MERCURIAL DE SĂRBĂTORI/ Cât costă CARNEA DE PORC în pieţele şi supermarketurile din Galaţi

MERCURIAL DE SĂRBĂTORI/ Cât costă CARNEA DE PORC în pieţele şi supermarketurile din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Mulşchiuleţul de porc e scump, dar spată de găseşte şi la mai puţin de 10 lei kilogramul * Cu vreo şapte lei, iei un amestec pentru piftie * Şi cine nu mănâncă porc are ce cumpăra


Nici nu mai ştii, zilele astea, unde să te mai uiţi după carne de porc mai ieftină: în pieţe sau în supermarketuri? Comparativ cu anii trecuţi, carnea e ceva mai ieftină şi toţi comercianţii au oferte. Cărnuri sunt din belşug atât în halele pieţelor, cât şi prin galantarele marilor magazine. Bani să avem şi putere să cărăm paporniţele pline!

Preţurile, în Piaţa Centrală

Nici n-am crezut, până ieri, că au loc atâţia gălăţeni în halele de carbe ale Pieţei Centrală. Îngrămădeală e la fiecare cântar, deşi sunt zeci de comercianţi cu galantarele pline. Casapii bagă marfă şi de mai multe ori pe oră, dacă e cazul. Se stă la coadă şi pentru ceafa cu os de 12 lei, dar şi pentru cotletul de 11,9 lei kilogramul. Pulpa de porc fără os ajunge la 16,9 lei kilogramul, iar carnea tocată – amestec de porc şi vită – se vinde cu 12 lei. Capul de porc e 5 lei kilogramul, iar sfertul de porc (muşchi, carne de toate feluri şi slănină cu şorici) este 135 de lei. La magazinele din piaţă, preţurile sunt un pic mai mari, dar şi condiţiile de prezentare sunt mai bune decât în hale. Muşchiuleţul de porc e 23,9 lei, iar carnea de tochitura se dă cu 16,9 lei.

Carnea multă, la mall

În Carrfour-ul din mall sunt cărnuri cât să hrănească un oraş întreg. La vrac, carnea de porc e ceva mai ieftină. Spata cu slănină şi şorici, spre exemplu, costă doar 9,99 lei. Pulpa ambalată în folie se vinde cu 10,99 lei, iar pieptul întreg ajunge la 14 lei kilogramul. Cotletul – tot la bucată mare şi tot cu slănină şi şorici – este 15,99 lei. Găsiţi bucăţi mai mari sau mai mici în frigiderele cu autoservire. După buget şi nevoile familiei. Sigur, găsiţi şi un sortiment bogat de cărnuri frumos feliate şi numai bune de pus pe grătar, în tigaie sau în tavă, dar la preţuri ceva mai mari decât hălcile de carne trasă în folie.

În Kaufland, porcul e stăpânul galantarelor 

Pulpa cu os găsiţi aici la doar 9,99 lei. Este în galantar şi sortimentul fără os, dar se vinde la la 14,99 lei kilogramul. Şniţelul de porc ajunge la 20,99 lei, iar preţul unui kilogram de ceafă cu os sare la 17,99 lei. Mai găsiţi şi alte câteva sortimente. Kaufland nu vine cu multe feluri de carne, dar le are, de regulă, din belşug pe stoc pe cele prezentate în galantar.

La Lidl – bogăţie de sortimente

Muşchiuleţul de porc pe care îl găsim prin magazinele din pieţe la peste 25 de lei este aici 21,99 lei. Cotletul cu os este 15,99 lei, ceafa să dă cu 14,99 lei, iar spata cu os ajunge la 13,99 lei. Există şi căzătura, carnea de porc pentru gătit, al cărei preţ este de 11,99 lei. Amestecul pentru piftie costă 7,99 lei, iar cel pentru ciorbă este cu un leu mai scump. Fleica este 12,99 lei, iar pieptul cu os ajunge la 11,99 lei.

În viu, la ţăran

La Pechea, am găsit ţărani care dau kilogramul de porc în viu la 10 lei. La Slobozia Conachi, kilogramul se vindea şi cu opt lei, dar la carcasele mari, de până la 130 de kilograme. La nouă lei kilogramul am găsit porc viu de vânzare şi peste Dunăre, la Zaclău. În medie, preţul kilogramului e de cam 10 lei în viu, mai ales dacă nu vorbim despre vreun Mare Alb cu multă grăsime, ci de un porc din care aveţi mai multă carne de ales. Evident, cine vi-l vinde în viu are şi posibilitatea să vi-l sacrifice. Totul este să o facă în condiţii bune de igienă şi să nu săriţi peste testarea cărnii.

Poate anul asta scăpăm mai ieftin

În 2013, preţul mediu al kilogramului de carne de porc, în galantarele din oraş a fost cuprins între 18 şi 23 de lei kilogramul. Gălăţenii au fost printre românii care au scos cel mai mult din buzunar pentru carnea de Crăciun. Comparativ, la Iaşi preţul mediu al kilogramului varia între 15 şi 22 de lei kilogramul, iar în Prahova preţurile începeau de la 19 şi ajungeau la 22 de lei. Doljenii plăteau şi mai puţin: între 12 şi 20 de lei, pe kilogramul de carne de porc. Mai scump decât noi ajungea carnea doar în galantarele din Harghita, unde preţurile variau în intervalul 15-27 de lei şi la Tulcea, unde carnea costa între 15 şi 30 de lei.

Pentru cine vrea altfel de carne

Doar porcul e la ofertă, de Crăciun. Carnea de pui costă cam ca de obicei. Pe la magazinele din Piaţa Centrală, cel mai spun e pieptul fără piele şi os, care ajunge la 19,8 lei kilogramul. Cu vreo doi lei mai puţin costă pieptul de pui cu os, iar preţul pulpelor cu spată este de circa 14 lei. În Carrefour, pulpele se găsesc şi la 7,79 lei, iar preţul puiului întreg ajunge la 17,79 lei. La Kaufland e pui întreg şi la 7,99 lei kilogramul, iar preţurile nu sar de 11,39 lei. Carnea de vită este, ca de obicei, mai scumpă. În magazinele din Piaţa Centrală, pulpa e 23 de lei, bucăţile pentru gulaş se vând la 26,9 lei, iar şniţelul de vită ajunge la 26,9 lei. La Carrefour, pulpa de vită e 29,9 lei, iar bucăţile pentru gulaş de dau la 26,9 lei.

 

Citit 5177 ori Ultima modificare Duminică, 21 Decembrie 2014 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.