Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
5 comentarii

Discutată de luni bune, legea "dării în plată" dă peste cap planurile celor care îşi doreau să achiziţioneze o casă printr-un program de creditare cu statul. Concret, băncile au început deja să majoreze consistent suma necesară avansului pentru un credit "Prima casă" sau un credit imobiliar obişnuit, ceea ce înseamnă că doar un procent mic dintre potenţialii clienţi îşi va mai permite să acceseze astfel de programe.

Majorare cu 18 la sută a avansului minim


Potrivit datelor afişate pe site-ul băncii Bancpost, avansul pentru obţinerea unui credit imobiliar în lei a fost mărit de la 15 la 33 la sută, în timp ce, pentru o soluţie de finanţare în euro, suma necesară pentru avans este acum de 43 la sută, o majorare tot cu 18 procente faţă de anteriorul 25 la sută. Aceasta nu este singura măsură luată de Bancpost, care se pregăteşte intens de aprobarea legii "dării în plată". Dacă, până acum, la banca menţionată, valoarea maximă finanţată a unui credit de nevoi personale era de 75 la sută, aceasta a fost diminuată, tot cu 18 procente, până la 57 la sută.

CITEȘTE ȘI: CHIRIE până la adânci bătrâneţi. Câţi tineri vor putea PLĂTI ÎN AVANS 30 la sută pentru un CREDIT IMOBILIAR

"Proiectul legii dării în plată determină schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personală, susţinută de o garanţie reală imobiliară, la un produs de finanţare a activelor. În acest sens, suntem datori să acţionăm în spiritul reglementărilor prudenţiale pentru administrarea riscului. Astfel, Bancpost a decis modificarea condiţiilor de creditare aplicate creditelor ipotecare", au declarat reprezentanţii băncii, la sfârşitul săptămânii trecute.

BNR are cerinţe speciale


Banca Naţională a României (BNR) a trimis, vineri, propunerile de amendamente pentru legea "dării în plată" la Parlament, acolo unde ar putea fi discutate astăzi, în Comisia de Buget Finanţe din Senat. Mai exact, BNR a propus ca valoarea maximă a unui imobil pentru care se acordă finanţare să fie de 150.000 de lei, ca solicitantul de credit să locuiască obligatoriu acolo după achiziţionare (lucru existent şi în actualele reglementări legale), iar valoarea ratei să nu fie mai mare de 65 de procente din veniturile celui care se împrumută.

Oricum ar fi, măsurile pe care au început deja să le ia băncile îi vor descuraja pe cei mai mulţi să se îndatoreze pe perioade lungi, dat fiind că banii de avans vor fi din ce în ce mai greu de obţinut.

Ce se va întâmpla cu legea "dării în plată" este, încă, un mister, dat fiind că o decizie finală a tot fost evitată, însă demersurile băncilor şi parlamentarilor indică că sunt şanse mari ca actul normativ să fie aprobat.

AFLĂ ce se întâmplă cu PRIMA CASĂ

Citit 2689 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2016 20:17

5 comentarii

 • postat de CERNEA Joi, 18 Februarie 2016 12:27 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  0

  Daca vreti sa punem la punct bancile, o perioada nu faceti nici un imprumut sa vedem ce fac bancile. Oamenii AU EXISTAT dintotdeauna fara banci , BANCILE FARA OAMENI, NICIODATA. DACA STATUL NU NE APARA , CEI DE LA BNR FAC POLITICA EXTERNA SI NU A TARII, ATUNCI TREBUIE SA NE APARAM SINGURI. SI STITI UNDE ATINGI CEL MAI BINE STATUL SI BANCILE??? LA BANI.MOARTEA, BOALA, GREVA NU MAI IMPRESIONEAZA PE NIMENI, DAR BANII PE TOTI. STATUL A LASAT BANCILE SA NE FURE CA IN CODRU. INTOTDEAUNA NI SE DA EXEMPLU ,CUM ESTE IN ALT STAT AL UE, DAR NICIODATA NU SPUNE NICI UNUL CUM SE RESPECTA DREPTURILE CETATENILOR DIN ACESTE STATE. REFERITOR LA DISCUTIE, TOATE STATELEL DIN UE, MAI PUTIN ROMANIA, AU REGLAT ACTIVITATEA BANCA CETATEAN , NU MAI DEPARTE LEGAT DE FRANCUL ELVETIAN. STATUL ROMAN , BNR, NU AU FACUT NIMIC IN ACEST SENS.SE PREZINTA ACUM UN ADEVARAT SPECTACOL LEGAT DE LEGEA DARII IN PLATA SAU LEGEA INSOLVENTEI FIZICE .

  Raportează
 • postat de Catalin Joi, 18 Februarie 2016 09:34 83.103.238.*** Link la comentariu
  0
  4

  Partea buna e ca va scadea pretul apartamentelor. Ca prea se exagereaza cu preturi de cca 2 mld pt un apartament vechi de 30 de ani in Galati. Partea rea e ca se vor scumpi chiriile, care si astea deja sunt exagerat de mari. Cand vad ca se cere in medie 250 de euro pt o chirie in Galati, unde marea majoritate atat au tot salariul, mi se face sila...

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 17 Februarie 2016 12:49 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  2

  Pt BNR...Pentru ca riscul calculat pe tara este mult mai mare in Romania. Vina cea mai mare pentru aceasta degringolada o poarta bancile. Ele au marit preturile la apratamente in bum imobiliar si au dat credit cu nemiluita la toate ciupercile. Acum se plang. Cand o sa vada ca nu le mai calca nimeni pragul o sa scada din nou avansul. Acum se dau rotunzi dar mai vedem. Omului ii este usor sa nu ia credit. Dar ei ca bussiness au nevoie de creditare ca de apa. Mai vedem noi cine pe cine.

  Raportează
 • postat de Pt.BNR Marți, 16 Februarie 2016 21:26 86.127.75.*** Link la comentariu
  0
  4

  Esti sigur ca salariul minim este 300 euro? Eu zic ca-i mai putin...

  Raportează
 • postat de BNR Marți, 16 Februarie 2016 09:13 165.225.76.*** Link la comentariu
  0
  14

  Super. Bancile sunt mereu pe proft! Cum e posibil ca in vest sa iau credit imobiliar cu avans 0 % si dobanda FIXA de 1.9%, la salariu minim pe economie de 1200 euro, iar la noi, unde salariul minim este 300 euro trebuie sa ai jumatate din suma si o dobanda care te jupoaie?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.