Măcar cultură de post…

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

 

În post, înşelându-şi pântecele cu artă şi împăcându-şi totdodată sufletul, românul ştie să inventeze bucate de post care îţi lasă gura apă! La vremuri grele, lipsa de fonduri ar trebui să ne pună la treabă ingeniozitatea, într-un oraş care nu duce lipsă de ingenioşi. Cum fiecare este însă ingenios pentru el şi la "căruţa" obştească unul trage hăis şi altul cea, nu avem parte decât de contre. "Cazul Mavromol" ilustrează excelent situaţia! Ridicarea unor cruci de piatră în zona atât de familiară ca… parcare şi depozit de gunoi nu putea decât să înspăimânte administraţia.

Curajos, viceprimarul Nicuşor Ciumacencu a vorbit despre "demolarea" monumentului încropit acolo de oamenii bisericii din apropiere. De fapt, am putrea vorbi despre o demontare pur şi simplu, crucile fiind înfipte în câteva degete de beton. Sigur, crucile au fost amplasate acolo fără nicio autorizaţie, pe ideea că o faptă bună intră ea în legalitate până la urmă. Nu demult, tot un monument funerar, cel dedicat eroilor noştri căzuţi în Afganistan, ridicat de asemenea fără niciun fel de avize, chiar pe strada Brăilei, se bucura de prezenţa primarului Dumnitru Nicolae la inaugurare şi de un scandal generat de lipsa avizelor legale.

Intenţia, bună de altfel într-un oraş cam şchiop în monumente, se datora unei organizaţii, care a ridicat un monument pentru eroii de care nu s-a preocupat altcineva, iar administraţia nu avea oricum bani şi nici expertiză (n-am auzit ca specialiştii Primăriei să dea o judecată de valoare). Acum, la Mavromol, biserica a pus… semn, ca să câştige în faţa maşinilor care ar parca astfel peste tot. Sigur, centrul duce mare lipsă de parcări, dar aceeaşi Primărie a dat autorizaţiile atunci când s-a construit marele market de pe locul fostului magazin Universal, fără să pretindă atunci parcări subterane. De fapt, o administraţie responsabilă ar trebui să profite exact acum de ocazie ca să trateze cu Biserica amenajarea pentru turism a spaţiului ultracentral.

O zonă fără monumente până la Spicul! S-a început cu aceste cruci venerabile, unele, din câte văd săpat în ele, de pe la 1889. E, deocamdată, cultură… de post, dar care trebuie îndrumată de arhitecţi, de plasticieni şi de administraţie! O punere în valoare corectă a zonei ar costa şi mai mult, dar ar trebui măcar avută în vedere! Când, anul trecut, lucrările ISPA au descoperit sub strada Bălcescu, în apropierea hotelului Dunărea, gardul fostei mănăstiri Mavromol, frica de a bloca banii auropeni a aşezat imediat pământul la loc! După care nu s-a mai discutat nici măcar în principiu ca, să zicem, prin anul 3000 barem, când criza va fi poate mai blândă, să se facă o cercetare arheologică acolo. Unde, sub parcare, se vor găsi, desigur, nu numai mormintele călugărilor din veac, ci şi urme ale atelierelor mesteşugăreşti ale mănăstirii, pe atunci adevărate fabrici de industrie mică.

Biserica în sine este deja o atracţie a turismului religios.  Reconstruită pe la 1700, cu o primă "elinească şi grecească", administrată, la 1765, de pârcălabul Nicolae Ventura, biserica deţine superba icoană  făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Constantinopole de către Duca Vodă, domn despre care a scris Sadoveanu, "Pârcălabii" de astăzi se gândesc să facă parcări şi le tot promit… Între timp, s-au mai demolat clădiri de amintire istorică, precum fosta căpitănie, apoi unitate militară de grăniceri, din port, pe Domnească 24 o calcă, iată, hoţii şi la Casa Mantu bate vântul...  

Citit 1336 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

2 comentarii

 • postat de luci Vineri, 02 Martie 2012 14:51 Link la comentariu
  0
  0

  Pietele publice ori piatetele,impodobite cu statui sau fantani sunt perle ale civilizatiei marilor orase din lume,dar in mod special ale oraselor europene. Ce podoabe perene adaugam orasului nostru,demne de numele sau si al nostru ,al contemporanilor? Oras "siderurgic" cu posibilitatea dea avea o turnatorie artistica de profil, trutelata de Universitatea de Arte prin profesorii Artisti pe care ii are nu ar fi un lucru imposibil. Ar fi si mai bine daca Primaria si Biserica ar colabora si sustine efectiv ,prin serviciul de patrimoniu infrumusetarea ubei . Avem arhitecti si artisti valorosi ,muzeografi speciali, de ce nu ne-am intoarce la "epoca bronzului'' in arta urbanistica ? Si cea a fierului este valoroasa dar sa o cultivam in continuare pe malul Dunarii, iar in inima orasului sa ne mangaie sufletul monumente "adevarate" . Sa iesim din mentalitatea stepei, iar intelectualitatea trebuie sa sustina acest proiect ca o datorie pentru cei ce vin ,dupa noi. Sa inventam "bucate pentru spirit"si pe timp de criza. Asa sa ne ajute Dumnezeu !

  Raportează
 • postat de mihai Vineri, 02 Martie 2012 11:19 Link la comentariu
  0
  0

  superb domnule Cilinca, tonul dumneavoastra este de resemnare intr-o epoca in care valorile sunt chiciul, spertul, imbecilitatea si vulgaritatea in esenta sa pura. poate ne propuneti d-voastra zece(cate sunt) personalitati(remarcante) ale trecutului istoric galatean care au marcat intr-un fel sau altul viata urbei sau nume de marca nationala cu origini galatene, care odata propuse sa fie sustinute de cititorii VL si sa se regaseasca in noul plan de sistematizare a municipiului; piete publice, obeliscuri, statui, chiar schimbarea numelor cartierelor din micro 16 in Anghel Saligny(un exemplu)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.