Exclusiv VL/ INTERVIU cu Maria Grapini: „Trebuie să scăpăm de tunuri în afaceri!"

Exclusiv VL/ INTERVIU cu Maria Grapini: „Trebuie să scăpăm de tunuri în afaceri!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* A declarat în exclusivitate pentru "Viaţa liberă" Maria Grapini, femeie de afaceri, fost ministru al IMM-urilor şi actual europalamentar


Om de afaceri de succes, dar care a făcut performanţă şi în politică, numele Mariei Grapini este, practic, sinonim cu „Succesul la Feminin”. Prezentă la Galaţi, cu ocazia Conferinţei Naţionale organizate de Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare din România (AFIR) Galaţi, doamna Grapini a avut amabilitatea de a acorda ziarului „Viaţa liberă” un interviu în exclusivitate:

- Femeile în afaceri reprezintă, mai degrabă, o excepţie decât o regulă. De ce încă se mai întâmplă asta?
- Unele motive ţin chiar de femei, de „tradiţia” în care au fost educate. Sunt familii în care femeilor li s-a tot spus că ele trebuie „să stea la cratiţă”, că bărbatul este cel care aleargă, face carieră, aduce mai mulţi bani în casă. Apoi, mai sunt şi unii bărbaţi care nu acceptă o carieră pentru o femeie, pentru că, la rândul lor, nu sunt dispuşi la preluarea acestei laturi care „tradiţional” era rezervată femeilor într-o gospodărie: să crească copiii, să meargă la cumpărături, chiar să şi gătească. Dar sunt bărbaţi cu o atitudine şi mai nocivă, care efectiv nu acceptă ca femeia să strălucească mai mult decât el, să aducă bani mai mulţi, să se spună despre el că „e soţul doamnei” şi nu că ea e „soţia domnului”. Prin urmare, dacă vor să facă o afacere, femeile nu trebuie să se lase îngrădite de astfel de bariere.

- Dacă ar fi să recomandaţi femeilor un model în afaceri, care ar fi acesta?
- Eu am pledat pentru un model greu de afaceri, un model cu o bază etică, morală, de aceea şi cât am fost ministru al IMM-urilor am încercat să pornesc un set de reglementări care să ducă la o etică în afaceri. Pentru că, din punctul meu de vedere, dacă societatea românească ar merge în această direcţie, încât să putem forma acea majoritate a businessului făcut etic, profesionist, sustenabil, atunci toată lumea ar avea de câştigat. Ar fi asigurate constant resurse la buget, oamenii ar fi mai fericiţi la locul de muncă, ar câştiga mai bine. Trebuie să scăpăm de acest sistem, în care dai şi fugi, ca la oină, tragi un tun, şi îţi pui banii nu ştiu unde. Iar ca să ai afaceri curate, etice, e nevoie de politici pro-business. O responsabilitate au aici şi politicienii, pentru a face legi corecte, dar şi cei chemaţi să o aplice. Pentru că Legislativul poate să facă o lege, dar dacă cei care trebuie să o aplice nu o fac corect, sigur că distorsionează totul.

- Care a fost cel mai mare obstacol pe care l-aţi întâmpinat în momentul în care aţi intrat în mediul privat şi aţi încercat să puneţi pe picioare o afacere?
- Întâlnirea cu neprofesioniştii, pe toate planurile. De exemplu, neprofesioniştii din instituţiile statului, care veneau în control şi scriau nişte aberaţii în procesele-verbale. Şi unii nu numai că erau neprofesionişti, dar căutau să se şi căpătuiască. Apoi neprofesioniştii – şi aici poate că e un cuvânt prea blând – din mediul de afaceri, care nu-şi respectau contractele. O problemă, în general, a fost nu neapărat lipsa legislaţiei, ci aplicarea incorectă. Aşa am ajuns la nenumărate procese cu statul, cu parteneri de afaceri, procese care, deşi nu au reuşit să ne oprească, au consumat multă energie şi implicit ne-au diminuat profitul pe care, în condiţii normale, am fi putut să-l obţinem.

