Vreţi casă? Statul v-ar putea da locul gratuit

Vreţi casă? Statul v-ar putea da locul gratuit
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Există o lege în vigoare potrivit căreia tinerii care vor să îşi construiască o locuinţă pot cere - şi ar trebui să şi primească - loc de casă, gratuit, de la stat.

Legea la care facem referire este 15/2003 şi prevede că respectiva suprafaţă le va fi acordată spre folosinţă gratuită celor care îşi construiesc o casa, pe toată durata existenţei acestei construcţii.

Sună frumos, dar nu-i chiar aşa de simplu! Tinerii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii ca să poată primi terenul. Iar primăriile trebuie să aibă pământ. Dacă n-au, cu greu ar putea face rost. Tinerii care vor loc de casă gratuit de la stat trebuie să aibă între 18 şi 35 de ani, la data depunerii cererii, şi nu trebuie să deţină sau să fi deţinut loc de casă sau locuinţă. Nici părinţii lor nu trebuie să aibă, în proprietate, terenuri de peste 500 de metri pătraţi în mediul urban şi de peste 5.000 de metri pătraţi în mediul rural. Solicitarea însoţită de acte - certificat de naştere, carte de identitate şi declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia cuplul nu are locuinţă şi loc de casă - se depun la consiliul local al oraşului sau al comunei în care locuiesc solicitanţii.

La oraş, legea prevede acordarea unor suprafeţe cuprinse între 150 şi 300 de metri pătraţi. La ţară, suprafaţa poate ajunge şi până la 1.000 de metri pătraţi. Primăria le poate suspenda dreptul de folosinţă gratuită tinerilor, în condiţiile în care aceştia nu încep să îşi construiască locuinţa în primul an de la primirea terenului.

Principala problema, în cazul multor primării din judeţul Galaţi, este că aceste terenuri intravilane… nu există. Legea prevede clar că pământul se dă "din domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale". Aceeaşi lege stipulează şi faptul că terenurile se acordă "în limita suprafeţelor disponibile". Iar dacă primăria nu mai are teren - cum se întâmplă în multe comune din Galaţi - singura posibilitate de a-l obţine este să treacă suprafeţe din extravilan în intravilan. Dacă are extravilan. Dacă nu, trebuie să cumpere pământ de la oameni şi apoi să-i schimbe destinaţia. Iar asta costă şi durează, aşa că s-ar putea ca mulţi dintre tinerii care ar vrea să îşi construiască o casă să se sature de aşteptat şi să îşi cumpere, până la urmă, terenul.

Citit 10469 ori Ultima modificare Duminică, 05 Martie 2017 15:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.