Gălăţeanule, de ce nu-ţi pasă?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele american JF Kennedy a rostit la un moment dat o frază memorabilă: „Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea”. Dincolo de controversele legate de paternitatea acestei idei (există voci care spun că dictonul ar aparţine de fapt libanezului Khalil Gibran), merită să apreciem că americanii au ştiut întotdeauna să-şi folosească latura patriotică pentru a-şi demonstra civismul. Ce au înţeles gălăţenii din această lecţie de implicare? Haideţi să vedem!

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.05. Zona „Ancora”. La un chioşc se vinde cafea la pahar. Muşterii vin, cumpără, beau, fumează o ţigară, lasă chiştocul pe trotuar şi paharul înfipt în gardul viu din apropiere. Trecătorii sunt întâmpinaţi zilnic de un preş „estetic” din chiştoace şi un boschete de pahare din plastic. Curat civilizat, neicuşorule!

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.15. Zona „Trei Star”. Un coş stradal este înfundat cu o pungă cu gunoi menajer. O minte creaţă, de om necioplit, a crezut că e mai bine să îndese acolo punga cu coji de cartofi în loc să o ducă la containerul din spatele blocului. Miroase, arată ca naiba, blochează coşul.

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.20. Autobuzul 105. Interiorul maşinii este tapetat cu inscripţii şi mâzgăleli (inclusiv câteva expresii imposibil de reprodus) făcute cu sprayul, cu carioca sau cu pixul. E dezolant. Şi probabil că îndepărtarea mizeriei ar costa, din banii noştri, ai tuturor, o mică avere.

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.35. Zona Spicul. Un domn şi o doamnă se ceartă pe tema unui câine vagabond. El susţine că doamna n-ar trebui să mai arunce resturi de mâncare gătită pe trotuar. Ea îl face criminal şi nesimţit. Lumea se uită ca la urs. E clar, subiectele de scandal fac întotdeauna audienţă.

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.45. Zona „Modern”. Un cocalar cu BMW şi-a parcat „tancul” fix pe trotuar. Pietonii au două soluţii: fie trec peste spaţiul verde, fie pe carosabil. La nici 50 de metri distanţă, doi poliţişti îşi fac freza în retrovizoare. A cui o fi maşina parcată ilegal de nu îndrăznesc oamenii legii să reacţioneze?

Am surprins aceste mostre de civilizaţie în doar 40 de minute de mers, pe jos şi cu autobuzul, în plin centrul oraşului. Vă imaginaţi ce aş fi descoperit într-o zi întreagă? Din păcate, Galaţiul de azi oferă imense motive de nemulţumire urbanistică, iar vina ne aparţine în bună măsură şi nouă, celor care populăm urbea, căci – să fim serioşi! – nu Primăria aruncă chiştoacele pe trotuar, nu primarul azvârle gunoiul menajer pe stradă, nu consilierii locali răstoarnă cratiţa cu tocăniţă pe spaţiul verde. N-aş paria pe parcatul ilegal, căci am văzut pe trotuarul de la Prefectură, la recenta şedinţă a CL, nişte fapte care, vorba poetului, „m-au cam scandalizat”.

În urmă cu nici o săptămână „Viaţa liberă” a lansat o campanie despre responsabilitate civică: „Să-ţi pese de Galaţi!”. În general, reacţiile cititorilor au fost unele pozitive. Oamenii au apreciat demersul nostru şi ideea că trebuie să fim cu toţii mai civilizaţi pentru a putea avea un oraş mai civilizat. Au fost însă şi voci perverse, stridente, care au încercat să alunge ideea de civism. Atitudinea lor e de neînţeles. Nu de alta, dar mi se pare curată nesimţire să pretinzi de la alţii repere morale pe care tu le negi cu o vehemenţă demnă de o cauză mai bună. Părerea mea, pe persoană fizică...

