Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
12 comentarii

* Mai multe firme controlate de chinezi şi-au deschis magazine de lucruri ieftine în oraş * Firmele asiaticilor sunt când pe pierdere, când pe profit, dar fac totuşi bani buni în RomâniaBon i se dă clientului, dar numai dacă-l cereDacă tot n-am reuşit să facem noi bani de pe urma chinezilor – dezvoltând fabrica de tractoare Hoyo, în Zona Liberă, în urmă cu vreo trei ani - măcar să trăiască şi ei de pe urma sărăciei gălăţeanului


Zeci de mii de gălăţeni abia reuşesc să-şi întindă bruma de leafă de la o lună la alta, aşa că nu le mai rămân bani cu care să meargă la shopping prin magazinele cu ştaif din oraş. Încet, dar sigur, aceşti oameni devin clienţi fideli ai magazinelor de lucruri ieftine chinezeşti, care vând de toate: de la tacâmuri, la unelte de lăcătuşerie şi de la poşete la pastă de dinţi, lenjerie de corp şi tigăi. Preţurile mărfurilor sunt, evident, mult mai mici decât în magazinele care vând produsele producătorilor recunoscuţi. Evident, mai ieftin înseamnă şi de mai slabă calitate. Primii care au înţeles că şi de pe urma gălăţeanului sărac poţi face bani, în oraş, au fost patronii autohtoni care şi-au deschis magazine de chinezării. Parte dintre ele încă există, deşi şi-au tot schimbat denumirile. Din anii trecuţi, însă, au început să se dechisă în Galaţi tot mai multe magazine manageriate chiar de cetăţeni chinezi, cărora, judecând după cifrele de afaceri comunicate Finanţelor, nu le-a mers rău deloc, în ţara noastră. Prea comunicativi nu sunt chinezii cu privire la afacerile pe care le fac la Galaţi. După ce-şi vor depune şi declaraţiile pe 2014, însă, vom vedea cu toţii câte parale se fac din comerţul fiscalizat cu chinezării.

Bonul se eliberează, dar mai mult la cerere

Gălăţenii săraci nu-şi permit să cumpere mult, nici măcar atunci când vine vorba despre lucruri ieftine. Totuşi, bună parte dintre clienţi revin constant ca să-şi cumpere chinezării diverse, aşa că unii ajung să lase mii de lei la tejgheaua magazinelor, pe durata unui an. Pentru aceste sume primesc bon, dar numai dacă îl cer. Am testat, săptămâna trecută, serviciile a trei magazine deţinute de chinezi: Magazinul Universal Perfect din Piaţa Centrală, China Elegance din Micro 21 şi Roby Mall din Micro 39. Dintre toţi, doar chinezii din Micro 21 ne-au dat bon fără să-l cerem noi, în mod expres. Şi cum mulţi gălăţeni nu cer, nu-i exclus ca vânzările să fie chiar mai consistente decât ce aflăm noi, de la Finanţe. În medie, judecând după cifrele oficiale de venit, firmele chinezilor lucrează cu puţini angajaţi – şase sau şapte, cel mult – dar încasează şi zeci de mii de lei lunar.

Ce firme controlează magazinele chinezeşti şi câţi bani fac

Am încercat să discutăm şi cu parte dintre patronii chinezi, însă fără succes. La Roby Mall, spre exemplu, vânzătoarele gălăţence ne-au spus că şefii trăiesc în Bucureşti şi vin doar sâmbătă seara la Galaţi, că n-au numerele de telefon la care patronii să poată fi contactaţi şi că nimeni altcineva nu ne va da detalii legate de activitatea magazinului. Ba, un agent de pază a venit după noi în parcarea aşa zisului mall şi ne-a informat că nu avem voie nici măcar să pozăm magazinul de afară. Ciudat mod de a-ţi face reclamă când n-ai nimic de ascuns, nu-i aşa?

Societatea prin intermediul căreia e controlat mall-ul se numeşte Jingdong SRL, are sediul în Bucureşti, iar magazinul din Micro 39 este doar un punct de lucru. Din 2008 până în 2011, firma a fost pe plus, iar în 2012 şi 2013, pe minus. Totuşi, e de remarcat că veniturile lunare medii ale firmei ajung la aproape 38.000 de lei. Nu-i chiar rău, pentru o firmă care vine obiecte la preţ câţiva lei bucata. Numărul mediu de angajaţi este, însă, foarte mic : maxim şase persoane pe statele de plată, şi asta prin 2010. Potrivit celor mai recente raportări către Finanţe, firma avea doar doi angajaţi în toată ţara.

