Scrisoare către Anul Nou

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dragă Anule Nou! Află despre noi că te aşteptăm cu speranţă şi că suntem tare dornici de veşti bune de la tine. Bunăoară am vrea, Anule Nou, să ne aduci în dar străzi bune, fără gropi, dacă se poate asfaltate de firme care nu dau şpagă. Pentru că şpaga, imaculatule An Nou, înseamnă lucrări proaste, de mântuială, care ţin, aşa cum am păţit în ceilalţi ani, între câteva săptămâni şi câteva luni. Puţine luni.

Am mai vrea, dacă nu cerem prea mult, şi apă caldă şi căldură în case. Mai ales că ne plătim facturile la vreme, din puţinii noştri bani. Poate îi înveţi tu, Anule Nou, pe aleşii şi numiţii noştri cum să facă şi să dreagă pentru ca să dispară actuala devălmăşie din furnizarea de servicii publice. Şi poate că cei care au produs haosul vor fi puşi să dea socoteală. Că tare aiurea sună sintagma „vină fără vinovaţi”.

Îndrăznim să te mai rugăm şi pentru ceva înţelepciune. Nu, nu pentru noi, căci noi, trăitorii de rând, suntem prea puţin importanţi în moara de secunde a timpului. Vrem înţelepciune pentru cei care conduc oraşul. Dă-le, Anule Nou, spre exemplu, puterea de a planifica Sărbătorile Galaţiului civilizat, astfel încât ţigănia de anul acesta să nu se mai repete. Şi să nu mai fie tot felul de „maeştri de ceremonie” care „filtrează” banii oraşului după cum le dictează propriul interes. Şi să ne spună domnul primar din vreme cum are de gând să cheltuiască banii publici, iar la urmă să facă publică lista cheltuielilor. Şi să nu mai fie şedinţe de Consiliu Local secrete, aşa cum, de altfel, ni s-a promis la lansarea Noului Galaţi.

Trebuie să te mai rugăm, Anule Nou, să fii tu mesagerul nostru către cei care se ocupă de curăţenia acestui oraş. Căci poate că în vremea ta vor fi un pic altfel decât în vremea Anului Vechi. Încă aşteptăm ca gunoiul să se ridice zilnic. Ar fi extraordinar dacă Poliţia Comunitară ar lăsa pentru o perioadă controalele de Mediu, de protecţia muncii şi de Trafic şi ar face ceva util pentru noi toţi, adică i-ar alunga pe cei care distrug pubelele şi împrăştie gunoiul cât e strada.

Tare ne-am bucura şi dacă zăpada ar fi curăţată şi de pe străduţa noastră, nu doar de pe bulevarde. Ştim, Anule Nou, că e nevoie de utilaje noi pentru asta, căci cele moştenite de la Anul Vechi sunt de toată jena. Dar ne îndreptăm speranţele către tine. Vei găsi tu o soluţie de finanţare, fie ea locală, guvernamentală sau europeană.

Să ne ierţi pentru atâtea pretenţii, Anule Nou, dar îţi mărturisim că tânjim şi după trotuare măturate noaptea, nu dimineaţa. Tare ne-ar plăcea să nu mai mergem la muncă printre vălătuci de praf şi mături din nuiele care ne altoiesc peste glezne. Cât priveşte povestea cu spălatul străzilor, înţelegem că a fost inspirată de valul de promisiuni electorale, aşa că nu insistăm.

În fine, Anule Nou, nu uita să te interesezi şi de ceva locuri de muncă în plus, căci am ajuns tare rău de când Combinatul se tot micşorează, iar restul economiei locale îi urmează exemplul. E greu să ţii pe linia de plutire o comunitate în care doar 8% din populaţie lucrează în sectoare aducătoare de venituri, iar restul de 92% trăieşte din impozitele şi taxele încasate…

În rest, Anule Nou, ne rugăm la bunul Dumnezeu pentru sănătate şi gânduri bune. Şi dacă n-oi reuşi tu să rezolvi toate astea, nu-i nimic. Măcar jumătate să faci şi tot te-om ţine minte mulţi ani de aici încolo!

Citit 2882 ori Ultima modificare Vineri, 28 Decembrie 2012 13:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.