Măţişoare cu şoferiţe, politică, aur, reclame şi procurori

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ieri, poliţiştii gălăţeni de la Rutieră au oprit în trafic maşinile doamnelor şi domnişoarelor. Multe şoferiţe au tresărit, cu teama în priviri. Când colo, ele au primit câte o  floare şi un zâmbet marţian, adică zâmbet de 1 Martie.

De câteva ori pe an, la sărbători importante, pogoară oficial un soi de pace: nu mai plouă cu amenzi, politica e dată mai la foc mic, acuzaţiile încrucişate se descrucişează. Femeile se pre/gătesc, lumea se umple de flori, bărbaţii fac un efort să se mai abţină de la excese, investesc în mărţişoare - unul chiar se lăuda că a reuşit să facă rost de o poală de mărţişoare pe un bon de masă…

Bucuroşi că am reuşit să oferim, bucuroase că au primit, ajungem cu toţii să ne deşteptăm la televizor, cu reclame, filme turceşti, mexicane şi politică. Oricum nu mai înţelegi nimic, căci fiecare partid susţine altceva, există şi oameni de ştiinţă de partid, şi politologi de partid, şi oameni de presă de partid, care au păreri divergente.

De pildă, e bine să reluăm o mare parte din rezerva de aur a ţării, aflată la păstrare în Anglia? Păi, mai există şi precedente de ţări care şi-au readus rezerva înapoi. Dar când luăm drept exemplu Ungaria, cunoscută pentru fronda în sânul UE... A, Guvernului i-ar conveni să aplice această propunere a PSD, care ne-ar scuti de plata "chiriei": ar aduce bani la bugetul dezechilibrat de pomeni electorale. Opoziţia politică susţine însă că retragerea  aurului ar fi ceva gen Brexit, am pierde din susţinerea marilor noştri "parteneri" din lume. Adică… să fim simpatici? Un specialist, citat de revista "Capital", explica însă că depozitarea în ţări mai experimentate oferă ocazia unor tranzacţionări mai rapide.

Am văzut postat şi un mărţişor cu… bustul Laurei Codruţa Kovesi. "Partenerii" occidentali o văd drept o Catani, iar cei care i se opun, drept o fabricantă de probe false la dosar. "Financial Times" spune că alegerea ei în funcţia de procuror şef al UE e cea mai potrivită. Prestigioasa publicaţie - apare din 1888 - a fost înghiţită de o companie japoneză. Au japonezii interese financiare meschine în România? Pot ei să ne înţeleagă subtilităţile, chiar dacă nu au mărţişoare? "Adevărul e rareori pur şi niciodată simplu", spunea Oscar Wilde.

Citit 1605 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2019 15:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.