Zeci de mii de euro, dacă îţi împădureşti câmpurile

Zeci de mii de euro, dacă îţi împădureşti câmpurile
Se pot lua până la 15.000 euro/ha pentru primii 12 ani de existenţă a pădurii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

 

Patru fermieri gălăţeni vor să împădurească teren agricol, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Banii sunt buni, dar nici cheltuielile nu sunt mici.

Procedura nu e simplă, dar e benefică pentru mediu, iar plata e consistentă. Se pot lua până la 15.000 de euro pe hectar pentru primii 12 ani de existenţă a pădurii! Este vorba despre 52 de hectare la Iveşti, 32 de hectare la Oancea, 10 hectare la Schela şi două hectare la Târgu Bujor.

Prin intermediul Submăsurii 8.1. „Împăduriri şi creare de suprafeţe împădurite”, se pot crea trupuri de pădure de cel puţin un hectar şi perdele forestiere de cel puţin jumătate de hectar. Dacă beneficiarul poate demonstra că e fermier activ, care renunţă la terenul agricol care îi aducea venituri, sprijinul financiar de la stat este chiar mai mare.

În România, costul mediu de împădurire a unui hectar de teren ajunge la aproape 9.000 euro. În plus, dacă specia de arbori e una cu viaţă lungă - cum e stejarul - care se sacrifică şi la un secol, atunci e clar că proprietarul va ajunge, la un moment dat, să nu mai facă foarte mulţi bani, anual, de pe urma pădurii. Nici dosarul nu se face chiar cu una, cu două. E nevoie, printre altele, de proiect realizat de silvicultori şi de diverse aprobări, printre care cea a Gărzii Forestiere şi cea a Consiliului Judeţului.

Sute de proiecte, pe drumul finanţării

Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) informează că, în cursul anului trecut, au fost selectate, în vederea contractării, 229 de proiecte cu o valoare totală de 14 milioane de euro.

Cele mai multe proiecte depuse, 112 la număr, au vizat sprijinirea tinerilor fermieri, prin intermediul Măsurii 6.1. Valoarea totală solicitată a fost de 5,4 milioane de euro. Au fost selectate şi 75 de proiecte (în valoare de 1,1 milioane de euro) prin Măsura 6.2. „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, în vreme ce prin Măsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” au fost selectate 36 de proiecte, în valoare de 7,1 milioane euro. Alte şase proiecte de aproape jumătate de milion de euro au fost selectate în cadrul Măsurii 6.2. „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale”.

Citit 3317 ori Ultima modificare Marți, 18 Aprilie 2017 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.