Aşa s-a furat bugetul pe-un an al Primăriei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De ani de zile tot citesc rapoartele Curţii de Conturi legate de catastrofele din afacerile Primăriei Galaţi. Şi de fiecare dată mă minunez – taman ca drumarii la prima zăpadă căzută în ianuarie -  de prostiile pe care le fac unii cu banul public. Mai nou, sunt surprins de faptul că mă surprinde haosul din administraţie, pentru că, după atâţia ani de presă, ar fi trebuit să pricep că boala asta n-are lecuire. Şi nu pentru că n-ar fi leac, ci pentru că nu există – ca să parafrazez nişte clasici în viaţă – „voinţă politică”. Socot că e mai profitabil să preiei ştafeta la furat în loc să opreşti robinetul hoţiilor.

Recent, un funcţionar public îmi explica faptul că nu s-a-ntâlnit nicio situaţie în care vreun raport al Curţii de Conturi să nu se fi soldat cu „măsuri drastice”. Nu zău?! Aşadar, întreb, cât la sută s-a recuperat din sporurile salariale plătite ILEGAL în 2008, 2009 şi 2010 către şefii din Primăria Galaţi? Şi răspund tot eu: NIMIC. Zero lei, zero bani, căci raportul Curţii a fost atacat în instanţă, iar procesul s-a lungit suficient de mult cât să se dea o ordonanţă de urgenţă prin care funcţionarii ce-au încasat sporuri ilegale au fost scutiţi de returnarea banilor. Nu vreau să fiu virulent, dar nu pot, din nou, să nu întreb: pe noi, plătitorii de taxe, cine ne-a consultat când s-a legalizat hoţia? Că doar la mijloc erau banii noştri, nu?

Trist este că aceste jonglerii cu substrat mai degrabă electoral întreţin şi perfecţionează mecanisme care ridică furtul şi incompetenţa din administraţie pe cele mai înalte culmi. Să luăm ca exemplu evaluările anuale ale funcţionarilor publici din Primăria Galaţi. În ultimii cinci ani, în ciuda faptului că inspectorii Curţii de Conturi au găsit în amintita instituţie nereguli financiare de peste 100 de milioane de euro în total (asta înseamnă aproape cât bugetul oraşului pe un an întreg), nici un şef din Primărie nu a fost sancţionat în vreun fel. Ba chiar au primit – toţi! – calificativul „excepţional”. Aşa că au putut să-şi dea liniştiţi prime, bonificaţii, salarii de merit. Toate acestea, repet, în condiţiile în care controalele au relevat adevărate catastrofe juridice şi contabile în plăţile şi încasările instituţiei.

S-au plătit milioane de euro pe lucrări fictive. S-au achitat sporuri salariale ilegale în sumă de peste 12 milioane de euro. S-au recepţionat lucrări de zeci de milioane de euro făcute în totală batjocură. S-au pierdut sute de procese pe care le-ar fi câştigat şi un student de anul 2 la Drept. S-au sponsorizat secte şi cluburi de noapte. S-au plătit chiolhanuri de partid. Şi multe, multe altele. Iar asta nu s-a întâmplat o singură dată, ci în serie, an de an, parcă într-o permanentă sfidare a contribuabililor.

Pentru toate aceste vinovăţii nu a existat şi nu există niciun vinovat. Nimeni n-a primit nici măcar un avertisment scris, ca să nu mai vorbim de sancţiunile grele din Codul Muncii. A face astfel de erori manageriale cu repetiţie indică două lucruri: fie prostie, fie hoţie. În ambele situaţii, persoanele vinovate ar fi trebuit eliminate din sistem - profesional sau penal - după caz. Însă nu s-a întâmplat nimic. Semn că oamenilor politici care fac cărţile le convine de minune să aibă la îndemână subordonaţi şantajabili şi dispuşi să facă orice pentru a-şi păstra posturile calde şi aducătoare de profit. Greşesc?

