Categoric, Ceauşescu n-a murit!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda faptului că execuţia lui Nicolae Ceauşescu s-a dat de peste o mie de ori la televizor, nu cred că „luceafărul scorniceştean” a murit cu adevărat. Păi, cum altfel să fie când proastele obiceiuri ale bătrânului cizmar sunt vii, tare vii, şi ne otrăvesc existenţa clipă de clipă, ca-ntr-un adevărat blestem?! Exemplific.

Minciuna economică. Ideologii partidului comunist tânjeau la perfecţiune. Şi pentru că nu o puteau atinge, o inventau. Cincinalul se făcea în patru ani şi jumătate, păpuşoiul dădea 40 de ştiuleţi pe cocean, sfecla de zahăr creştea cât racheta balistică, iar producţia de cărbune şi de oţel era mai mare decât cea a restului lumii, cap la cap. Acum e cumva altfel, dar parcă tot la fel. Nu mai avem cincinale, dar avem creştere economică imaginară. Potrivit raportărilor oficiale, economia românească progresează necontenit, deşi, unde te uiţi în jur, vezi doar foste fabrici. Ruine întunecate, din care s-a scos – sau e pe cale să se scoată - până şi cea mai mică fărâmă de fier.

Minciuna socială. Până acum douăzeci şi ceva de ani, era la modă să se repete, obsesiv, că n-avem şomeri. Deloc. Zero. Care era preţul acestei statistici se ştia mai puţin. Peste şase milioane de oameni, care munceau pământul în colhozuri, primeau pentru o zi de lucru între 10 şi 15 de lei socialişti, respectiv contravaloarea a 2-3 pâini. Maximum 3 lei în banii de acum. Minţeau vârtos comuniştii, dar nici liderii zilelor noastre nu se lasă mai prejos. Oficial, în România avem  doar 700.000 de şomeri, la o populaţie activă de 10 milioane de persoane. Stăm mai bine decât Germania, deci! Teoretic, 9,3 milioane de români muncesc de rup. Practic, însă, doar 5,2 milioane de persoane au efectiv de lucru (1,2 milioane la stat, iar restul la privat), ceea ce înseamnă că 4,1 milioane de români levitează. Trăiesc cu aer şi apă, întru slava naţiei.

Minciuna politică. Înainte de 1989, românii erau bombardaţi zilnic cu informaţii despre cât de glorioasă este orânduirea comunistă şi cât de „putrefactă” e orânduirea capitalistă. Mulţi credeau că aşa şi e. Alţii făceau bancuri la adresa regimului mincinos, iar câţiva fugeau în Occident. Erau şi unii care trăiau aici ca-n Vest, dar asta e o cu totul altă poveste. Între timp, am progresat. Ăştia de acum nu mai au mize externe căci, de când cu faza cu „marele licurici”, românii sunt ceva mai rezervaţi cu astfel de declaraţii. Aşa că înfierările politice s-au mutat aici, pe meleagul mioritic.

Scurt, fără milă, politicienii moderni au împărţit ţara în două. O jumătate (plus-minus 20 la sută) urăşte cealaltă jumătate. Şi viceversa. Ura poporului este alimentată zilnic de aleşi (mass-media este, din păcate, parte a acestui joc…), care au devenit mari experţi în învrăjbire. N-au inventat ei „divide et impera”, dar metoda le foloseşte de minune. La distanţa de numai o apăsare de buton de telecomandă, orice personaj este basculat de la înger la demon. Sau de la demon la înger, după caz. Adevărul nu contează! Important este ca ura să fie bine hrănită. Suficient cât să mai iasă un mandat, un comision din afaceri cu bani publici, o vilă, o limuzină, un cont gras într-o bancă străină.

