Ouă pe bandă rulantă la Condor Matca

Ouă pe bandă rulantă la Condor Matca
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste o 100.000 de ouă pe zi -  atât produce, în prezent, societatea Condor din Matca. „În unele zile lucrurile merg mai bine, în altele mai rău, dar ouăle se vând în toată ţara. Comenzi mari avem, spre exemplu, din Bucureşti  - 31.200.000 de ouă pe an şi Bacău – 7.200.000 de ouă pe an. Şi Galaţiul cumpără, dar nu chiar atât de mult. Din fericire, ouăle ajung şi în supermarketuri”, ne spune directorul economic al unităţii, Ion Condrache.

„În prezent, la poarta fabricii, oul costă 25 de bani, fără TVA”, mai spune directorul economic al Condor Matca. „Este, însă, o marfă care  trebuie vândută repede, din cauză că un ou este valabil doar 28 de zile. Mai trebuie spus şi că preţul oului peste care au trecut mai multe zile este mai mic decât cel al oului proaspăt”.

În prezent, unitatea are 104.000 de găini: 80.000 în halele de la Matca şi încă 24.000, la Blânzi. „Cumpărăm puicuţele de 1 zi şi le creştem. Pe ultimele le-am cumpărat din Cehia. De regulă, o găină depune ouă începând de la 22 de săptămâni, până la 77. Pare o perioadă îndelungată, dar, dacă veţi sta să vă gândiţi, e vorba, de fapt, despre circa un an şi jumătate. După ce a trecut această perioadă, vindem păsările vii către populaţie”, mai spune directorul economic.

Datorită unei finanţări SAPARD, accesată de ferma de păsări în anul 2006, linia de producţie a fost mecanizată. „Am investit în utilaje, în sisteme de alimentare cu furaj şi apă, dar şi în cele de recoltare a dejecţiilor. Funcţionăm în conformitate cu cerinţele Ministerului Mediului stabilite pentru anul 2012 ”, precizează directorul Condrache.

Cu alte cuvinte, acum ouăle sunt recoltate automat din hale şi purtate, pe rând, de pe o bandă rulantă pe alta, până la maşinile care le aşează în cartoane. După ce sunt sigilate şi aşezate pe paleţi, cartoanele îşi aşteaptă cumpărătorii, în spaţiul destinat depozitării.

Toată operaţiunea necesită minimă intervenţie umană, fapt pentru care ferma reuşeşte să se descurce, în ambele puncte de lucru doar cu cei 54 de angajaţi ai săi.  

Furajul obţinut prin prelucrarea cerealelor cultivate pe terenuri care ţin tot de Condor SA ajunge la păsări printr-un alt mecanism specific. În acest caz, alimentarea se face de la un rezervor situat nu departe de cele două hale de păsări funcţionale deja. Dejecţiile, colectate şi ele cu ajutorul dispozitivelor specifice, sunt folosite ca îngrăşământ pe terenurile agricole.

În interiorul halei, se simte mirosul specific, deşi destul de vag. Dar odată trecuţi dincolo de prag, în curte, n-am mai fi spus că ne aflam chiar în preajma  unor hale unde trăiesc zeci de mii de zburătoare.

În scurtă vreme, societatea va da în folosinţă şi cea de-a treia hală de păsări de la Matca. Lucrările fuseseră în mare finalizate, până la mijlocul săptămânii trecute, insistându-se în continuare pe detalii. În acest fel, ferma de păsări îşi doreşte să atingă din nou capacitatea de producţie de 150.000 de ouă pe zi.

„Dacă vom mai putea accesa fonduri, vom încerca să investim în silozuri, apoi într-un mic abator… Vom vedea”, conchide directorul economic.

E bine că măcar în anumite domenii se poate vorbi despre o extindere a producţiei, chiar şi pe timp de criză. Mătcaşii, se mişcă, şi asta spune ceva despre ei.

Citit 1343 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.