- De ce capcane ar trebui să se ferească o femeie atunci când intră în afaceri?
- În primul rând, o femeie trebuie să intre în afaceri doar după ce îşi face o analiză foarte corectă şi constată că are toate calităţile native şi cele dobândite prin educaţie, formarea profesională pentru a face business. Oricum va fi pusă sub lupă mai mult decât bărbaţii, iar dacă face o greşeală este mult mai uşor "condamnabilă" ca femeie. Prin urmare, trebuie să se ferească de capcana de a intra într-un business mai mare decât poate să-l gestioneze, într-o afacere care nu se maturizează într-un mod corect, natural şi profesionist, bazându-se, poate, pe faptul că „o să rezolve altfel”. Acest „altfel” implică foarte multe. Sunt femei, şi din domeniul politicului şi în cel al business-ului, care au fost etichetate într-un mod nu tocmai agreabil pentru că s-ar fi folosit de „farmecul feminin” pentru a-şi dezvolta un business. Trebuie să fugă de aceste capcane, care pot fi întinse chiar şi cu bună ştiinţă.

- Există un preţ al succesului în afaceri?
- În toate există un preţ. Dar singura „resursă” care nu poate fi păstrată pentru a fi „cheltuită” sau folosită mai târziu este timpul. Şi atunci, trebui să ştii că, în momentul în care ai intrat într-o afacere, „bugetul tău de timp” de 24 de ore, zile, luni, ani, e dedicat într-o proporţie foarte mare business-ului. Trebuie să-ţi asumi acest lucru de la început, ca să nu ai frustrări mai târziu şi să nu faci greşeli. Business-ul e cel care îţi va face agenda zilei, dar nu trebuie să priveşti asta ca un om care şi-a pierdut fericirea, ci ca unul care caută să-şi construiască fericirea prin forţe proprii. Iar clipele libere, câte mai rămân, trebuie drămuite cum trebuie. De altfel, cea mai mare risipă în România este, încă, risipa de timp.

- Care lume e mai dură, cea a politicii sau cea a afacerilor?
- A politicii. Pentru că, dacă în business mai există posibilităţi de măsurare a rezultatelor muncii tale, în politică adesea nu există ceva palpabil, cuantificabil. Ţine adesea pur şi simplu de cum te apreciază conducerea de partid. Apoi, în politică nu există foarte multe reguli, din păcate. Legea partidelor este foarte sumară, nici partidele nu-şi stabilesc proceduri foarte clare de lucru. Dar nici societatea nu este pregătită să analizeze scena politică om cu om, ci doar la grămadă. Şi, atunci, e foarte dură lumea politicului, pentru că, o singură greşeală dacă faci, îţi anulează tot ce ai făcut bun. În business, o greşeală îţi poate diminua din profit, dar nu-ţi poate anula toată activitatea.

- Aţi fost mulţumită de rezultatele obţinute ca ministru al IMM-urilor?
- Dacă vreţi, m-am programat să nu fiu niciodată mulţumită de rezultat, pentru că atunci nu poţi să mai progresezi. Pe de o parte, sunt mulţumită că, într-un timp relativ scurt, am reuşit să promovăm multe dintre legi, modificările de lege sau ordonanţe plecate de la dorinţele mediului de afaceri. Pe de altă parte, nu sunt mulţumită vizavi de dorinţa mea de a transfera principiile de management din mediul privat în instituţiile publice. Nu a fost posibil în totalitate. Trebuie schimbată neapărat modalitatea de finanţare a ministerelor, de altfel ştiu că premierul are în vedere şi aşa ceva. În management, dacă nu ai pârghii să stimulezi pe cel care a lucrat mai mult şi să iei o măsură împotriva celor care nu lucrează, nu poţi să selectezi oamenii şi să-i duci pe cei care nu lucrează spre a lucra.

- În curând, veţi reprezenta România în Parlamentul European. Care sunt proiectele de natură economică pe care doriţi să le promovaţi?
- Eu am optat pentru două comisii care se suprapun cu ce am făcut eu până acum: ca membru plin în Comisia pentru Piaţa Internă şi mediul de afaceri şi ca membru supleant în Comisia de Transporturi şi Turism. Unul dintre obiective este de a face lobby pentru nişte politici specifice IMM-urilor şi politici industriale. Mi-aş dori să obţinem pentru IMM-urile din România - aflate în decalaj faţă de IMM-urile din alte ţări UE – o serie de derogări într-o serie de chestiuni, precum ajutoarele de stat, dar şi în ceea ce priveşte obţinerea finanţării afacerilor la costuri rezonabile. De asemenea, vreau să promovez brandurile româneşti. În octombrie vom prezenta la Bruxelles o serie de branduri din domeniul confecţiilor, printr-un defileu de modă, vom avea şi o prezentare a unor branduri de vinuri româneşti, dar vom avea şi prezentarea unor branduri culturale, cu mari artişti români. Vreau să facem asta, pentru că România are o mare problemă din punct de vedere al imaginii, ceea ce face ca şi mediul de afaceri să aibă o problemă. Avem valori, avem domenii cu oportunităţi de business; iar dacă lucrurile acestea vor fi bine comunicate, sunt convinsă că şi România va deveni o ţară mai atractivă.

