Între Untold, Zaclău şi Zaga

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Discutam ieri cu un prieten voluntar despre festivalurile internaţionale gălăţene. Cel de folclor începe mâine: intrarea, liberă, participarea artiştilor, spumoasă, evoluţii inedite, mii de gălăţeni prezenţi! Şi asta pentru că se trudeşte, iar organizatorii nu se zgârcesc cu finanţarea!

"De ce nu vin la festival şi cei din Republica Moldova?" - mă întreabă voluntarul. Îi răspund: "Păi, vin artişti şi din Republica Moldova, din Polonia, din Rusia, din…". Mă întrerupe: "Nu, întreb de ce nu sunt atraşi şi spectatori basarabeni?". Ce să zic, drumuri grele, cozi la vamă, spaţii de cazare insuficiente, dacă, Doamne-fereşte, mai vin spectatori. Nu-i ca la Cluj, unde se prelungesc drumurile europene şi e aeroport!

Noi avem pontoane, dar navele de croazieră preferă pontonaşul de la Partizani. La un festival gălăţean, fie muzical ori teatral, să ajungă şi spectatori din vestul ţării? Din Capitală mai ajung unii curajoşi…

La Cluj, au venit acum la Untold şi din America. Muzică, străină, ţară, românească. Însă, profitând de atractivul Untold, nu numai întreprinzătorii clujeni, dar şi furnizorii de servicii, vânzătorii de tot felul, chiar şi din judeţele din jur, au avut de profitat! Cei peste 84.000 de participanţi numai în prima zi înseamnă tot atâtea guri şi cumpărători de tricouri cu "Untold" şi amintiri din "ţara lui Dracula". Pentru un succes enorm, se şi cheltuieşte mult. Cum altfel să-i aduci pe cei mai bine plătiţi DJ din lume? La noi, cu excepţia Serbărior Galaţiului, când se bea şi mănâncă stradal, când vin şi furnizori din Ardeal, nu se câştigă mai nimic material.

Prietenul meu remarca prezenţa afişelor Untold şi la Galaţi. La noi, promovarea unui eveniment se face cuminţel, iar publicul, chiar la evenimente speciale, chiar şi cu intrarea gratuită, nu năvăleşte chiar ca  prin alte părţi.

Galaţiul nu-i departe de Deltă, are ape, dar nu oferă plimbări acvatice, cum se întâmplă la Clisura Dunării sau în Bălţile Brăilei. Zaclăul ne oferea cândva barcagii, plajă şi pădure. Apropo - gălăţeanul Dan Ujeucă, arhitectul clădirii Primăriei, a proiectat acum opt ani un fermecător sat de vacanţă lacustru, "un Dubai pe Dunăre", lângă Orşova, la Berzeasca. Şi la Galaţi, Dunărea ar putea fi plină măcar de pontoane-pensiuni joase, de scene muzicale, de bărci şi iole.

"De-o Deltă" s-a putut face însă… la Cosmeşti, pe unde se intră de fapt în "cel mai mare parc de agrement din România", Zaga Zaga - pe 82 de hectare, peste 50 de bungalow-uri şi case plutitoare, apă şi bărci…

Citit 1645 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 16:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.