Democraţia păduchilor

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
5 comentarii

Am asistat, de două ori chiar, la o scenă care ar putea fi catalogată drept o cruzime, o încălcare făţişă a drepturilor omului: un tânăr a fost împiedicat de către controlorii Transurb să urce în autobuz! Şi nu se punea la socoteală că acel "homeless" nu avea cum să plătească preţul biletului, ci faptul că în părul acelui băiat, care ar fi putut de altfel juca cu succes un rol pozitiv într-un film, colcăiau păduchii!

Sigur, în faţa legii, cu toţii sunt egali, dar de ce ar suporta plătitorii de bilet dintr-un autobuz mizeria, mirosurile, comportamentul violent, bolile transmisibile, paraziţii? Educaţi, călătorii se sfiesc să ia atitudine împotriva împotriva unor astfel de bombe umane, de multe ori oameni cu discernământul afectat, cu boli psihice, chiar violenţi.

Într-un oraş în care atracţiile turistice, atâtea câtea mai sunt, au un amplasament incoerent, astfel de aberaţii sunt costisitoare şi pentru imagine. Nu suntem, clar lucru, pentru aşa ceva, vorbim ca din carte despre egalitate, dar nu căutăm soluţii pentru ordonarea celor care ne încalcă de fapt regulile! Oamenii străzii au, desigur, un întreg istoric, numai o echipă de psihologi, de activişti în domeniu, i-ar putea determina să intre în adăposturile hărăzite lor, unde bieţii oameni complet liberi sunt forţaţi… să se spele, să se comporte şi să se îmbrace decent.

Nu aş vrea să iau drept exemplu Ungaria, unul din primele state care au ridicat garduri împotriva refugiaţilor, însă măsurile luate acolo împotriva boschetarilor încearcă să rezolve, măcar din punct de vedere financiar, investiţiile într-o zonă a socialului care ignoră eforturile statului. Parlamentul a emis o  lege care interzice oameniloor fără domiciliu să doarmă în spaţiul public, pe care ONU o califică drept "crudă". Guvernul investeşte însă în spaţii de cazare, care sunt ignorate de boschetari. Poate că Guvernul ar trebui să-şi ia partenere organizaţii ale societăţii civile. Egalitatea absolută, fără reguli, nu dă rezultate.

Acum câţiva ani, un cerşetor timişorean din Bruxelles îmi mărturisea că el câştiga, doar întinzând mâna, de zece ori mai mult decât acasă, pentru că acolo nu exista o interdicţie a cerşetoriei…

Citit 1866 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2018 16:54

5 comentarii

 • postat de Remus Joi, 18 Octombrie 2018 10:10 82.137.15.*** Link la comentariu
  7
  7

  Eu nu înțeleg de ce erau supărați Controlorii Păi flăcăul le dădea ceva nu le lua Le dădea bucuros PĂDUCHI SCABIE NU AVEA CEL MULT UN TBC EVOLUTIV SI FOARTE CONTAGIOS DAR EL DADEA NU LUA CA ALȚII CARE L-AU AJUTAT SA AJUNGĂ IN SITUAȚIA ORIBILĂ Dar nu ați SCĂPAT LA IARNĂ VOR FI SI MAI MULTI DONATORI CONFORM PREVEDERILOR LEGALE ALE CONSILIULUI LOCAL CARE A TAIAT APA POTABILA DE PAȘTI ȘI CĂLDURA DE CRĂCIUN CA SĂ SCAPE DE ASISTAȚII SOCIALI CARE SUG BUGETUL PRIMĂRIEI GALAȚI CÂND SA DĂRMAT FABRICA DE SĂPUN DIN GALAȚI ; APOLLO PE UNDE MAMA LUI DOMNUL DRACU CALATOREATI ACUM VA SPĂLAȚI CU DURO (CEVA DEOSEBIT Turcesc care spală f bine turul ) SUNTEȚI REVOLTAȚI??? HA ,HA HA VORBA PREȘEDINTELUI ESTE DEMOCRAȚIE ATIPICĂ ȘI FOARTE LIBERALĂ URA SI LA GARĂ