Ceauşescu n-a murit. În decembrie 1989 i-au împuşcat doar trupul. Între timp, fantoma „geniului Carpaţilor” s-a multiplicat ameţitor şi sălăşluieşte în sufletele majorităţii celor care au condus şi conduc ţara. În esenţă, românii au câştigat doar dreptul de a face crize de isterie fără teama că ar putea ajunge la puşcărie. Atât…

Citit 2282 ori Ultima modificare Duminică, 07 Aprilie 2013 16:55

Mai multe din această categorie:

14 comentarii

 • postat de pt. Zap si Cora cu dispret si compasiune
  Luni, 08 Aprilie 2013 20:51
  Zap si Cora au cele mai nostalgice si vocale pareri, cu atat mai vocale si mai penetrante cu cat sunt incarcate de mai multe neadevaruri. Dar ei reprezinta o mare parte a unei populatii dezorientate si doar beneficiare a dreptului de a cuvanta liber. Nici nu pot sa -mi adun argumentele sa le raspund caricaturilor lor de afirmatii total inepte. Sa faci apologia comunismului marxist exonerandu-l pe Marx de pacatul capital, preluarea puterii prin violenta- inseamna sa fii nu doar incult ci chiar lipsit de un elementar echilibru in judecata. De asemenea sa afirmi senin ca Galatiul era in 88 un oras infloritor....D-zeule !.....Astea-s discursuri vadimiste cretinoide ce nu merita cuvinte de intelegere ci doar de combatere, respingere dispretuitoare. Cir se mai apropie de realitate si moderatie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ionut
  Luni, 08 Aprilie 2013 18:36
  un articol ce nu aduce nimic nou sub soare. toata lumea stie si simpte pe propria piele ce se intimpla. totusi, ce e de facut pentru ca lucrurile sa se indrepte? sau "solutiile" se dau de catre politicieni si mass-media doar in campanii electorale? in rest se combate mult si bine, doar vorbele nu costa nimic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de POPA DANIELA
  Luni, 08 Aprilie 2013 15:12
  m-as bucura sa fie adevarat,sa nu fi murit Ceausescu,chiar nu merita moartea,noi oamenii de rand am dus-o mai bine pe timpul lui,decat acum.Acum chiar facem foamea,nu avem locuri de munca,etc.VAI DE NOI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Luni, 08 Aprilie 2013 13:42
  Pai iti spun eu ce s-a schimbat: In 1988 cand m-am mutat in Galati, orasul era o urbe infloritoare, cu constructii noi peste tot, cu oameni frumosi, veseli, multi copii pe strada, imbracati colorat, curati, bine hraniti ( incredibil, dat fiind faptul ca nu se gasea mancare ).... acum orasul parca s-a contractat, am ajuns zona defavorizata, pe strazi bantuie precum zombie pensionarii tristi tarand cate o sacosa aproape goala, copii ai nimanui cu manile intinse, cete de ti gani amenintatori si puzderie de caini. Si cam atat. Eu zic ca nu prea mai e nicio asemanare. Dar tu, daca traiesti in alt oras, poate ai dreptate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Luni, 08 Aprilie 2013 13:29
  Conteaza a cui interese le urmareau "revolutionarii" cat timp nu erau ale noastre? Nu prea.
  Ideea e ca nimic nu s-a schimbat de atunci, doar steagul, teatrul / scena si cam atat. Actorii sunt aceeasi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Luni, 08 Aprilie 2013 13:26
  Evident ca erau si pe vremea aceea, ca doar sunt aceiasi. Dar erau cat de cat tinuti in frau. Cine crezi ca a regizat vanzoleala din decembrie si in ce scop? Nu cumva hotii si borfasii care aveau limite impuse la furat si jefuit , la comanda si orientare exterioara? Dar e mai comod de gandit in clisee, legea reflexului conditionat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Luni, 08 Aprilie 2013 13:19
  Daca tu crezi ca 'hotii si borfasii" nu erau pe vremea lui Ceasca, nu stii pe ce lume esti.
  Pe atunci - ca si acum, erau sus la putere si greu de atins.