Magazinul Universal Perfect din Piaţa Centrală e controlat - potrivit bonului fiscal pe care ni l-a eliberat vânzătorul chinez doar la solicitarea noastră – de firma SC Yan Sheng Impex 2000 SRL. Societatea are punct de lucru în Galaţi, dar este înregistrată cu sediul central tot în Bucureşti. În 2010, firma pierdea 151.310 lei. În 2011, s-a adâncit în pierdere, ieşind pe minus cu 234.670 lei. Anul 2012 a fost tot unul terminat pe minus, cu o pierdere de 126.501 lei. Abia 2013, firma a intrat, din nou pe profit, reuşind să rămână cu 71.200 lei la finele anului fiscal. Faţă de Jingdong, firma cu punct de lucru în Piaţa Centrală încasează de vreo opt ori mai puţin, adică doar vreo 4.700 lei pe lună.

Magazinul chinezesc din Micro 21 care se numeşte China Elegant şi este controlat de SC Ni Clasic Magazin SRL. Ce-i drept, aici ni s-a dat bon şi fără să-l cerem. Cum firma a fost deschisă abia anul trecut, în iulie, trebuie să mai treacă ceva vreme să vedem dacă afacerile chinezilor de la ieşire din oraş merg bine sau nu. Oricum, ori de câte ori am intrat, erau clienţi la casă, semn că afacerile merg.

„Magazinele astea nu reprezintă mai nimic pentru mediul nostru de afaceri!”

Din păcate, faptul că mai mulţi cetăţeni chinezi fac bani şi în magazinele din oraşul nostru nu ne e de prea mare ajutor. Locurile de muncă nou create se numără pe degete, iar perspective de dezvoltare nu prea sunt.
L-am întrebat pe preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) din Galaţi, Marian Filimon, cum interacţionează chinezii care investesc la Galaţi cu mediul de afaceri autohton.

„N-aş putea spune că am avut o discuţie cu aceşti investitori, la nivel de patronat. Sunt afaceri mici şi foarte mici, care nu influenţează aproape deloc climatul economic. Oraşul nostru a avut posibilitatea de a face afaceri cu chinezii, în Zona Liberă, unde ar fi trebui să se facă o fabrică de tractoare Hoyo. Vorbeam acolo despre sute de locuri de muncă şi consistente către bugetul statului. Ani de zile au plătit firme chirie acolo degeaba. Am ratat această investiţie, iar acestea nu pot sub nicio formă să ţină locul unei afaceri de mari dimensiuni”, ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.

 

Citit 16252 ori Ultima modificare Duminică, 08 Martie 2015 17:35

12 comentarii

 • postat de ioana Miercuri, 15 Aprilie 2015 18:47 5.13.224.*** Link la comentariu
  0
  0

  Ingrozitor ROBY MALL!!! Va rog din suflet faceti controale la acest mall. Doamna de la casa este stapana magazinului. Ea face ce vrea. Se comporta mizerabil ci clientii. ORGANE DE CONTROL!!!!! VENITI LA ACEST MALL.

  Raportează
 • postat de noutul Joi, 19 Martie 2015 17:51 109.166.143.*** Link la comentariu
  0
  0

  Mie i-mi este neclar faptul ca nimeni nu se intreaba cum de rasar chinezii in orasul nostru ca mustele. Probabil ca nimeni nu a denuntat inca la DNA actvitatea celor care dau avize de deschidere de puncte de lucru. Se stie ca chinezii sant in neregula cu totul,cand te duci la Dragonul Rosu,si se anunta Control,toti trag obloanele si se ascund care pe unde apuca. Daca le ceri factura la marfa spun ca nu au, sau trec pe factura preturi de zece ori mai mici decat dai tu pe marfa. In afara de asta, si chiar de impozitul pe profit(asta daca declara ceva) ,toti banii facuti in Romania,se schimba in valuta si se trmite in tara lor. Atunci de ce sa le dam lor spatiul nostru comercial,sa traiasca chinezul si sa ne rada in nas? Atentie domnilor de la Camera de Comert si de la alte foruri care le dau avize de instalare in Galati,ca va vine si dumneavoastra randul sa fiti chestionati de organele in drept pentru ca ne-am saturat de imbogatiti peste noapte ,din spagi. In loc sa se dezvolte comertul facut de galateni, noi ii lasam pe chinezi sa vina cu mizeriile lor,sa ne ia banii si sa rada de noi ca ne imbracam ca asa ceva. Ei au masini de lux, bani si traiesc in Romania cum nici nu au visat. Macar de ar fi marfa cum era altadata,ca ce era chinezesc era de buna calitate,dar acum aduc si ei tot ce e mai ieftin,ca sa se imbogateasca la noi.