Profesionalism la superlativ – Maria Grapini

Născută la Bereşti, judeţul Galaţi, în 1954, Maria Grapini a absolvit, în 1978, Facultatea de Textile a Institutului Politehnic din Iaşi. A parcurs toate treptele profesionale în domeniul confecţiilor, de la inginer stagiar la director general, la întreprinderi de profil din Timişoara. Odată cu intrarea în mediul privat a devenit un om de afaceri apreciat, implicat în dezvoltarea antreprenoriatului. În 2012 a devenit ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, iar după ultimele alegeri a devenit deputat în Parlamentul European.Vezi şi: EXCLUSIV/ Interviu cu Ambasadorul Olandei: "PORTUL GALAŢI ar trebui să ia exemplu de la Giurgiuleşti"

Reţeta succesului în varianta antreprenoriatului feminin, la Galaţi

Citit 3670 ori Ultima modificare Luni, 09 Iunie 2014 06:12

15 comentarii

 • postat de Renegatul
  Marți, 15 Iulie 2014 16:25
  70.194.8.***
  Tunurile in afaceri, daca se pot numi afaceri, le fac toata clasa politica de la 89 in prezent, impreuna cu lumea interlopa...va faceti legile voi pentru voi iar intr-o saptamana le anulati sa nu mai faca si altcineva ceva...sunteti niste hoti ordinari ati impus societatii un standard ridicat de trai la care de fapt nimeni nu poate sa ajunga, o sa fiti in istorie ca cei mai tirani umanoizi de pe planeta care-si bat joc continuu de propriul popor, mintiti poporul cu nerusinare cand vine vorba de monarhie sa nu cumva sa pierdeti puterea si Tunurile in afaceri sa ne aratati cat de smecheri sunteti voi, nemernicilor...voi trebuie sa fiti impuscati cu totii de a la z...indobitociti poporul si-l manipulati cum vreti voi si spuneti despre rege ca e un trantor si un lenes care nu trebuie sa conduca poporul roman, dar voi nemernicilor de ce trebuie sa suporte poporul de 25 de ani un grup de infractori cu diploma format din mii de trantori, hoti si mincinosi care sistematic fura banii publici si fac afaceri cand poporul sufera intr-una sperand ca va veni si momentul traiului decent care de fapt nu va fi niciodata cu republica voastra falimentara! Stati capra vestului pentru a va bate joc de popor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ex galatean
  Marți, 10 Iunie 2014 14:43
  151.65.36.***
  mai TOVARASI ea nu are nici o vina. raul trebuie cautat in zona de unde a venit propunerea .apoi vinovatii sunt cei ce au sus-tinut-o.si apoi ne plangem ce-am fost si unde-am ajuns.somnul ratiunii,sau al natiunii e de vina. oare nu avem ce ne-am dorit?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Alejandro0
  Marți, 10 Iunie 2014 11:28
  5.12.102.***
  individa asta se batea cu pumnul in piept despre cum incearca ea sa promoveze femeia, sa schimbe mentalitati, sa nu mai fie femeia la cratita, etc
  Dar pana acum nici un jurnalist nu a remarcat cam ce salarii de mizerie le da angajatelor ei.
  Deci cum ramane cu emanciparea femeii?, eliberarea?
  :)))
  0
  3
  Raportează
 • postat de cerb
  Marți, 10 Iunie 2014 08:17
  193.230.156.***
  NU AVEM CUM PENTRU CA ASTA STA LA BAZA ACTIVITATII POLITICIENILOR. ESTE O ATITUDINE DE RAS IN CONDITIILE IN CARE O SUTINE UN POLITICIAN.... NU ESTE PENIBILA ESTE TAMPITA DEABINELEA. AGRAMATA , INCULTA SI IATA CU CE APARE. VA DATI SEAMA CAT DE IDIOTI NE CRED POLITICIENII?????? NU ESTE SINGURA REPREZENTANTA A PROSTIMII DIN GALATI , CEL MAI BINE PROSTIMEA DIN GALATI ESTE REPREZENTATA DE DAN NICA SI ACOLITII LUI. GALATEAN ESTI RUDA CA INTELECT CU ACEASTA GRAPINI DACA NU AI INTELES CA AICI NU ESTE VORBA DE PARTID CI ESTE VORBA DE OAMENI CARE NE CONDUC DESTINELEL SI CARE HABAR NU AU. SUNTETI BOLNAVI DACA NU VA DETASATI DE AMBITIILE PERSONALE POLITICE. DETASATI-VA PUTIN DE ANTENA 3 PTR. CA VA IMBOLNAVIT.ESTE POSIBIL CA DUPA UN AN DE LA GUVERNAREA LUI PONTA TOT CUVANTUL BASESCU SA VA TAMPEASCA?????NIMENI NU SPUNE SA NU CONDUCA PSD SAU ORICE ALT PARTID ,DAR CU ASTFEL DE OAMENI CA GRAPINI ??????
