Talent Pool - rezervor de talente sau batalion disciplinar?

Talent Pool - rezervor de talente sau batalion disciplinar?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Una dintre cele mai grave probleme de la ArcelorMittal Galaţi după apariţia crizei economice este cea socială - sute, poate mii de oameni dintre cei care mai lucrează încă la Combinat trăiesc cu teama că îşi pot pierde oricând locurile de muncă. De ajutor în această direcţie au fost şi deciziile celor de la Combinat care au iniţiat scheme de plecări voluntare şi au închis deja capacităţi de producţie.

Din acest motiv, compania ArcelorMittal care deţine combinatul de la Galaţi a decis înfiinţarea unui program intitulat Talent Pool (rezervorul de talente), program de prevederile căruia ar putea beneficia toţi aceia care nu doresc să părăsească platforma siderurgică, dar nici nu îşi vor mai găsi locul din pricină că slujbele pentru care sunt pregătiţi nu vor mai exista.

Teoretic vorbind, intenţia este una lăudabilă, practic însă acest rezervor de talente poate fi considerat de mulţi dintre muncitorii aflaţi în această situaţie, un soi de "batalion disciplinar".

Oameni care toată viaţa au lucrat ca electricieni, cocsari sau poate strungari vor fi nevoiţi acum să înveţe să fie paznici sau să supravegheze cine ştie ce maşinărie, ori să dea cu mătura. Acest lucru îi sperie pe mulţi dintre angajaţi, care cer măsuri ferme şi nu programe cu nume englezesc, cărora nu le pot găsi rostul.

Din capul locului trebuie spus că această măsură nu a fost luată doar la Galaţi şi că de Talent Pool au auzit toţi salariaţii companiei patronate de către Lakshmi Mittal. Există un program european care prevede încadrarea a peste 9.000 de lucrători de pe continent aflaţi în această situaţie.

O parte consistentă din totalul acestora se află însă la Galaţi: nu mai puţin de 1.100 de salariaţi de la Galaţi ar trebui să se regăsească în acest Talent Pool, după cum ne-au informat surse sindicale de pe platforma siderurgică. 

Ce se întâmplă la Galaţi?

"La nivelul companiei este vorba despre peste 9.000 de oameni care ar trebui să intre în acest program. La noi, se vorbeşte despre 1.100 de angajaţi. Cred că cei mai mulţi vor proveni de la Oţelărie, în jur de 600. În ciuda estimărilor şi aparenţelor, de la Uzina Cocso-Chimică sunt puţin, cred că 100, sau poate nici atât, apoi de la fiecare unitate în parte vor merge oameni către Talent Pool", ne-a spus Nelu Macovei, reprezentantul FSS Metarom Galaţi.

Despre această structură nouă a vorbit în trecut fostul director general al combinatului, Augustine Kochuparampil, în momentul în care a fost anunţată închiderea UCC. Deşi s-a amintit despre acest program în linii mari, din spusele oficialului s-a înţeles cât se poate de clar că angajatii care nu vor opta pentru schema de plecări voluntare vor ajunge în Talent Pool. Aici vor trebui să facă faţă unui proces de verificare a fiecăruia pentru a se putea vedea către ce sectoare se va face redirijarea.

"O parte a acestor oameni va fi redirecţionată imediat către alte sectoare, alţii vor avea nevoie să fie recalificaţi, după care vor fi redistribuiţi", a explicat, la vremea respectivă, directorul general al Combinatului.

Talente la reşapare

Dincolo de toate discuţiile tehnice legate de acest rezervor de talente soluţia celor de la ArcelorMittal pare una prea occidentală şi suficient de abstractă pentru realităţile sociale din România. Comentăm acest lucru cu atât mai mult cu cât există postate pe Internet chiar de către reprezentanţi ai companiei câteva filme în care se vorbeşte despre acest rezervor de talente.

Oamenii din film – le vom spune aşa reprezentanţilor companiei care fac aici diverse comentarii – susţin că acest rezervor de talente e o metodă mult mai apropiată de înţelesul expresiei în sine. Se aduc în discuţie nevoia de tinere talente care să pună umărul la menţinerea la nivel competitiv a companiei, dar şi profesionişti în anumite domenii care pot fi oricând solicitaţi să contribuie la evoluţia structurilor din care fac parte.

În România, mai precis la Galaţi, până acum acest Talent Pool pare a fi mai degrabă un program de reşapare a vechilor talente. Adică recalificare, nicidecum perfecţionare!

Citit 2561 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.