Luxul de a fi părinte în România

Luxul de a fi părinte în România
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

România se confruntă, de ani buni, cu un declin demografic accelerat, lucru confirmat și de ultimele date venite de la Institutul Național de Statistică, potrivit căruia, în 2022, a fost înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 134 de ani.

Cu alte cuvinte, natalitatea se prăbușește în România, iar autoritățile nu iau nicio măsură sau recurg la artificii legislative derizorii pentru a stopa acest fenomen. O natalitate scăzută va însemna, în viitorul apropiat, o presiune uriașă pusă pe sistemele de protecție socială. Când numărul pensionarilor îl va depăși suficient de mult pe cel al salariaților, sistemul bugetar poate intra rapid în criză.

Deși un fenomen grav, natalitatea extrem de scăzută nu trebuie să ne ia prin surprindere. În ultimele două decenii, tinerii au plecat cu milioanele din România către țări mai civilizate. Este de la sine înțeles că numărul nașterilor nu avea cum să înflorească, într-un asemenea context. Dacă statul român a fost incapabil să oprească acest exod, el nu a făcut cu mult mai mult nici pentru tinerii care nu au plecat (încă) în străinătate.

Condusă de o clasă politică incompetentă și coruptă, România nu a fost capabilă încă să pună la punct un set de politici de creştere a natalității, așa cum se întâmplă mai peste tot în Uniunea Europeană. Lipsa locurilor de muncă, salariile mici și nesiguranța financiară sunt piedici de netrecut pentru mulți tineri care și-ar dori copii.

A deveni părinte în România este astăzi un lux și un risc, deopotrivă. Un lux, pentru că statul român îi susține financiar doar pe hârtie pe viitorii sau pe actualii părinți, iar un risc deoarece mulți copii sunt în pericol să crească în sărăcie, fără acces la un învățământ de calitate. Nu este astfel de mirare că, în ciuda natalității extrem de scăzute, ne confruntăm cu cel mai mare număr de mame minore din UE.

Numărul mic de nașteri este clar o problemă strict socială, din moment ce tinerii români plecați peste granițe par mult mai dornici să devină părinți față de cei rămași în țară. Natalitatea scăzută, urmată de îmbătrânirea populației pot părea doar probleme ale viitorului, însă ele ne afectează deja într-o măsură mult mai mare decât am putea crede la o privire superficială.

Citit 1183 ori Ultima modificare Marți, 17 Ianuarie 2023 14:26

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 23:38
    5.13.168.***
    Ca sa-l invat pe primarul kinder garden... un prieten a fost recent in Belgia... abonamentul la piscina inchisa in orasul Gent... costa 26E cu apa incalzita si hidromasaj general! LUNAR! La noi AFARA o piscina... costa in doua.. trei zile .... BRAVO! Si pe banul public! Eu vorb de piscina privata!
    0
    0
  • postat de marr
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 21:08
    86.124.201.***
    Problemele Viitorului nu sunt problemele lor ...Deci care-i Problema ?!
    Singura Natalitate prioritara e aia din Familiile lor . Daca lor le merge bine ...restul ...ce mai Conteaza ?
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 14:41
    5.13.144.***
    Situatia este cunoscuta de mult si la noi dar si-n occident... Politicienii, alesi vremelnic pentru patru sau cinci ani sunt interesati sa atraga votantii actuali in legislatura lor pentru a-si pastra scaunele !!!...Nu le pasa de viitor, "Dupa noi, potopul" !!! Problema e ca "potopul" va veni mult m
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 11:19
    5.13.168.***
    Sa devii parinte astazi in Galati ar insemna ca statul sa-ti garanteze cel putin 20 de ani locuri de munca platite macar cu 700E NET! Altfel nici o sansa! Preturile produselor zilnice a crescut in medie cu 50%! Unele cu 70 altele cu 100%! Unele produse electronice sunt mai scumpe ca afara cu 50 chi
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 09:35
    86.124.202.***
    Pensionarii de pina in 3000 de lei primesc ajutoare de la guvern si nu e rau in asta.Dar cumva se recunoaste ca limita unui salariu decent este undeva de peste 3000 de lei net !Si acum intrebarea:citi tineri din Romania au salariul brut de 5243 lei ca sa ramina in mina cu un net de 3000 de lei,net p
    0
    0
  • postat de Alexutz
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 09:28
    5.2.205.***
    Felicitari pentru articol!

    In sfarsit cineva pune degetul pe rana si arunca si cu un pumn de sare.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.