  Raportează
 • postat de Sabrina Joi, 18 Octombrie 2018 08:51 82.137.15.*** Link la comentariu
  5
  6

  Asta este partea frumoasă din Capitalismul de CUMETRIE OLTENEASCA instaurată in Decembrie 89 când Cântam OLE OLE CEAUȘESCU NUMAI E Acum avem reclamă laTV cu SOLUTIA MIRACULOASĂ PENTRU PĂDUCHI Ceea ce este Un Pas ÎNAINTE PENTRU DEMOCRAȚIA LIBERALĂ in care poți AVEA ORI CE : PĂDUCHI SCABIE TBC LEPRA SIDA HEPATITĂ VIRALĂ ACUTA CRONICA(de care doriți )Boli VENERICE Dar PUTETi avea și Vilă Case de Vacanță un Mercedes un CONT BANCAR plin de £ € Dar ce au apărut OAMENII STRĂZII? PENTRU CĂ IN DEMOCRAȚIA LIBERALĂ FIECARE TRĂIEȘTE CUM VREA MUSCHIUL CELOR CARE AU FĂCUT ACEASTĂ SOCETATE Când sa tăiat Apa potabila de Pasti Unde Ați Locuit? Nu știați că vor fi mai mulți Oameni Cu PĂDUCHI SCABIE TBC LEPRA SIDA HEPATITĂ VĂ ESTE FRICĂ CA LA IARNĂ LUAȚI UN TBC din Autobuzele Noi ale PRIMĂRIEI Dar știți de ce? PENTRU CĂ SA TĂIAT CALDURA DE CRĂCIUN ȘI SE MAI DĂ LA PAȘTELE CAILOR DAR SA MAI FĂCUT CEVA DEOSEBIT PENTRU GĂLĂȚENII SĂRACI CICĂ ALEȘI LOCALI AU FĂCUT CEVA DEOSEBIT AU MARIT PRETUL LA GIGACALORIE LA 150DE EUROI=700deLei Adică dacă consumi 3 Gigacalorii dai 2100 Lei tramvai la salariu dolofan de 1920lei impozabili din care mai rămâne 1200 STATUL Român îți șterpelește 720 Să Trăiască Toți PRIMARII că noi pe lângă EI CRĂPĂM CUM CRAPĂ PIETRELE DE GER ACUM O MELODIE SA CANTAM : CEAUȘESCU SA NE IERTAȚI CĂ ÎN DECEMBRIE AM FOST BIEȚI

  Raportează
 • postat de all-bano Joi, 18 Octombrie 2018 08:46 89.136.231.*** Link la comentariu
  0
  5

  Da , ce se face cu mana intinsa sau cu mana stransa in nadragi [marca psd] aduce profit pe termen scurt. Se imbogatesc multi din manarit . Dar totul are un pret , va veni si factura acestei labe .

  Raportează
 • postat de Vlad T.I. Joi, 18 Octombrie 2018 08:18 89.121.200.*** Link la comentariu
  0
  7

  Egalitatea si libertatea pot fi gresit intelese ca fiind dreptul cocalarilor, interlopilor si celor cu evidente probleme psihice sa faca ce vor, cand vor.

  Frica aproape ca omoara spiritul civic.

  Probabil multi ar reactiona dar probabil se intreaba daca se merita.... Ce se intampla interlopul incepe sa ameninte? Ce se intampla daca bolnavul psihic devine violent? Ce se intampla daca cocalarul incepe sa te injure?

  Raportează
 • postat de vio Joi, 18 Octombrie 2018 00:53 90.95.126.*** Link la comentariu
  3
  13

  Domn Cilinca, cu tot respectul datorat unui scriitor renumit, dar, mai precis, ce ati vrut sa spuneti in acest editorial?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.