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Miercuri, 11 Martie 2015 10:06 213.218.53.*** Link la comentariu
  0
  1

  hai las-o ca macane BIANCA

  vezi magazinu' chinezesc din micro18 unde venea fiu patronului (sau gestionarului, ca cine stie cine este patron ? sefii din bucuresti?) la vreo 20 de ani (bravo lui - nu ma supara) si cu o un mercedes alb sport recent (nu vechitura) si doua minore romance (nu ma supara nici asta)

  dar intra in magazin asa cu un aer superior de parca avea ditamai mall-ul si intrebarea era daca mercedesu cu pricina era cumparat cu bani curati sau din evaziune fiscala ????!!

  binenteles ca are prezumtia de nevinovatie, dar cand stii ca nu bate bon fiscal.. iti cam pui intrebari

  Raportează
 • postat de florin Marți, 10 Martie 2015 15:32 130.255.27.*** Link la comentariu
  0
  2

  Referitor la primul comentariu al lui george; eu inteleg ca te da inteligenta afara din casa si ca probabil ai afacerea ta dar tin sa te anunt ca problema nu este faptul ca clientul ia bonul fiscal sau nu, problema este ca produsele vandute nu se bat in casa astfel nu se poate elibera bon fiscal, nu intereseaza pe nimeni daca clientul ia bonul sau nu ne intereseaza daca produsele cumparate au fost batute in casa astfel se poate inregistra profitul lunar... Nu bati in casa atunci casa este pe 0 iar produsele vandute in caz de un control in care iti face si stocul pe loc s.ar putea sa vizitezi putin puscaria

  Raportează
 • postat de George Luni, 09 Martie 2015 19:33 89.137.221.*** Link la comentariu
  7
  2

  Muritori de foame,asta sunteti voi astia care comentati si scrieti articole prost documentate,se vede dupa numele care il si postati la comentarii cat de inchisi la minte sunteti:dotatul,ratatul da asta vi se si potriveste ,sunteti niste gunoaie voi astia care comentati! invatati sa deschideti o afacere,invatati sa scrieti ,sa vorbiti si apoi sa comentati inteligentilor! Se simte INVIDIA din voi! si referitor la bonul fiscal ,sunt multi clienti care nu isi iau bonul de la casa,desi casiera il ofera pe masa,sunt multi care nu stiu decat sa starneasca rau pentru a le merge altora bine!

  Raportează
 • postat de BIANCA Luni, 09 Martie 2015 18:10 5.13.209.*** Link la comentariu
  3
  3

  Articol foarte prost documentat si rau voitor
  ,Roby Mall are 17 angajati in Galati,magazinul e deschis de la sfarsitul lui noiembrie 2014,asa ca nu aveati cum sa vedeti datele din bilant,cifra de afaceri sau nr.de angajati.
  Mai vine vreun investitor in acest oras in afara de chinezi ,cand Galatiul se prabuseste , economic vorbind?

  Raportează
 • postat de vik Luni, 09 Martie 2015 14:41 5.13.197.*** Link la comentariu
  1
  12

  Si mi se pare extrem de dubios articolul acesta ca,cap de afiş,pe prima pagină.Adică aş zice eu că miroase a RECLAMĂ !!!!!
  poate mă înşel ,poate nu ,dar nu cred că este atăt de interesant pentru gălățeni un magazin de doi lei .Cănd sunt mii şi mii de subiecte care ,,ard,, cu adevărat.
  au ,,cotizat,, chinejii sau ne înşelăm noi D le Kolbany ?

  Raportează
 • postat de :NU VĂ DUCEȚI,MARFĂ SCUMPĂ ŞI EXECRABILĂ Luni, 09 Martie 2015 12:09 5.13.197.*** Link la comentariu
  1
  20

  AM FOST SI EU
  NU VĂ DUCETI SĂ CUMPARATI DE ACOLO,ULTIMUL JEG DE MARFĂ ŞI PREȚURI FOARTE MARI.NU MA INTERESAT DE BON SAU ALTE KKAKATURI FISCALE DAR MARFA E EXECRABILĂ.
  ŞI SCUMPĂ ŞI DE ARUNCAT LA GUNOI
  NU VĂ DUCEȚI

  Raportează
 • postat de dotatul Luni, 09 Martie 2015 11:46 94.176.183.*** Link la comentariu
  0
  7

  Noroc ca pechinezii se rezolva rapid , sunt cate 3 odata la savarina vanzatoarei . In maxim 2 minute sunt lesinati.

