Cum poţi SCĂPA DE PENALITĂŢI, pentru sumele DATORATE FISCULUI

Cum poţi SCĂPA DE PENALITĂŢI, pentru sumele DATORATE FISCULUI
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Cine îşi plăteşte datoriile la bugetele publice până în primăvară scapă de penalităţile de întârziere, dar şi de 54,2 la sută din dobânzile aferente sumelor restante * Scopul măsurii, deja publicate în Monitorul Oficial, este de a creşte încasările şi de a stimula conformarea voluntară


Gălăţenii care au plăţi restante la bugetele publice pot scăpa de penalităţile de întârziere, dar şi de mai bine de jumătate din dobânzile aferente obligaţiilor de plată, dacă îşi achită datoriile până în luna martie a anului viitor, informează Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi. Aceste măsuri sunt prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale, actul normativ fiind deja publicat în Monitorul Oficial al României nr. 785 din 21 octombrie a.c.

"Prin acest act normativ se instituie acordarea unor facilităţi fiscale prin care se urmăreşte stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligaţiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic şi, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare, aspect de care beneficiază întreaga societate", se arată într-un comunicat de presă al DGRFP Galaţi.

Potrivit prevederilor actului normativ adus în discuţie, contribuabilii persoane fizice sau juridice pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere precum şi a unei cote de 54,2 la sută din dobânzile aferente obligaţiilor de plată datorate bugetului general consolidat, restante la data de 30 septembrie 2015. Mai exact, se au în vedere anularea penalităţilor şi reducerea dobânzii pentru obligaţii de plată precum sumele principale datorate bugetului general consolidat, restante la sfârşitul lunii septembrie, sau obligaţiile de plată declarate suplimentar de contribuabili prin declaraţie rectificativă prin care se corectează obligaţii de plată principale cu scadenţe anterioare datei de 30 septembrie. Nu în ultimul rând, se au în vedere anularea penalităţilor de întârziere, precum şi a unei cote de 54,2 la sută din dobânzi aferente obligaţiilor de plată principale cu termen de plată 30 septembrie inclusiv şi stinse până la această dată, precum şi anularea penalităţilor şi cotei din dobânzi aferente obligaţiilor de plată principale administrate de organul fiscal central, cu termene de plată până la 30 septembrie 2015, inclusiv, şi individualizate în decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecţii fiscale în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Condiţii pentru ştergerea penalităţilor

Pentru a beneficia de facilităţile menţionate mai sus, contribuabilii persoane fizice şi juridice trebuie să îndeplinescă condiţiile prevăzute de ordonanţă, precizează DGRFP Galaţi. Dintre aceste condiţii, după caz, amintim: toate obligaţiile de plată principale restante la data de 30 septembrie 2015 se sting prin orice modalitate prevăzută de lege, până la data de 31 martie 2016; diferenţa de dobândă de întârziere în cotă de 45,8 la sută se stinge prin orice modalitate prevăzută de lege, până la data de 30 iunie 2016; toate obligaţiile de plată principale cu scadenţa în perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza făcându-se inclusiv la data depunerii cererii; contribuabilul să aibă depuse la organul fiscal toate declaraţiile fiscale; contribuabilul trebuie să depună o cererea de anulare a accesoriilor până la data de 30 iunie 2016, inclusiv.

DGRFP Galaţi precizează că prin obligaţii de plată restante la 30 septembrie a.c. se înţelege: obligaţii de plată pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată până la 30 septembrie 2015, inclusiv; diferenţele de obligaţii de plată principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere comunicate până la data de 30 septembrie 2015, inclusiv, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală; alte obligaţii de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal în vederea recuperării la data de 30 septembrie 2015, inclusiv.

Pe de altă parte, nu sunt considerate obligaţii de plată restante la 30 septembrie a.c. următoare categorii de obligaţii: obligaţiile de plată pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 30 septembrie 2015, inclusiv; obligaţiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condiţiile legii, la data de 30 septembrie 2015, inclusiv.

În acelaşi timp, sunt considerate restante la 30 septembrie şi obligaţiile de plată care, la această dată, se află în oricare din situaţiile menţionate mai sus, iar ulterior acestei date, dar nu mai târziu de 31 martie 2016, inclusiv, înlesnirea la plată îşi pierde valabilitatea sau, după caz, încetează suspendarea executării actului administrativ fiscal.

Achiţi şi câştigi!

„Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiază de eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, aprobată prin Legea nr. 15/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere, precum şi a cotei de 54,2 la sută din dobânzi, potrivit art. 2-4, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale, dar doresc şi menţinerea eşalonării la plată”, mai precizează DGRFP Galaţi.

Contribuabilii care, la data de 31 martie 2016, inclusiv, au cereri de rambursare în curs de soluţionare, pentru care, ulterior acestei date, organul fiscal respinge total sau parţial rambursarea, beneficiază de anularea obligaţiilor de plată accesorii potrivit ordonanţei de urgenţă, dacă achită obligaţiile de plată de care depinde anularea, nestinse prin compensare cu sumele individualizate în cererea de rambursare, în 30 de zile de la data comunicării deciziei prin care se respinge rambursarea.

Citit 2817 ori Ultima modificare Duminică, 22 Noiembrie 2015 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.