Citit 1575 ori Ultima modificare Marți, 30 Aprilie 2013 14:15

16 comentarii

 • postat de gălăţeanu
  Sâmbătă, 25 Mai 2013 13:42
  Îmi pasă, prietene, şi mai sunt mulţi cărora le pasă! Citeşte comentariile astea! De ce, totuşi, predomină nesimţirea?
  0
  0
  Raportează
 • postat de KasaNova
  Miercuri, 01 Mai 2013 22:38
  Costele draga, traim intrun oras dominat de cocalari cu BMW-uri si de cautatori de fier vechi sau PET-uri si tu faci apel la simt civic.99% dintre galateni nici nu stiu ce reprezinta macar.Solutia nu poate veni decat de la autoritati-politie locala responsabilizata. Amenzi mari pe care daca politaiul in cauza nu le acorda sa fie sanctionat el cu maximul cuantumului amenzii. Romania in general,Galatiul in special, reprezinta zone in care simtul civic se educa cu frica de amenzi! Baga-i mana in buzunar politaiului si ameninta-l cu concedierea in cazul in care cetatenii pot sesiza lipsa lor de reactie la un telverde si pot dovedi acest lucru cu o simpla poza pe telefonul mobil si sa vezi atunci simt civic. Fara a mai socoti banii stransi la bugetul local ori din amenzi ori din salariile politistilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius
  Miercuri, 01 Mai 2013 19:40
  Sunt numai cateva aspecte din miile cu care te intalnesti la tot pasul, de aceea cred ca anormalul a devenit normal.
  Azi 1 Mai ora 12 pe malul Dunarii in dreptul scarilor mari, un pescar se hotaraste sa stranga undita, scoate din sacosa sticla de bere din care bea ultima gura si o arunca in Dunare, desi langa el era un cos de gunoi. Am vrut sa-l intreb de ce nu pune sticla in cos, dar dupa cum ii sticleau ochii se pare ca nu era singura consumata asa ca am renuntat si numai l-am privit insistent. Se pare ca s-a simtit cumva, caci dupa cativa pasi a scuipat cu oboseala dispret.
  Ora 12.35 aproape de una din statiile de autobuz de la Francezi, dupa cum stiam eu autobuzul 29 pleca din gara la 12.36, deci mai am de asteptat cca. 15 minute, dar surpriza:nu reusesc sa-l prind, caci la 12.36 tocmai pleca din respectiva statie. In urma lui la cinci minute vine 10 care de fapt dupa graficul TRANSURB trebuia sa vina peste 30 de minute.Cum m-am gandit ca e ceva necurat la mijloc, am telefonat la Dispecerat si am aflat ca programul de circulatie a fost modificat, dar la ce bun sa fi anuntat si calatorii?
  Cam aceiasi ora in autobuzul 10 de la statia din apropierea Liceului de Biologie se urca un grup de 5-6 tineri care ce credeti ca se grabesc sa composteze vreun bilet? Nuuu, se reped la geamuri, le deschid, se urca cu picioarele pe bancile din apropiere, scot capetele pe geamuri, intrun entuziasm tineresc si tipand de fericire si placerea ce probabil le-o datea aerul de afara. Credeti ca soferul care sigur i-a vazut a zis ceva? Nu, probabil ca nu e treaba lui, autobuzul e al Transurbului, el nu e decat ocazional pe el si ce el se va aseza pe bancile in cauza? Cu atat mai mult cu cat el in Tiglina I a facut schimbul de tura plecand acasa cu satisfactia muncii implinite.
  Cam atat, nu ca n-ar mai fi exemple de cum si cu bunavointa sau nepasarea noastra anormalul devine normal, dar sa mai scrie si altii. Si asa am senzatia ca am pierdut timpul degeaba scriind, ca nu se va intampla nimic. Ba cred chiar ca situatia se va inrautati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un cetatean caruia ii pasa
  Miercuri, 01 Mai 2013 16:37
  Sa treci dimineata pe faleza sa vezi covor de seminte ,de cutii de pita sticle de bauturi.Asta e civilizatia la galateni.Nu am vazut un politist care sa dea amenda pentru aceste lucruri.Daca indraznesti sa deranjezi un om al legii atragind atentia ca cineva a incalcat regulire de buna cuviinta,risti tu sa fii amendat.Pe strazile dintre blocuri sint parcate tot felul de tiruri,iar noi cei ce locuim in acele blocuri nu avem unde sa ne parcam masinile.Politia chiar daca este sesizata nu ia nici un fel de atitudine.Parca stiam ca este o lege ce interzice acestor masini sa fie parcate in oras.Sint indivizi ce iau bani pentru acest lucru.Alo politia ,ce masuri luati.Veniti pe str.Melodiei si vedeti masina alba cu nr.B80 RBX. Stationeaza de10 zile.A mai fost un tirB86YRH. lA sesizarile multiple ale locatarilor a disparut.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Normal, după 23 de ani de succesuri(Eba) să nu ne pese, Ei pentru ei, Noi pentru noi. Două lumi paralele. Azi, care pe care, o luptă surdă.
