preluare a CFR Marfă. Spune că va participa în continuare la procedura de privatizare a companiei româneşti. A pierdut şi în Bulgaria, din cauză că, în iunie, Compania Naţională Feroviare BDZ a renunţat la privatizare. A câştigat, însă, licitaţia în Croaţia pentru preluarea HZ Cargo. Urmează privatizarea Trainosedin Grecia. Stoica are afaceri şi în turism. Finanţează fundaţia Toflea, prin care îşi ajută comunitatea în care s-a născut.

Familia Rapotan – bussiness-ul bun trece fluctuaţia rea

Pe locul 51, în cădere cu nouă locuri de pe poziţia 42 ocupată în topul precedent, se află familia Rapotan. Grupul Arabesque al lui Cezar, al Angelicăi şi al lui Mircea Rapotan a avut şi creşteri şi scăderi. Potrivit Capital, cifra de afaceri din ţară a grupului a scăzut cu 13 la sută, iar la nivel internaţional, ţinând cont şi de afacerile din Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova, scăderea a fost de 430 de milioane de euro. Managementul a fost la fel de serios ca întotdeauna, dar cursul valutar a creat probleme serioase.

Corneliu Istrate - construieşti şi câştigi!

În topul Capital de anul trecut, omul de afaceri gălăţean Cornel Istrate figura pe poziţia 73, cu 71-73 de milioane de euro. În acest an, fondatorul imperiului Vega *93 este pe poziţia 77, cu doar 59-60 de milioane de euro. Din 2010, imperiul Vega este administrat de copiii fondatorului: Ionuţ Istrate şi Anca Lefter. Construcţiile de locuinţe, investiţiile în infrastructură, construcţia şi administrarea de hoteluri şi amenajările interioare sunt principalele afaceri ale familiei.

Cătălin Chelu, aparent cel puţin, nu pierde niciodată. Arestat, condamnat la şase ani cu executare pentru că ar fi încercat că mituiască un secretar de stat din MAI şi eliberat în cele din urmă, Cătălin Chelu s-a menţinut pe poziţia 119 în Top 300 Capital. Cu mai puţini bani, ce-i drept. Anul trecut, averea omului gălăţean de afaceri care a câştigat enorm pe piaţa de capital era estimată la 47-48 de milioane de euro. În acest an, ar mai avea 42-43 de milioane de euro, potrivit Capital.

Prutul şi Arcada ţin bine de bani

Marian Andreev, omul de afaceri care conduce Prutul a urcat în Top 300 Capital. Anul trecut, cu aceeaşi avere, estimată la 28-30 de milioane de euro, gălăţeanul se situa pe poziţia 186. Acum este pe 180. Este căsătorit şi are 49 de ani.

În top a rămas şi Spiru Mantu. Căsătorit, în vârstă de 60 de ani, omul de afaceri deţin, potrivit Capital, 44 la sută din Arcada Company.

Corneliu Găvăneanu – „Dunăreanul” neînvins

Anul trecut, omul de afaceri Corneliul Găvăneanu avea, teoretic, cea mai mică avere dintre cei înscrişi în top. Într-un an destul de greu, cifrele de afaceri ale Metaltrade Internaţional şi Port Bazinul Nou au rămas relativ constante. La fel şi averea omului de afaceri. Mai exact, susţine Capital, cifra de afaceri a Metaltrade, în 2012, a fost de aproape 11 milioane de euro, iar cea a Port Bazinului Nou a depăşit 7 milioane de euro.

 „Gălăţeanul energie” a pierdut mulţi bani

Două locuri în top şi circa două milioane de euro a pierdut, de la un an la altul, omul de afaceri Adrian Marcel Comşa, conform datelor Capital. Mai exact, în ediţia trecută a topului, Comşa se afla pe poziţia 267, cu o avere estimată la 18-20 de milioane de euro. În prezentul top, poziţia este 269, iar averea 15-16 milioane. Euro P.E.C şi-a pierdut contractul cu Hidroelectrica, iar afacerile companiei au scăzut de la 35 de milioane de euro la 10 milioane de euro. Profit: puţin peste 65.000 de euro. Capital susţine că mai bine a mers Menarom PEC, care se ocupă cu fabricarea de maşini şi utilaje şi care a făcut profit de 0,7 milioane de euro.

Milionari cu interese în oraşul nostru

Chiar dacă nu s-au născut în Galaţi, au în zonă afaceri cunoscute. Primul din această categorie este Dan Adamescu, situat pe locul doi în Top 300 cei mai Bogaţi Români. Averea familiei sale este estimată la 900 de milioane de euro. Domeniile din care face bani familia, în Bucureşti şi Monte Carlo sunt, potrivit Capital: asigurările, imobiliarele, construcţiile, producerea de energie şi media. Dan Adamescu este, în prezent, acţionar majoritar la Oţelul Galaţi.

Tot cu afaceri în Galaţi figurează şi constructorii de autostrăzi Straco. Pe lângă faptul că au construit drumuri şi şi-au crescut cifra de afaceri cu 123 la sută faţă de anul 2011, grupul fraţilor Traian şi Alexandru Horpos face şi renovări de săli de sport. Printre acestea s-a numărat şi cea din Galaţi. Familia Hopos, nou intrată în top, ocupă locul 251.

Citit 16862 ori Ultima modificare Luni, 02 Decembrie 2013 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.