Încă o bancă MĂREȘTE AVANSUL pentru CREDITELE IMOBILIARE

Încă o bancă MĂREȘTE AVANSUL pentru CREDITELE IMOBILIARE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Discutată de luni bune, legea "dării în plată" dă peste cap planurile celor care îşi doreau să achiziţioneze o casă printr-un program de creditare cu statul. Concret, băncile au început deja să majoreze consistent suma necesară avansului pentru un credit "Prima casă" sau un credit imobiliar obişnuit, ceea ce înseamnă că doar un procent mic dintre potenţialii clienţi îşi va mai permite să acceseze astfel de programe.

Majorare cu 18 la sută a avansului minim

Potrivit datelor afişate pe site-ul băncii Bancpost, avansul pentru obţinerea unui credit imobiliar în lei a fost mărit de la 15 la 33 la sută, în timp ce, pentru o soluţie de finanţare în euro, suma necesară pentru avans este acum de 43 la sută, o majorare tot cu 18 procente faţă de anteriorul 25 la sută. Aceasta nu este singura măsură luată de Bancpost, care se pregăteşte intens de aprobarea legii "dării în plată". Dacă, până acum, la banca menţionată, valoarea maximă finanţată a unui credit de nevoi personale era de 75 la sută, aceasta a fost diminuată, tot cu 18 procente, până la 57 la sută.

CITEȘTE ȘI: CHIRIE până la adânci bătrâneţi. Câţi tineri vor putea PLĂTI ÎN AVANS 30 la sută pentru un CREDIT IMOBILIAR

"Proiectul legii dării în plată determină schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personală, susţinută de o garanţie reală imobiliară, la un produs de finanţare a activelor. În acest sens, suntem datori să acţionăm în spiritul reglementărilor prudenţiale pentru administrarea riscului. Astfel, Bancpost a decis modificarea condiţiilor de creditare aplicate creditelor ipotecare", au declarat reprezentanţii băncii, la sfârşitul săptămânii trecute.

BNR are cerinţe speciale

Banca Naţională a României (BNR) a trimis, vineri, propunerile de amendamente pentru legea "dării în plată" la Parlament, acolo unde ar putea fi discutate astăzi, în Comisia de Buget Finanţe din Senat. Mai exact, BNR a propus ca valoarea maximă a unui imobil pentru care se acordă finanţare să fie de 150.000 de lei, ca solicitantul de credit să locuiască obligatoriu acolo după achiziţionare (lucru existent şi în actualele reglementări legale), iar valoarea ratei să nu fie mai mare de 65 de procente din veniturile celui care se împrumută.

Oricum ar fi, măsurile pe care au început deja să le ia băncile îi vor descuraja pe cei mai mulţi să se îndatoreze pe perioade lungi, dat fiind că banii de avans vor fi din ce în ce mai greu de obţinut.

Ce se va întâmpla cu legea "dării în plată" este, încă, un mister, dat fiind că o decizie finală a tot fost evitată, însă demersurile băncilor şi parlamentarilor indică că sunt şanse mari ca actul normativ să fie aprobat.

AFLĂ ce se întâmplă cu PRIMA CASĂ

Citit 2916 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2016 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.