Orașul nostru nu are memorie

Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Un mare oraș, cândva cel mai mare port al României, trebuie să aibă legendele sale! Mergând pe străzi, să poți silabisi, copil fiind, numele unui erou ori al unui cărturar sau al unui mare artist gălățean! Scriam, recent, la aniversarea generalului Berthelot, că francezului care ne-a decorat orașul-erou al Europei în Primul Război Mondial, care dădea numele străzii Bălcescu, i s-a dedicat o piață publică total nepotrivită, déjà uitată, iar relațiile cu francezii cu care suntem înfrățiți după revoluție trenează… bine. Deja, am întrerupt, din vina noastră și din lene administrativă, înfrățirea, din anii ´60, cu orașul britanic Coventry.

Suntem un oraș care nu își iubește numele și strămoșii! Acum câțiva ani, directorul de atunci al Bibliotecii județene, fiind și consilier local, a reușit să impună schimbarea numelui străzii Mihai Bravu în Paul Păltănea, istoricul Galaților care a trudit o viață acolo. Hotătârea de Consiliu a fost adoptată în plen, prefectul a validat-o, dar strada a continuat să ducă numele domnitorului filorus Mihail Sturza, pentru că locatarii străzii, deși doar o mână de oameni, au fost revoltați să fie nevoiți să își schimbe buletinele, actele de moștenire, ale mașinii. I-am propus atunci unui viceprimar să bată la ușa locatarilor ca să le schimbe, gratis, actele… A rămas însă o Hotărâre de Consiliu neaplicată.

În prezența reprezentanților Ambasadei Canadei, s-a pus la loc, din fericire nedistrusă, o placă din bronz care amintea primirea în Port a eroului Joseph Boyle, cel care a eliberat din mâinile bolșevicilor peste 70 de oficiali români. Din păcate, un profesor de istorie a greșit strada, în loc de strada Speranței fiind trecută Aleea Mercur. Oricum, cetățenii de pe Mercur, inclusiv unul care a adus mari servicii comunității gălățene, s-au opus corvezii de a-și schimba actele…

Cu toate că nu gălățenii sunt vinovați pentru încarcerarea seniorului Coposu la pușcăria politică gălățeană, un consilier local țărănist a reușit să schimbe numele Parcului Cloșca (chiar, ce aveam noi cu… Cloșca?!) în Parcul Coposu. Dar scrie undeva, ca să știm?

Sigur, este greu în democrație să schimbi nume de străzi. Străzile cu numele eroilor de la Revouiție s-au pierdut! Când schimbi numele unor piețe, e însă ușor. Galațiul a avut zece! Dar și parcuri. Parcul Carol I este numit în continuare… Parcul CFR! Costă ceva să învățăm nume?

Citit 1386 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2020 00:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.