  0
  2
  Raportează
 • postat de CetateanX
  Luni, 09 Iunie 2014 17:01
  5.13.185.***
  Si toanta asta a ajuns europarlamentar! La noi totul este tipic romanesc!
  0
  10
  Raportează
 • postat de Haha
  Luni, 09 Iunie 2014 14:49
  5.13.168.***
  Ia vezi ca tunutile mari se fac de cei din partidul tau.
  1
  7
  Raportează
 • postat de audit
  Luni, 09 Iunie 2014 11:42
  5.13.164.***
  Trebuia sa alegem un boschetar ??!!!
  Net neuroni in capul vostru !!
  Nu a avut timp sa acopere furaciunile lui udrea! cat a fost ministru!
  Nu vedeti ca guvernul Ponta nu mai dovedeste sa acopere jafurile lasate in urma de boc -basescu?
  8
  5
  Raportează
 • postat de tama
  Luni, 09 Iunie 2014 11:00
  188.27.111.***
  @ galatean - replica ta e de genul "ba pe-a ma-tii!" si ai o mentalitate paguboasa, pentru ca tipul ala, daca a spus un adevar despre psd, ca sunt corupti, etc...automat e basist. Pana una alta toti sunt corupti, doar ca psd-istii sunt lideri detasati si la coruptie , si la incompetenta. Acum esti multumit?
  2
  7
  Raportează
 • postat de galatean pentru @cetatean
  Luni, 09 Iunie 2014 10:47
  5.13.205.***
  Intrebarea era pentru @cetatean .
  3
  5
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 09 Iunie 2014 10:45
  5.13.205.***
  Ai perfecta dreptate, psd-ii sunt niste penibili corupti dar de base-ii tai nu spui nimic ?!?
  4
  8
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 09 Iunie 2014 09:41
  5.13.209.***
  va rog nu jigniti pe maria grapini deoarece este reprezentanta prostimii din galati.
  5
  10
  Raportează
 • postat de hehe
  Luni, 09 Iunie 2014 08:14
  5.13.172.***
  In romanica, aceasta "performanta" se face pe spinarea unor amarati tratati ca niste sclavi.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Alexander leg. a V a Macedonica
  Luni, 09 Iunie 2014 07:57
  92.80.169.***
  Face parte din categoria PARVENITILOR [ d-na M. Grapini ! ] care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie... si care se cred si destepti ,intrand in tot felul de dezbateri filosofice despre tot felul de probleme si dandu-si cu parerea . Cat despre cinste,moralitate , corectitudine... sa nu vorbim de funie in casa spanzuratului ! Despre dreptate sociala sau despre promovarea celor mai buni in afaceri,politica,administratie publica, niciun cuvant...si sarabanda incompetentilor,coruptilor,hotilor,plagiatorilor,infractorilor,agramatilor [ i-au botezat unii "baieti destepti" si le place la nebunie acest titlu , chiar se cred... ]...etc. continua ,in timp ce competentii sunt eliminati in masa !
  2
  17
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 09 Iunie 2014 07:28
  89.136.184.***
  toate agramatele gen Grapini ajung in functii de conducere...acum bine ca am scapat de ea fiind aleasa in parlamentul EU,problema insa e alta ...si acolo o sa se faca de ras asa cum s-a facut aici...nici un proiect important al ei nu a fost pus in practica dupa ce a fost unsa ministresa in cel mai penal guvern de dupa '89.....mandriti-va ca ati votat PSD !...
  3
  17
  Raportează
 • postat de Daniel
  Luni, 09 Iunie 2014 07:13
  83.52.204.***
  Femeia asta este chiar penibila!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  2
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.