Câți BANI au fost colectați de FISCUL gălăţean în 2015

Câți BANI au fost colectați de FISCUL gălăţean în 2015
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Chiar şi în condiţiile relaxării fiscale, la bugetele publice s-a strâns cu 1,6 miliarde de lei mai mult faţă de anul precedent


Veniturile colectate la bugetele publice de structurile teritoriale aflate în subordinea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi în 2015 au fost de peste 12,93 miliarde de lei, cu mai bine de 263 milioane de lei mai mult faţă de programul de încasări stabilit iniţial la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi cu 1,6 miliarde de lei mai mult faţă de sumele colectate în anul precedent!

DGRFP Galaţi are în subordine administraţiile fiscale din judeţele din Regiunea Sud-Est, respectiv Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Vrancea şi Buzău. În total, la nivelul anului trecut, a fost vorba de 251.421 de contribuabili, în creştere cu 5.130 de contribuabili faţă de anul precedent. Pe categorii, cei mai numeroşi au fost contribuabilii persoane juridice, 139.807 în total, în timp ce contribuabilii persoane fizice ajungeau la 111.614.

În aceste condiţii, reducerea timpului de reacţie la nevoile declarative şi informaţionale ale contribuabililor şi perfecţionarea procedurilor de gestionare a declaraţiilor au fost elemente-cheie pentru activitatea DGRFP Galaţi. "Creşterea numărului de contribuabili constituie un factor important pentru asigurarea unui sistem social puternic, determinând o creştere a veniturilor colectate la buget, venituri necesare realizării investiţiilor în sănătate, educaţie şi incluziune socială", se precizează în raportul de activitate pe 2015 realizat de DGRFP Galaţi.

CITEȘTE ȘI: Reorganizare ANAF, cu dedicaţie - Cele mai performante IMM-uri din Galaţi, subordonate fiscal Constanţei!

Strict la nivelul judeţului Galaţi, numărul de contribuabili înregistraţi în 2015 a fost de 46.902 persoane fizice şi juridice, în creşte cu 734 contribuabili faţă de anul precedent. Mai exact, numărul de persoane juridice a crescut de la 23.907 la 24.613, iar numărul de persoane fizice a crescut de la 22.261 la 22.289. În Regiunea Sud-Est, ca număr de contribuabili, cei mai mulţi au fost, totuşi, în judeţul Constanţa (103.756). În Buzău au fost anul trecut 30.191 de contribuabili, în Vrancea 26.457 de contribuabili, în Brăila 25.456 de contribuabili, iar în Tulcea s-au înregistrat 18.659 de contribuabili.

Desigur, atât numărul de contribuabili, cât şi profilul economic al unui judeţ se reflectă şi în valoarea încasărilor realizate la bugetele publice. La fel de importantă este şi eficienţa administraţiei fiscale în coordonarea structurilor din subordine şi operativitatea serviciilor oferite. În acest sens, trebuie precizat că, din cele 12,93 miliarde de lei colectate în 2015 la nivelul DGRFP Galaţi, încasările din activitatea fiscală au fost de 8,71 miliarde de lei, iar din activitatea vamală s-au colectat aproape 4,22 miliarde de lei.

La nivelul judeţului Galaţi s-au colectat la bugetele publice peste 1,75 miliarde de lei, cu 10,03 la sută mai mult faţă de programul de încasări stabilit iniţial. În termeni nominali, asta înseamnă un plus de 160,16 milioane de lei în veniturile colectate faţă de programul stabilit.

AFLĂ ce SOLUŢII au contribuabilii mijlocii din Galaţi după REORGANIZAREA FISCALĂ

Un grad ridicat de realizare a colectării veniturilor a avut şi Brăila (959,65 milioane de lei), cu 6,86 la sută peste programul de încasări stabilit iniţial, dar n-au stat rău, cu încasări de peste 3 la sută faţă de programul iniţial, nici Tulcea (629,64 milioane de lei) şi Vrancea (836,62 milioane de lei). Depăşiri au fost însă şi în judeţul Constanţa, unde s-a ajuns la venituri colectate de peste 3,34 miliarde de lei (+1,61 la sută faţă de programul stabilit), având astfel şi cea mai mare pondere a veniturilor la nivel regional, iar în Buzău s-a ajuns la venituri colectate de 1,18 miliarde de lei (+0,2 la sută faţă de programul stabilit).

Importante sunt şi segmentele bugetare spre care sumele colectate s-au îndreptat. "La nivelul activităţii fiscale, veniturile bugetului de stat au fost de 4,31 miliarde de lei, ale bugetului asigurărilor sociale de stat de 2,92 miliarde de lei, ale bugetului asigurărilor sociale pentru şomaj de 104,89 milioane de lei şi ale bugetului fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate de 1,37 miliarde de lei. Contribuţia cea mai importantă la formarea veniturilor bugetului de stat o reprezintă impozitul pe venit, cu o pondere de 43,99 la sută, urmat de TVA cu 30,3 la sută şi impozitul pe profit cu 15,6 la sută", se arată în raportul DGRFP Galaţi.

Un lucru demn de remarcat este că această creştere a veniturilor bugetare a fost realizată în condiţiile unei diminuării a sarcinii fiscale, printr-o serie de măsuri precum reducerea cu 5 la sută a contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajator, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea cotei de TVA la 9 la sută pentru alimente etc. Potrivit conducerii DGRFP Galaţi, creşterea veniturilor la bugetele publice a fost posibilă graţie colaborării strânse între structurile de colectare cu structurile de inspecţie fiscală şi structura antifraudă, aspecte asupra cărora vom reveni într-o ediţie viitoare a „Vieţii libere”.

CITEȘTE ȘI: Se cere readucerea fiscală la Galaţi a întreprinderilor mijlocii, după reorganizarea cu dedicaţie a ANAF

Citit 1575 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2016 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.