Vreţi casă? Statul v-ar putea da locul gratuit

Vreţi casă? Statul v-ar putea da locul gratuit
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Există o lege în vigoare potrivit căreia tinerii care vor să îşi construiască o locuinţă pot cere - şi ar trebui să şi primească - loc de casă, gratuit, de la stat.

Legea la care facem referire este 15/2003 şi prevede că respectiva suprafaţă le va fi acordată spre folosinţă gratuită celor care îşi construiesc o casa, pe toată durata existenţei acestei construcţii.
Sună frumos, dar nu-i chiar aşa de simplu! Tinerii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii ca să poată primi terenul. Iar primăriile trebuie să aibă pământ. Dacă n-au, cu greu ar putea face rost. Tinerii care vor loc de casă gratuit de la stat trebuie să aibă între 18 şi 35 de ani, la data depunerii cererii, şi nu trebuie să deţină sau să fi deţinut loc de casă sau locuinţă. Nici părinţii lor nu trebuie să aibă, în proprietate, terenuri de peste 500 de metri pătraţi în mediul urban şi de peste 5.000 de metri pătraţi în mediul rural. Solicitarea însoţită de acte - certificat de naştere, carte de identitate şi declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia cuplul nu are locuinţă şi loc de casă - se depun la consiliul local al oraşului sau al comunei în care locuiesc solicitanţii.
La oraş, legea prevede acordarea unor suprafeţe cuprinse între 150 şi 300 de metri pătraţi. La ţară, suprafaţa poate ajunge şi până la 1.000 de metri pătraţi. Primăria le poate suspenda dreptul de folosinţă gratuită tinerilor, în condiţiile în care aceştia nu încep să îşi construiască locuinţa în primul an de la primirea terenului.
Principala problema, în cazul multor primării din judeţul Galaţi, este că aceste terenuri intravilane… nu există. Legea prevede clar că pământul se dă "din domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale". Aceeaşi lege stipulează şi faptul că terenurile se acordă "în limita suprafeţelor disponibile". Iar dacă primăria nu mai are teren - cum se întâmplă în multe comune din Galaţi - singura posibilitate de a-l obţine este să treacă suprafeţe din extravilan în intravilan. Dacă are extravilan. Dacă nu, trebuie să cumpere pământ de la oameni şi apoi să-i schimbe destinaţia. Iar asta costă şi durează, aşa că s-ar putea ca mulţi dintre tinerii care ar vrea să îşi construiască o casă să se sature de aşteptat şi să îşi cumpere, până la urmă, terenul.

Citit 9764 ori Ultima modificare Duminică, 05 Martie 2017 15:17

5 comentarii

 • postat de adrian alexandru
  Miercuri, 08 Martie 2017 05:26
  5.13.138.***
  Am depus eu o cerere la primarie pe acest subiect si am primit raspuns ca nu au teren in municipiul galati deoarece sunt in retrocedari si nu dispun de teren pentru constructia unei case. Ce este de facut in acest caz?
  0
  0
  Raportează
 • postat de crt
  Marți, 07 Martie 2017 23:25
  82.72.101.***
  Apropo, unde se poate gasi o lista cu terenuri ale primariei din GL ce ar putea fi date cetatenilor ce aplica pentru asa ceva?

  Si, in lege nu se precizeaza faptul ca daca iti da teren la cucuietii din deal si tie nu iti place poti sa-l refuzi ?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Latu Marian Florin
  Marți, 07 Martie 2017 09:31
  82.137.10.***
  Veniți la Schela și luați interviu primarului sa vedeti cât teren a dat tinerilor sau dacă are de gând și sa veniți și în 2019 când va zis ca localitatea va avea canalizare pentru ca locuitorii nu mai au unde sa își facă nevoile pentru ca si-au umplut curțile cu gropi pentru wc-uri.Întrebării și ce au făcut cu terenul pe care îl deține primăria care ar fi putut fi dat la schimb pentru terenuri de case.Vă Mulțumesc și va rog sa luați în considerare solicitarea mea.
  0
  2
  Raportează
 • postat de crt
  Marți, 07 Martie 2017 09:06
  185.46.212.***
  @Tica; legea este in vigoare si chiar se dau terenuri de la primarie, doar ca in Galati din lipsa de teren in oras, exista posibilitatea sa primesti teren la marginea orasului, unde utilitatile sunt la mare distanta de zona primita si sa platesti pentru a te conecta cat nu face terenul.

  Apoi, urmatoarea etapa este, ca sa te si apuci de construit, gen fundatie si sa incepi sa ridici casa la rosu. Ceea ce inseamna ca trebuie sa dispui macar de 15 000 - 20 000 euro.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Tică
  Luni, 06 Martie 2017 22:06
  82.29.35.***
  Una este una si doua sunt doua ,eu spun sa va treziți din vis si sa vedeti realitatea . Prea frumos ca sa fie adevarat.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.