Creşterea păsărilor în vremea... GRIPEI AVIARE. Cum se descurcă fermierii gălăţeni. În ţară au început sacrificările

Creşterea păsărilor în vremea... GRIPEI AVIARE. Cum se descurcă fermierii gălăţeni. În ţară au început sacrificările
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr. Ştefan Vasile, a precizat  că scopul tuturor măsurilor luate împotriva răspândirii gripei aviare e prevenirea apariţiei focarelor de boală în gospodării şi ferme.

Potrivit legii, crescătorii care reclamă îmbolnăviri sunt despăgubiţi, cu bani de la stat, pentru toate păsările ucise, în vederea prevenirii răspândirii gripei. Dar chiar despăgubiţi, aceştia ar pierde, din cauză că nu şi-ar mai putea face livrările la timp, iar fluxul de producţie s-ar întrerupe. Pentru fermele cu sute de mii de păsări, în care fiecare zi înseamnă o etapă de creştere a puilor, astfel de evenimente ar putea duce la pierderi de milioane.

În fermele gălăţene se creşteau, în 2016, peste 720.000 de păsări.  Două sunt fermele avicole mari: Vanbet SRL (la Iveşti şi Movileni), cu peste 400.000 de păsări de carne şi ouă, şi Condor Matca SA, cu peste 120.000 de păsări ouătoare. Apoi, mai sunt, la Cudalbi, ferma  Little by Little, iar la Tuluceşti, un punct de lucru al Avicola Buzău. Plus câţiva crescători mici.

În jurul locului din Iveşti unde au fost găsite cele două lebede sălbatice bolnave de gripă, DSVSA a stabilit o zonă de supraveghere de 10 kilometri, incluzând localităţile: Iveşti, Buceşti, Torceşti, Umbrăreşti, Condrea, Salcia, Siliştea, Umbrăreşti-Deal, Barcea, Podoleni, Lieşti şi Călmăţui. Singura fermă aflată în zona de supraveghere e Vanbet SRL, unde se aplică normele deosebite de protecţie împotriva bolii. În rest, activitatea fermelor decurge ca de obicei.

Contactat telefonic, managerul Vanbet, Fănel Bogos, ne-a declarat: „Respectăm măsurile de biosecuritate, aşa că nu avem nicio problemă. Faptul că au murit nişte lebede n-are nicio legătură cu creşterea şi transportul păsărilor din fermă”.

Dr. Ştefan Vasile a confirmat că societatea nu transportă păsări şi ouă din zonă decât cu aviz. „Noi luăm probe în prealabil şi, în situaţia în care nu există niciun risc, le dăm acordul de mişcare”, a precizat medicul veterinar.

Firma Vanbet SRL, cu 17 ferme de păsări, în Vaslui şi Galaţi, înregistra, în 2015 un profit net de 59.23.783 de lei.

Carne şi ouă, doar de la comercianţi autorizaţi

Riscuri de răspândire a gripei aviare există, în Galaţi, în ciuda tuturor eforturilor pe care le fac autorităţile. Tocmai de aceea, noi, consumatorii de carne de pasăre şi de ouă, trebuie să consumăm doar alimentele cărora le putem afla provenienţa şi despre care avem certitudinea că au fost testate sanitar-veterinar.

„N-aş vrea să se mai împrăştie zvonuri alarmiste, că la Galaţi există gripă aviară şi nu ştiu ce alte probleme sunt. Nu e cazul. Când un produs e cumpărat dintr-o sursă autorizată, e sigur pentru comerţ şi consum. Ideea e alta: populaţia trebuie să înţeleagă că, tot timpul, dar mai cu seamă în această perioadă, trebuie să cumpere carne de pasăre şi ouă numai din surse autorizate. Nu de pe la oameni care au crescut păsări în curte şi le vând la drum sau în piaţă, fără acte”, a precizat dr. Ştefan Vasile, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.

Cumpărând carne şi ouă doar de la comercianţii autorizaţi, evităm infectarea şi transmiterea gripei aviare

În ţară au început sacrificările

Gripa aviară, pe care autorităţile şi crescătorii gălăţeni n-au „scăpat-o” în gospodăriile şi fermele din judeţ, începe să se extindă la nivel naţional.

La Braşov, un caz de infectare cu virusul H5N8 - tulpină a gripei aviare - a fost confirmat într-o exploataţie non-profesională, adică o gospodărie de lângă un curs de apă, în care un localnic creştea 67 de păsări, de la păuni la raţe, gâşte şi găini. Riscul, în cazul Braşovului, ar fi extinderea bolii la ferme, în condiţiile în care, în judeţ, sunt 40 de ferme avicole, care găzduiesc aproximativ 60 la sută din efectivul de păsări din ţară. Ultimul caz de gripă aviară a fost confirmat la Braşov în urmă cu 11 ani.

Prezenţa tulpinii H5N8 a fost confirmată şi la Tulcea, tot la o ledăbă. Au fost sacrificate, din decizia autorităţilor sanitare-veterinare, 160 de păsări dintr-o gospodărie, pentru prevenirea răspândirii virusului.

Citit 2790 ori Ultima modificare Vineri, 27 Ianuarie 2017 14:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.