Citit 1609 ori Ultima modificare Duminică, 24 Februarie 2013 15:28

10 comentarii

 • postat de cititor
  Luni, 25 Februarie 2013 18:51
  nu sint fan cringan. nu mi-a placut de el din perioada campaniei de suspendare a lui basescu, una dusa murdar de ambele parti si nu din cauza parerilor mele diferite de ale lui ci din cauza faptului ca eu cred ca a promovat o ziaristica brutala, chiar obraznica. acum face articole bune, chiar imi place ca are un stil direct, obiectiv si corect. il rog sa-si pastreze stilul actual si chiar daca vor mai fi involburari politice sa pastreze cit de cit independenta de opinie declarata a ziarului si sa ne ofere informatii corecte si nu pareri personale spuse dupa parerea mea in mod lipsit de obictivitate si chiar partinitor. pina la urma ne putem face si noi o parere in baza unor informatii cinstite si cind mergem la vot sa o facem dupa sufletul si mintea noastra..... poate gresesc. despre articol nu pot spune decit ca e foarte bun si ar trebui sa aiba si urmari de indreptare a situatiei..... oare?...
  0
  0
  Raportează
 • postat de adi
  Luni, 25 Februarie 2013 17:32
  De domnul Durbaca nimic? Omul asta este direct conectat la banii primariei din ultimii 23 de ani. O scursura
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nicolau Eugenia
  Luni, 25 Februarie 2013 16:30
  Felicitari domnule Crangan,de asemenea analize avem nevoie,noi cititorii ziarului.Este un jaf inimaginabil,dar nenorocirea este ca nimeni nu raspunde,oamenii lui Nicolae in loc sa stea dupa gratii,stau pe aceleasi posturi,in frunte cu golanul de Popa Florin.Eu va rog sa continuati analiza si la celelalte societati.solicitati rapoartele de la Piata,Zona Libera,Transub,o sa constatati alte podlogarii.Reprezentantii Curtei de Conturi,platiti din banii nostrii,trebuie sa-si precizeze punctul de vedere,de ce nu s-au luat pana acum nici o masura,si acesti nemernici,stau in continuare pe salarii foarte mari,in loc de puscarii.Se impune ca sa-l abordati pe Primarul Stan,in sensul de a afla ce masuri are de gand a lua cu acesti incompetenti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dante
  Luni, 25 Februarie 2013 13:41
  pai ce te miri? oamenilor le place: voteaza de atatia ani aceiasi conducatori ai orasului....eu cred ca suntem masochisti...da` lor chiar nu le mai pasa; ce se-ntampla acum in primarie si in parlament e japca pe fata...iar bulgaria e departe...
  0
  0
  Raportează
 • postat de nedeea
  Luni, 25 Februarie 2013 12:22
  alo......DNA-ul ,ce faci? dormi ?sau nu te priveste...mai exista autosesizarea?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Și DNA ce așteaptă. Șpăgile sunt mai mari decât salariile?
  Luni, 25 Februarie 2013 10:01
  Curte de Conturi își face treaba, dar factorii ce trebuie să ancheteze de tip DNA o ''lăbăresc'' pe salarii grase de parcă nu ar fi afectați la salarii, cu toate că sunt furați și ei, salariile fiind luate din aceiași ''pungă'' în care cotizează cetățenii prin taxe și impozite. Bănuiesc că șpaga este mai mare decât salariul? Poate de aici explicația neimplicări instituțiilor statului specializate în pedepsirea și recuperarea fraudelor ce de regulă se întâmplă numai la stat, privatul țipând ca din gură de șarpe dacă este furat, doar îi este afectată măcar familia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de C.Lumina !
  Luni, 25 Februarie 2013 09:45
  Ca se fura e demult stiut,dar de facut ceva concret mai salcam! Daca primaria e o buna vaca de muls,propun " mulgatorilor" SA INCEAPA CU BOII CA-S MAI MULTI !!!SPOR LA (S)MULS TOVARASI !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de lila
  Luni, 25 Februarie 2013 09:14
  Felicitari pentru sinceritatea cu care ai expus situatia. Pacat ca este si cea reala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de corleone
  Luni, 25 Februarie 2013 08:28
  DA Dle Crangan,Primaria este o Vaca de muls a politicienilor si milionarilor de carton,hranita cu tainul de taxe si impozite din buzunarele/veniturile galatenilor.Nu a-ti facut o descoperire ,dar a-ti confirmat ca institutiile statului care trebuie sa-l apere pe cetatean,participa intens la acest furt calificat in forma continuata.Sante=ti convins ca toate se cunosc,existand rapoarte de catre SRI,DIGI in acest sens si dosare la Parchete si DNA...Exemplificam: APATERM,ECOSAL,Cantina Saracilor,Directia Retrocedari ect......Continua-ti asa.......
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 25 Februarie 2013 07:33
  Nu gresesti Costele ,dar ar putea sa te coste ,mafia nu iarta......poate nu stii in ce ziar publici ,ziar cu traditii partinice inca de pe cand era Viata Noua .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.