Aleşilor, apucaţi-vă de treabă!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urmă cu trei luni, imediat după ce rezultatul alegerilor locale a fost validat, anunţam un armistiţiu de 90 de zile cu noua conducere a oraşului şi judeţului. Acea decizie - strict editorială! - a stârnit un val de proteste din partea cititorilor noştri, care ne-au acuzat că facem jocuri politice, că ne-am vândut partidelor de la putere, etc. Nu pot să spun că a fost un moment prea plăcut, dat fiind că ni s-a pus la grea îndoială credibilitatea...

Ei bine, doamnelor şi domnilor, răgazul acordat noilor aleşi a expirat! Începând de astăzi „Viaţa liberă” nu va mai accepta de la administraţia locală explicaţii de genul „sunt nou, lăsaţi-mă să mă dumiresc”, pentru că - gata! - e vremea faptelor.

În ultimele trei luni am asistat, de altfel, la „un film” despre care nu putem spune - în calitate de ziarişti, de locuitori ai Galaţiului şi de plătitori de impozite şi taxe - că ne-a mulţumit. Nu am aflat încă cine sunt persoanele vinovate de dezastrul în care se află oraşul, deşi domnul primar Marius Stan a promis în campanie că va cerceta şi va lua măsuri. Anunţatul (şi extrem de costisitorul) audit intern nici măcar nu a început, iar pe zi ce trece am tot mai mult senzaţia că, în ipoteza că se va face, nu se vor descoperi decât mărunţişuri. Vrăjeli. E adevărat, nu mă bazez pe dovezi materiale când spun asta, doar am, aşa, un sentiment de „deja vu”. În ultimii 22 de ani, acesta a fost evoluţia la schimbările de gardă din toate instituţiile.

După trei luni de la alegerile din iunie, în Primărie sunt la butoane aceiaşi indivizi care „butonau” cu spor şi pe vremea lui Nicolae şi Durbacă. Dacă sunt chiar aşa de competenţi - că asta înţeleg din faptul că-s înţepeniţi pe funcţii - de ce treburile din oraş nu merg? De ce este în continuare mizerie? De ce străzile sunt la fel de proaste? De ce urbanismul e vraişte? De ce lucrările noi se strică la câteva zile după ce-s recepţionate? De ce traficul este în acelaşi permanent haos?

Apropo de trafic, aş dori să remarc un obicei foarte prost al noilor edili: deschiderea de şantiere fără ca populaţia oraşului să fie anunţată. Este inadmisibil, domnule primar Stan, să lăsaţi lucrurile la voia întâmplării, asta cu atât mai mult cu cât legea vă obligă să le comunicaţi locuitorilor urbei toate situaţiile care presupun închiderea traficului, care produc devierea traseelor de transport în comun sau care, pur şi simplu, le afectează calitatea vieţii. Cel mai recent exemplu este de vineri, când traficul din centrul oraşului a fost transformat într-un coşmar pentru că Primăria nu a anunţat pe nimeni că închide temporar străzile Gării, Eroilor şi Bălcescu. Penibil!

Prima condiţie a unei administrări corecte este asigurarea transparenţei în relaţia cu cetăţenii, iar momentan acest lucru, din păcate, se face prost. În ultimă instanţă, vorbim despre respectul faţă de cetăţeni care, mă văd nevoit să constat, nu a evoluat cu nimic faţă de mandatele lui Durbacă şi Nicolae.

Ba chiar, pe fondul situaţiei de vineri, aş putea spune că a acest respect a scăzut, căci înaintaşii lui Marius Stan tot mai informau din când în când despre situaţia şantierelor stradale. Iar dacă am ajuns să fiu nostalgic după amorţitul primar Nicolae - vai mie! - e trist. Foarte trist...      

Citit 1264 ori Ultima modificare Duminică, 09 Septembrie 2012 18:45

6 comentarii

 • postat de alfar
  Luni, 10 Septembrie 2012 23:30
  da, o intentie buna. poate nu stiti ca oricum stam cu ochii pe voi. V.L trebuie sa fie ziarul nostru care ne ajuta ca problemele noastre sa fie rezolvate corect, european. sa dea DOMNUL sa redeveniti un ziar ce lupta pentru cetatenii galatiului. asa sa ne ajute DOMNUL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bratu V.
  Luni, 10 Septembrie 2012 18:19
  Poate Primaria va cumpara "Scula" asta:
  youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KknPrG1ATeE#!
  SA VA BAG CENZURA AIA PE CARE O PUNETI PE SITE,IN ************************************************...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bratu V.
  Luni, 10 Septembrie 2012 18:13
  Poate Primaria va cumpara "Scula" asta:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KknPrG1ATeE#!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Luni, 10 Septembrie 2012 11:44
  pai cum ar putea fi seriozitate la galati, in politica edililor, in preocuparea lor pentru binele obstii cand la guvernul actual al romaniei se face aceasi politica ca-n toate birturile si bodegile din tara. Mai toti astia care se infing la guvernare la administratiile locale de toate nivelele nu fac altceva decat sa acceada la o elita ce se rezulta a fi paralela de problemele reale ale societatii. Remediul va veni peste ani cand o noua garnitura de tineri necontaminati de trecutul nefast al comunismului vor face o politica adevarata in acord cu normele democratice ale vestului
  0
  0
  Raportează
 • postat de Miroase a alegeri
  Luni, 10 Septembrie 2012 08:10
  Au trecut 90 de zile de la alegeri ,urmeaza alte 90 de zile pentru urmatoarele alegeri din decembrie si alte 90 de zile de acomodare a noilor alesi (vechi) . "A fi sau a nu mai fi in politica" -aceasta-i intrebarea Dumnealor . Pentru noi ,vine iarna cu bune cu rele si preturi mai mari ca anul trecut .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurel
  Luni, 10 Septembrie 2012 01:13
  Am neplacuta senzatie ca astia nu vor face nimic nou pen'ca tre' sa le indrepte pe alea vechi. Da' de la niste heirupisti nu poti sa astepti sa ceara decit heirupism. Si, doooomnu' Cringan = asa, de chichirez gilceava, cam ce tarife la anunturi aveti? Ca sa bugeteze si astia de la primarie.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.