  Raportează
 • postat de de ce nu se duc chinezii la braila? Luni, 09 Martie 2015 08:03 5.13.210.*** Link la comentariu
  13
  8

  EL E DEMENTUL care cere “un tarc cu sarma ghimpata in jurul Brailei”. PETITIE: Braileanul, specie de animal parazitar a Romaniei. Ar merita sa le incendiem orasul
  SHARE THIS
  Add to Delicious Share on FriendFeed Digg submit to reddit
  TAGS
  ionut draghiciPe un site unde pot fi create petitii online a aparut apelul unui anume Ionut Draghici (foto) prin care propune ca in jurul Brailei sa fie construit un tarc asemanator Zidului Berlinului, "doar ca mai inalt, mai gros si cu mai multa sarma ghimpata".

  In textul petitiei "Fara Braila in Romania", care a strans pana in acest moment 31 de semnaturi, brailenii sunt catalogati ca fiind "specie de animal parazitar a Romaniei", iar orasul Braila este numit "cel mai mare exportator de cutitari, hoti de biciclete, jucator de alba-neagra si negustori de telefoane furate".

  Textul petitiei si pagina de Facebook a initiatorului (Ionut Draghici):

  "De cand omul a invatat sa mearga in doua picioare, se stie ca Braila a fost mereu cel mai mare exportator de cutitari, hoti de biciclete, jucatori de alba-neagra si negustori de telefoane furate. Specie de animal parazitar a Romaniei care ar face orice sa te braileasca chiar si pentru o banala conserva de pateu. Pana cand oameni buni? Pana cand sa mai induram tirania asta a barbarilor dintre Galati si Ialomita? Cred ca orice interlop din orice oras al tarii, are cel putin o ruda sau cunoaste pe cineva din Braila. E clar ca numai necazuri ne aduc. Eu propun sa facem un tarc in jurul Brailei, la fel ca zidul Berlinului, doar ca mai inalt, mai gros si cu mai multa sarma ghimpata. Ceva care sa tina brailenii inauntru si lumea civilizata afara. Nu sunt tiran sa propun sa le otravim fantanile si sa le incendiem orasul, desi ar merita. Iar pe locul proaspat ars sa construim ceva frumos si prosper. Nu, nici chiar asa. Dar un zid bine pazit in jurul lor ar rezolva toate problemele. Ganditi-va la viitor. La copii vostri. La copiii copiilor vostri. Nu ati vrea sa traiasca intr-o Romanie impanzita de braileni, nu? Probabil acum nu vedeti pericolul iminent ce ne asteapta. Dar consecintele sunt pe termen lung. Cat de mult v-ar placea sa va plimbati printr-un parc si din senin sa apara un brailean lihnit de foame dintr-un tufis si sa va muste de pulpa? Sau sa va fure telefonul din mana si sa-l vanda in talcioc la suprapret? Sau sa va roada lantul antifurt cu dintii si sa va treziti fara bicicleta? Impreuna putem face o Romanie mia buna, mai prospera si mai civilizata! Semnati petitia asta si nu o sa mai vedeti picior de brailean in orasul vostru! Semnati petitia pentru ridicarea unui zid antibraileni in jurul Brailei! Pentru o tara mai curata si mai sigura!"

  Raportează
 • postat de gogonel Luni, 09 Martie 2015 05:56 1.53.233.*** Link la comentariu
  8
  30

  Organele de control dorm? De ce nu se da bon? Aveti program de lucru si in weekend cand patronii pot fi luati direct la intrebari? Va pasa? Un punct de vedere a fiscului galatean? Duceti va rog o ancheta jurnalistica pana la capat. Dati dovada de profesionalism. Fiti cainii de paza al democratiei d-lor ziaristi si scrieti stiri nu barfe.

  Raportează
 • postat de crystal Luni, 09 Martie 2015 00:42 78.97.254.*** Link la comentariu
  3
  10

  la parterul unui bloc "V" de langa banca Tiriac din piata centrala (mai exact in parculetul unde e muzeul de arta vizuala) la parter unde a fost magazin Plafar se va deschide un magazin chinezesc cu "de toate". Zugraveste acolo un chinez si un roman,au dat cu galben interiorul, si vor sa faca si la etaj unde era sala de distractie pentru copii. Or sa lanseze anunturi ca vor avea nevoie de fete vanzatoare si sofer pentru carat marfa.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.