În vacanță, cu Schengenul în portbagaj

În vacanță, cu Schengenul în portbagaj
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cozile kilometrice de la frontiere, în această perioadă a vacanțelor, demonstrează, dacă mai era nevoie, cât de bine ne-ar fi prins... să fim în Spațiul Schengen!

Cam cum ar fi un drum până în Grecia, de exemplu, fără să mai stai câteva ore prin controalele de la frontieră!

Și mai mari ar fi beneficiile economice – și aici vorbim de miliarde de euro anual – pe care companiile le-ar avea printr-o autentică liberă circulație a bunurilor și serviciilor.

După inflamarea spiritelor de anul trecut, de după opoziția încăpățânată a Austriei, în prezent putem să spunem că suntem în faza unui ”optimism rezervat”. S-au făcut o serie de pași importanți, inclusiv în negocierile privind gestionarea migrației, de care este interesată Austria, de stabilitatea și reforma Bulgariei, subiect adus în discuție de Olanda, iar instituțiile europene au dat semnale de sprijin fără echivoc.

Mai nou, de la 1 iulie, a început președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, de care, în virtutea bunelor relații bilaterale, se leagă și speranțele României. Pe de altă parte, printre prioritățile oficiale pe care Spania le-a anunțat la conducerea UE nu se numără și extinderea Schengen. Asta nu înseamnă, însă, că Spania nu ne sprijină sau că discuțiile, fie ele și informale, nu vor continua.

În ultima perioadă, surse europene au vehiculat o ”variantă de lucru”. Instituțiile europene se pregătesc să admită Bulgaria și România în Schengen în acest an, mai întâi cu granițele aeriene din octombrie, urmate de abolirea controalelor la frontierele terestre până la 1 ianuarie.

E bine că... de bine, de rău, există un proiect pe masă, dar lucrurile merg, așa cum recunoaște chiar președintele Iohannis, ”foarte lent”. Cert este că, dacă lucrurile nu sunt tranșate până la sfârșitul acestui an, vom rămâne la ”poarta” Schengen mult și bine, pentru că se va intra într-un nou ciclu de alegeri europene și până se vor forma noile structuri, se iau iar dosarele la mână, se reiau negocierile, ”boală lungă”...

O știre îmbucurătoare este că, în această lună, Bulgaria – care a depășit, se pare, o lungă perioadă de instabilitate politică - are șanse să primească un raport favorabil pe Mecanismul de Verificare și Cooperare, ceea ce ar duce formal la ridicarea obiecțiilor ridicate de Olanda. Prin urmare, Austria chiar ar rămâne singura opozantă din UE, iar după presiunile și negocierile pe toate ”fronturile” s-ar putea să cedeze.

Și cum ”vara nu-i ca iarna”, poate vom avea parte și de ceva Schengen, să mergem la schi prin Alpi fără să mai stăm la coadă...

Citit 1190 ori Ultima modificare Luni, 03 Iulie 2023 04:25

1 comentariu

  • postat de florin
    Luni, 03 Iulie 2023 08:53
    86.124.200.***
    Dovada ca Romania nu este pregatita sa intre chiar daca s-au cheltuit o caruta de bani se afla la Galati
    „Terminalul de pasageri are nişte erori pe partea de proiectare şi execuţie. Nu ar putea fi folosit nici dacă am intra în spaţiul Schengen întrucât bordul pe care îl are la dispoziţie este mai î
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.