Cât mai valorează o viaţă de om?

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

2.500 de lei. Atât ar fi primit doi tineri abia ieşiţi din adolescenţă pentru a o scăpa pe o femeie din satul Buciumeni, amanta unuia dintre ei, de soţul cu peste 30 de ani mai în vârstă. Pentru 1.250 de lei de persoană, cei doi au intrat în casa în care bărbatul dormea şi l-au bătut pe acesta până ce l-au lăsat în agonie. Amănuntele din ancheta poliţiştilor arată detaliile ororii: băieţii nu s-au mulţumit doar să-şi lovească victima cu pumnii şi cu picioarele, ci, plini de cruzime, au sărit cu picioarele pe burta acesteia, la final înfigându-i o bară metalică în cap. Cu o gândire şi mai bolnavă, femeia care a orchestrat toată grozăvia s-a întors acasă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, prefăcându-se şocată de ceea ce a găsit.

Întâmplarea poate fi privită ca o banală crimă, însă, la un nivel mai profund, este vorba despre eşecul moral al întregii noastre societăţi. Este vorba despre un sistem de educaţie, nu doar extrem de ineficient, ci şi incapabil să formeze măcar oameni cu o minimă brumă de discernământ. Este vorba şi despre eşecul instituţiei familiei, tradiţionale sau nu, de a-i livra copilului un set de reguli de etică pe baza cărora să poată trăi printre semeni săi. Pentru aceasta nici nu este nevoie de educaţie, în sensul de instruire, ci de a fi conştient şi de a respecta unele norme de bun-simţ şi care ţin de decenţă.

Mai este vorba şi despre decăderea satului românesc, în general, şi a celui gălăţean, în particular. Cu o populaţie îmbătrânită, rămasă în urma migraţiei masive a tinerilor către oraş sau peste hotare, multe sate au ajuns asemenea unor pământuri ale nimănui, fără acces la servicii medicale şi sociale de bază şi fără protecţia poliţiei. Bătrânii sunt jefuiţi ca-n codru, iar alcoolismul face prăpăd. Lipsa educaţiei, anti-exemplele preluate din familie şi absenţa oricărei perspective individuale pe termen scurt, mediu sau lung fac posibile crime cum a fost cea săvârşită la Buciumeni.

Citit 1936 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2020 13:10

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de mi-a fost jena
    Vineri, 03 Ianuarie 2020 20:52
    92.114.82.***
    imaginea muncitorilor romani si straini care lucrau la asfaltari si pus dale in mijlocul orasului si care in pauza de masa mincau pe pavele acoperite cu ziare, dale, in genunchi, pe jos, in vazul lumii m-au facut sa realizez stadiul de civilizatie in care sintem. firma angajatoare nu putea monta niste corturi provizorii ansamblate pe un spatiu apropiat, chiar trotuar public unde sa pune mese si scaune pliabile si unde muncitorii sa manince intr-un spatiu intim si relativ civilizat? eu daca eram de la ITM sau drepturile oamenilor ii amendam de-i zapaceam. daca eram de la primarie le spuneam ca firma lucreaza intr-un spatiu european si le dadeam termen de rezolvare si amenda grea.... vrem sa fim europeni, nu-i asa? vrem toti?
    1
    2
    Raportează
  • postat de m-am saturat de coruptia de partid din ROMANIA
    Vineri, 03 Ianuarie 2020 20:38
    92.114.82.***
    guvernantii de dupa '90 ne-au vrut saraci si prosti. de ce? ca sa ne conduca dupa bunul lor plac, sa fim slavii lor si in numele democratiei au facut in asa fel incit s-au imbogatit atit de mult prin coruptia data de puterea banilor publici incit au devenit in citiva ani ce nici boierii pe timpuri nu reauseau in sute de ani. asta-i puterea data de partid. .....lucrurile trebuiesc schimbate in bine prin vointa noastra, a contribuabililor ce pompam bani . trebuiesc urmariti si verificati la greu alesii nostrii . cine ne fura sau ne mint, inseala la puscarie grea. va ajunge coruptilor, e vremea civilizatiei corecte si in ROMANIA.
    0
    1
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.