Îmi scot pălăria, doamnă Onode!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mă încăpăţânez să cred în specialişti. Mă bazez pe logică şi sunt convins că un om care se pricepe poate face treaba mult mai bine decât un nepriceput. Nu cred că un incompetent ghidonat politic poate face performanţă, oricât de mult s-ar strădui acel om. Voinţa nu ţine loc de putirinţă. În niciun domeniu, în nicio activitate.

Nu poţi fi inginer dacă nu eşti amic la toartă cu fizica şi matematica. Nu poţi fi medic dacă nu ştii la perfecţie anatomia umană. Nu poţi fi contabil dacă nu ştii tabla înmulţirii. Nu poţi fi manager – orice fel de manager – dacă nu ai lucrat niciodată cu oameni.

Ierarhiile societăţii umane ar trebui să fie modelate după lanţul trofic. După logica firescului. Politicienii care devălmăşesc zilnic actul de administrare ar trebui să înţeleagă că a pune pe o funcţie o persoană nepotrivită – profesional sau moral, după caz – este ca şi cum ai pune oaia să facă treaba lupului, iar lupul să facă treaba privighetorii. Iese o catastrofă! Lupul, oricât s-ar strădui, nu va reuşi niciodată să cânte, ci doar să urle sinistru. Iar oaia, cât şi-ar dori ea să fie de fioroasă, va sfârşi sub colţii unui prădător, căci nu are vocaţie de carnivor. E simplu, e logic. E imposibil de priceput?

Nu aş fi făcut această lungă introducere dacă nu aş fi aflat, zilele trecute, la ce tratament odios este supusă, de către lumea politică, una dintre Doamnele agriculturii gălăţene: Profira Onode. O cunosc pe doamna Onode de vreo douăzeci şi ceva de ani şi ştiu că este unul dintre acei foarte rari specialişti în management agricol. Oamenii care ştiu să facă ce face amintita doamnă pot fi număraţi, în judeţul Galaţi, pe degetele de la o singură mână.

Poate tocmai de aceea, în ultimele decenii, în ciuda vâltorilor politice, Profira Onode a fost cheia de boltă a Direcţiei pentru Agricultură. Directorii au venit şi au plecat. Unii mai pricepuţi, alţii – vorba unui fermier hâtru – „au fost ca puricele prin izmene: în vizită de informare”. În tot acest timp, doamna Onode a gestionat de fapt treburile din agricultura judeţului, a reglat relaţia cu presa, a ajutat fermierii cu probleme, a pus osul la marile campanii de subvenţionare, raportare, corelare, identificare. Eu, unul, nu-mi pot imagina Direcţia Agricolă fără expertiza Profirei Onode. Cei mai mulţi dintre fermierii de care depinde pâinea locuitorilor acestui judeţ mi-au spus acelaşi lucru.

În aceste condiţii, încercările politicienilor de a o înlătura pe doamna Onode sunt cu atât mai odioase. Din ce am înţeles, i-au făcut un ordin de detaşare într-un judeţ din nordul Transilvaniei, iar în locul dumneaei a fost „teleportat” directorul de la Gorj. Stupid! Să manevrezi oamenii ca pe saci cu cartofi mi se pare un gest de o laşitate fără seamăn. Care va să zică, noua hoardă aciuată la conducere, în lipsă de soluţii legale şi pentru că nu are un om mai competent decât pe cel care vrea să-l schimbe, apelează la metode de tip pur nazist. Nu ne plac evreii? Îi exterminăm! Nu ne place verticalitatea morală a unui specialist? Îl mutăm cu postul la 1.000 de kilometri distanţă, că poate îl forţăm să demisioneze!

Îmi scot pălăria în faţa profesionalismului de care a dat dovadă, decenii de-a rândul, Profira Onode. Îi admir curajul de refuza jugul politic. Nu pot face acelaşi lucru în faţa politicienilor care, acum, îşi bat joc de domnia-sa. E trist, cumplit de trist, că asta e maniera de lucru a clasei politice româneşti…

Citit 2518 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.