  Miercuri, 01 Mai 2013 14:36
  Sincer nu ne pasă, după 23 de ani de victorii în a sărăciei plasă. Păi cum să-ți pese dacă celor ce au fost șefi de guverne, peste 50 și doi Președinți a României, Iliescu și Băsescu, au făcut din noi săracii Europei cu o țară bogată și cu resursele aruncate peste graniță, petrol, gaze la austrieci, , cu taxă pentru muncă peste 50%, deci jumătate de pâine ce intră în casă o dau statului risipitor. Cine sunt bogații României? Oameni fără calități manageriale, ce au afaceri cu statul, adică cu taxele și impozitele noastre, unde statul pierde permanent prin contracte defavorabile, deci defavorabile pe banii populației. Nu mai spun de învățământ, în 23 de ani am avut 17 reforme de nici nu mai ști pe ce lume mai sunt copiii noștri, adică viitorul nostru, al țării. Și pe cine să mai impozitezi dacă mai mult de 5 milioane de români, buni de muncă, au părăsit România? Datele de la statistica recensământului de ce sunt ținute secrete? Cred că de groază, nu suntem mai mulți de 15 milioane, cred că ne apropiem de un genocid al populației române, boicotul lui Băsescu confirmă că suntem mai puțini, de nu se face majoritatea 50 plus 1, chiar cu votul obligatoriu, cred eu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de jorj.el
  Miercuri, 01 Mai 2013 14:23
  PENTRU ALFAR
  Scurt si la obiect! Serios!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Miercuri, 01 Mai 2013 13:48
  RADULE DE GALATI, esti un organism unicelular, fara nicio un strop de ratiune!
  Nu e nimeni obligat sa rânească dupa tine, copitatule! Daca tu te comporti civilizat si nu faci mizerie, nu distrugi, nu batjocoreşti, autorităţile ar avea o misiune mai simplă şi ar cheltui mai puţini bani.
  Însă din cauza unor netrebnici ca tine, care cred că misiunea lor pe pământ e sa-si faca nevoile pe strada şi ca trebuie sa stringa altul dupa ei, suntem în situaţia în care suntem. O să rămână în oraşul ăsta doar politicienii de kkt şi voi, ăştia care vreţi să vi "se deie", care trâmiţaţi ideea că nesimţirea este o virtute. Vai de capul tău!
  0
  0
  Raportează
 • postat de suparat foc
  Miercuri, 01 Mai 2013 13:31
  DA, D-le ZAP, aveti dreptate !!!!!!eu sint galateanca, dar sint in alta tara de mult timp !! in vara voi veni acasa !!
  citind mereu VL. ma intristez !!!!Sigur ca se pot face si la noi multe lucruri frumoase !!! daca nu se "asculta incepem cu amenzile !!! poate , poate.......daca nu este constiinta !!!!Totul depinde de fiecare, nu se face si respecta curatenia....nici pe scara unde stai !!! Exemplu, i cind mai vin acasa trebuie sa ma cert cu babele
  din bloc pt. curatenie, pt. inchiderea usii de la intrare cu toate ca este interfon !!!! si este totul in centru........nu in alt cartier marginas !!!! si uite asa plec din nou ffffffff suparata !!!!!!Au trecut 23 de ani si nu vedem nimic !!!!!
  Imi amintesc cind DL Brucan a spus ca RO ii trebuie 20 de ani pina ajunge la democratie !!! Eram tinara pe vremea aceea.......si rideam, beh nu se poate in 10 ani recuperam imi spuneam........!!!!
  Dar acum imi spun: Ro are nevoie de vreo 100 de ani sa se puna pe piciore !!!!! Daca se pune..........!!Ce tristete !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Miercuri, 01 Mai 2013 13:21
  Daca Galatiul ar fi al nostru, ne-ar pasa. Din pacate, cand am incercat sa construim sau sa pornim o afacere am aflat ca Galatiul este al LOR, al celor care si-au feliat riguros orasul in portiuni si sfere de influenta si care nu ne dau voie decat sa respiram (Daca nu ma credeti, trageti cu urechea pe la discutiile celor ce conduc orasul si va veti lamuri rapid) Nu, domnule Crangan Galatiul nu mai este al nostru si NU NE MAI PASA !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Miercuri, 01 Mai 2013 13:08