  @cir: partial adevarat - daca citesti ce scrie Marx, el nu a intentionat niciodata sa ia proprietatea oamenilor, asta a fost viziunea tembela a versiunii rusesti - care a ajuns si la noi.
  Adevaratul sistem a reusit si inca functioneaza. Se cheama "Corporatia Mondragon" ( in Spania ). Poti sa o cauti sa vezi ca asa este.
  Este idealul comunist si este singura cooperativa muncitoreasca care - in plina criza - nu a concediat pe nimeni.
  Capitalismul este legat de crize, evolutia este tot timpul boom economic, urmat apoi de o perioada de recesiune.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Luni, 08 Aprilie 2013 12:58
  Zap, ai zis bine ca economia centralizata si dictatura vin de la sine. Comunismul isi propune se desfiinteze proprietatea, evident asta nu se poate face decat prin furt, crima, tortura, minciuna si dispretul legilor pentru ca nici un cetatean nu doreste sa-i fie luata proprietatea si nu va ramane pasiv. Crizele economice sunt ciclice, determinate de lacomie si slaba comunicare (control slab din partea organismelor internationale), crize au fost si in comunism si in capitalism; asadar nu sistemul determina problemele ci oamenii nepotriviti in locuri de decizii foarte importante si cu impact mare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Luni, 08 Aprilie 2013 12:55
  Categoric, Ceausescu a murit! Daca n-ar fi murit, n-ar fi existat hotii si borfasii care ne bantuie astazi si ne talharesc ca la drumul mare, pe vremile celea erau tinuti in frau, militia economica isi face datoria, vizionati Secretul lui Bacchus si o sa pricepeti. Daca n-ar fi murit, nu s-ar fi distrus industria si agricultura, nu s-ar fi furat sistemele de irigatii de pe camp si sinele de cale ferata. Daca n-ar fi murit, am fi avut inca industrie alimentara la Galati si un combinat care sa hraneasca zeci de mii de familii. Daca n-ar fi murit, n-ar fi existat d-alde durbaca, stan, nicolae, n-am fi avut mii de caini liberi pe strazi si mormane de gunoaie peste tot. Daca n-ar fi murit, n-ar creste atatea generatii de copii fara parinti, nu s-ar fi rupt familii plecand in bejenie pentru o bucata de paine amara. Proportiile si paralelele din articol sunt penibile. Si iar.... domnul Zap are perfecta dreptate, comunismul nu a existat, el a fost adaptat si clonat la interesele unei caste. Orice lucru bun este clonat pentru a fi discreditat, pamantul a fost lasat de Dumnezeu pentru toti oamenii, nu doar pentru o patura de ticalosi cu tupeu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Luni, 08 Aprilie 2013 11:40
  Partial adevarat:
  1. capitalismul este "putred", a se vedea situatia in care ne aflam acum...in care se afla intreaga lume acum.
  2. Ce-am avut in Romania nu a fost "comunism" ( dpdv ideologic, ci dictatura de stat ). Cine citeste "Das Kapital" va observa ca Marx nu a zis nicaieri despre economie centralizata, nimic despre un "lider suprem" sau alte bazaconii pre '89-iste.
  Astea au venit de la sine.
  Omul a spus pur si simplu ca sistemul capitalist are problem - care le vedem azi.
  Si apoi a dat solutii, ce a avut lumea in practice nu e ceea ce a spus el.

  Ceea ce lumea numeste "comunism" a fost de fapt "capitalism de stat" . Statul spunea CE, CUM, si UNDE prin intermediul comisarilor sau ce naiba mai erau pe atunci.
  Muncitorii de rand nu aveau in continuare nici un cuvant de spus nici inainte de "comunism" nici acum.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dxxxxxxxx
  Luni, 08 Aprilie 2013 10:15
  un articol de kkk a......... si cometarii la fel ///////
  0
  0
  Raportează
 • postat de sgs3
  Luni, 08 Aprilie 2013 10:04
  cel mai tare editorial!!!! Felicitari!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Luni, 08 Aprilie 2013 04:59
  Excelent rechizitoriu ,o mica completare la :"geniului Carpaţilor s-a multiplicat ameţitor şi sălăşluieşte în sufletele majorităţii celor care au condus şi conduc ţara" si a celor 4-5 milioane care-i voteaza , fara acestia din urma si cei care sunt cocotati la putere s-ar spulbera in patru vanturi....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lemn Tanase
  Luni, 08 Aprilie 2013 00:48
  Dupa ce ni s-a turnat "cositorul" in `89 am scapat de FRICA si am descoperit JUSTITIA ; economica ,sociala,politica,si pe aia "orfana" (fara mama ,fara tata ) .Tot am castigat ceva la punctul 8 (din 49)de la Timicioara !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.