Produsele TRADIȚIONALE, mai mult de-o poftă, la Galaţi

Produsele TRADIȚIONALE, mai mult de-o poftă, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O mâncare produsă după reţete tradiţionale ar trebui să fie mai sănătoasă şi mai gustoasă decât toate celelalte. Poate chiar şi un pic mai scumpă, din cauză că e mai greu şi mai costisitor să faci brânză sau cârnaţi aşa cum se pregăteau pe vremea bunicilor.

Gălăţeni care să dea bani pe mâncare de mai bună calitate s-ar găsi cu duiumul. Numai că producători de mâncăruri tradiţionale nu prea mai sunt.

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, singura societate care şi-a reatestat o parte dintre produse tradiţionale, în judeţul nostru, este SC Dru Agro SRL. Societatea omului de afaceri gălăţean Ştefan Druică pregăteşte şapte produse după reţete tradiţionale. În rest, nimeni nu mai face nimic de acest fel, la Galaţi.

În acest timp, alţii ne-au luat-o bine înainte. În toamna trecută, în România erau atestate 480 de produse tradiţionale, potrivit informaţiilor MADR. Cele mai multe erau preparate de braşoveni (143), de maramureşeni (56) şi de gospodarii din Alba (46). Aproape orice aliment poate fi produs după reţete tradiţionale: de la carne la peşte şi brânzeturi, până la fructe, pâine şi băuturi.

De fapt, în anii din urmă, gălăţenii aveau mult mai multe produse tradiţionale atestate. Şi Dru Agro SRL avea mai multe, nu doar şapte. Aveam şi bragă tradiţională produsă în Galaţi, dar şi borş tradiţional, brânzeturi tradiţionale şi aşa mai departe. Aproape toate şi-au pierdut însă blazonul de „tradiţional”, când legile au devenit mai aspre cu privire la condiţiile pe care trebuie să le respecte producătorii. Mai exact, după intrarea în vigoare a ordinului 727 din 29 iulie 2013.

Anul trecut, singurele produse tradiţionale atestate în Galaţi, toate produse de Dru Agro SRL, erau: cârnaţi şi tobă ciobănească, costiţe haiduceşti şi costiţe afumate, cotlet haiducesc şi alte câteva asemenea specialităţi din carne.

Citit 4281 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Februarie 2016 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.