Idei de afaceri / Cum să îţi deschizi un cimitir de animale

Idei de afaceri / Cum să îţi deschizi un cimitir de animale
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Parte dintre miile de gălăţeni care cresc animale de companie ar avea nevoie de un cimitir în care să îşi înhumeze prietenii necuvântători, după ce aceştia mor. Vi s-o părea un moft – că doar nici în cimitirele umane nu prea mai sunt locuri, la Galaţi – dar vă spunem noi că niciun om care a crescut un câine vreme de 20 de ani sau o pisică sau un papagal, nu va vrea să-i arunce trupul în container, laolaltă cu gunoiul vecinilor. Poate că o face acum, din cauză că n-are alternativă, dar, dacă ar avea, ar putea fi dispus să plătească bine ca să aibă un loc de înhumare pentru prietenul de-o viaţă. Deci, ar putea fi o idee de afacere. Bucureştenii au deja un astfel de loc,  hunedorenii - de asemenea. Iar dacă la ei merge, la noi de ce nu?

De unde începem

În primul rând, fiind vorba despre un proiect de cimitir, vă trebuie un teren. Dacă găsiţi în oraş, bine. Dacă nu, la periferie sau chiar în rural, dar aproape de oraş, ar fi chiar mai potrivit. Nu de alta, dar în Galaţi, pretenţiile unora dintre proprietari ajung la 145 de euro pe metru pătrat. Or asta înseamnă că pentru o mie de metri pătraţi, deja trebuie să investiţi grămadă de bani. În apropierea oraşului, însă, o astfel de suprafaţa v-ar putea costa sub o 10.000 de euro, în zone deja racordate la utilităţi. Sigur că, odată ales terenul, aveţi nevoie de serviciile unei mici firme de construcţii. După ce veţi obţine toate actele, o să aveţi nevoie să ridicaţi un gard, să turnaţi alei, să săpaţi cavouri şi aşa mai departe. În plus, ne-am gândit noi, trebuie musai să treceţi pe la Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Galaţi, pe la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi pe la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP). Cu siguranţă că, după ce vă apucaţi de lucru, o să mai aveţi nevoie şi de alte documente, de pe la alte instituţii. Dar măcar să ştiţi de unde să începeţi.

Actele de început

Înainte să începeţi goana după avize şi alte acte, ne-am gândit că ar fi potrivită o discuţie de principiu cu primăria pe raza căreia se află terenul pe care vrei să construiţi cimitirul. Nu de alta, dar dacă tot o să construiţi, să ştiţi că vă puteţi baza şi pe sprijinul autorităţii locale. Plus că aşa-i civilizat: când începi să investeşti, vorbeşti şi cu autoritatea locală.

Treceţi apoi pe la Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Am întrebat ce acte v-ar trebui, iar DSVSA Galaţi ne-a informat că, înainte de toate, ar fi bine să ştiţi că există un ordin al preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010. Citiţi-l cu atenţie, pentru că vă va ajuta cu o mulţime de informaţii. O să aflaţi, spre exemplu, că, în vederea înregistrarii unui cimitir de animale, trebuie să depuneţi da DSVSA un dosar, care conţine o serie de documente. E nevoie să completaţi o cerere tip, pe care o găsiţi în anexele ordinului. Apoi, va trebui să anexaţi certificatul de înregistrare şi cel constatator de la Registrul Comerţului, schiţa unităţii şi actul doveditor al dreptului de proprietate/folosinţă asupra spaţiului în care vă veţi desfăşura activitatea. Nu în ultimul rând, vi se va cere o declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia respectaţi normele sanitare-veterinare în vigoare. Depuneţi, în primă instanţă, copii ale documentelor însoţite de originale, pentru verificare. Ulterior, originalele vor rămâne la dumneavoastră. În 30 de zile de la depunerea dosarului, o echipă a DSVSA se va deplasa la cimitirul de animale pe care doriţi să îl deschide şi va constata dacă respectaţi sau nu normele impuse de lege.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) ne-a informat că nu există legislaţie specială privind modul de înfiinţare şi de funcţionare a unui cimitir de animale.Totuşi, şi cimitirul intră sub incidenţa altor legi, aşa că trebuie să depuneţi la APM o solicitare pentru emiterea acordului de mediu, înainte să deschideţi.

”APM va analiza impactul asupra factorilor de mediu a investiţiilor propuse, prin parcurgerea unei proceduri reglementate de mai multe acte normative”. Iată şi legile pe care trebuie să le citiţi, ca să ştiţi ce norme de mediu trebuie să respectaţi: HG 445/2009, MMP n.r. 135/2010 şi Ordinul M.A.P.M. nr. 863/2002. Direcţia de Sănătate Publică ne-a informat că „nu există legislaţie pentru înfiinţarea unui cimitir de animale”.

Sigur că, în funcţie de natura construcţiilor de pe teren, aveţi nevoie şi de alte avize şi aprobări.

Câţi bani se fac?

E greu să estimaţi corect, din start, câţi bani o să faceţi dintr-o investiţie într-un cimitir pentru necuvântătoare. Multe depind şi de gama de serviciile pe care vreţi să o oferiţi. Spre exemplu, cimitirul de lângă Bucureşti, numit Raiul Animalelor, raporta, anul trecut, o cifră de afaceri de 726.292 lei, dar după 13 ani de experienţă în domeniu. În plus, acolo, pe lângă animalele de companie, mai sunt înhumaţi şi câinii eroi ai Armatei Române. Preţul unei înhumări depinde şi el, dar putea ajunge pe la 1.500 lei încă de acum nouă ani.

Chiar dacă la noi nu e încă ceva obişnuit, în Europa cimitirele pentru animale sunt demult un fapt cotidian. Spre exemplu, cel mai vechi cimitir de animale din Europa care încă funcţionează este în Paris. A fost deschis în anul 1899 şi adăposteşte mii de morminte. Sunt înhumaţi acolo nu doar câini, ci şi cai, pisici, păsări, oi, găini şi maimuţe. Adică ce-au crescut parizienii pe lângă casă, în ultimii 117 ani!         

Citit 16627 ori Ultima modificare Duminică, 29 Mai 2016 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.