  Ceea ce JFKenedy spunea americanilor nu este valabil si pentru romani ai am sa va zic de ce:
  Kenedy nu luase casele americanilor cu japca cum le-au luat comunistii,
  Kenedy nu inchidea locuri de munca si nu arunca cetatenii pe strazi,
  Kenedy nu lucre pentru agenturile straine cum lucreaza Basescu si cu Ponta,
  In tara lui Kenedy omul cu demitate era respectat,
  In tara lui Kenedy americanul avea dreptul sa stea cu piciuorele pe masa
  In tala lui Kenedy nu se indemna oamenii la munca voluntara pentru a-si demonstra atitudinea civica si in tara lui Kenedy cei platiti sa faca curatenie faceau curatenie nu politica.
  Imi pare rau sa va zic insa toate exemplele date au is de bolshevism. adica dupa cati bani se plateste primaria de contriboabili sa mai adunam si cojile de seminte de pe jos? Unde sunt angajatii primariei care ar trebui sa faca curatenie ?
  Mentionati despre un BMW parcat pe trotuar, oare daca era o dacie era mai bine? aici se vede ura si dispretul fata de cei ce au. Unde sunt locurile de parcare ? le-au facut alesii terenuri de constructii ilegale si tot eu sunt vinovat ca nu adun chistoacele de pe strada ? Ce se intampla cu Politistii comunitari ? au plecat sa sarbatoreasca 1Mai la mare ?
  Da stimate domn, tot administratia este vinovata pentru lipsa de parcari, pentru lipsa de curatenie si pentru mazgalelile din autobuze.
  Crezi ca in Ameruca nu se face mizerie ? ba se face dar se face si curat ca de aceea sunt oameni angajati ba mai si folosesc material noi pe care sa nu poti scrie sau camera de luat vederi in autobuze, trenuri, strazi si cand cetatenii sunt avertizeti sau amendati sa vezi ce repede devin si civilizati. la noi merge si asa si totusi pestele de la cap se impute.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan
  Miercuri, 01 Mai 2013 10:27
  @Zap Toata interventia dvs. e plina de bune intentii dupa exemplul occidental. Sa speram ca societatea civila va impinge odata si-o data autoritatile catre unele din ideile exprimate. Mai putin marsej la chestia cu bisericile care ar fi prea multe si spun asta fara a fi eu mare bisericos sau vreun adulator al lui Casian. Din contra. Iar pe actualul primar il vad mai dezastruos pt. comunitate decat erau Nicolaie cu Durbaca impreuna. Mai are insa timp sa se reabiliteze.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan
  Miercuri, 01 Mai 2013 10:27
  @Zap Toata interventia dvs. e plina de bune intentii dupa exemplul occidental. Sa speram ca societatea civila va impinge odata si-o data autoritatile catre unele din ideile exprimate. Mai putin marsej la chestia cu bisericile care ar fi prea multe si spun asta fara a fi eu mare bisericos sau vreun adulator al lui Casian. Din contra. Iar pe actualul primar il vad mai dezastruos pt. comunitate decat erau Nicolaie cu Durbaca impreuna. Mai are insa timp sa se reabiliteze.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Miercuri, 01 Mai 2013 10:04
  "Au fost însă şi voci perverse, stridente, care au încercat să alunge ideea de civism. Atitudinea lor e de neînţeles"
  Nu stiam ca a spune realitatea este "pervers" ( epitetul mi se pare comic ), dar daca d-nul Crangan considera asa.
  Problema - pe care am tot evidentiat-o in aceasta campanie de "pro-civism" - este ca la noi lumea este deja sub pragul de educatie in care se mai poate face ceva cu vorba. Noua ne trebuie legi, si oameni care sa le ranforseze.
  Educatie cu joarda cum s-ar spune.
  Arunci gunoiul pe jos? 200 ron amenda ( de fiecare data cand esti prins )
  Esti prins ca faci mizerie in transportul in comun - 1000 ron amenda ( de fiecare data ca sa se adune )
  Garantat ca dupa 4-5 asemenea amenzi lumea va "invata" ca ori se civilizeaza ori va plati cu varf si indesat. Si sa vezice ar veni si banii la bugetul politiei locale ( unde acesti bani ar trebui sa se duca ).

  Dar astea cum am spus sunt probleme minore. Marile probleme sunt de fond structural ale Galatiului, si ca sa enumar doar cateva:
  Construim biserici cand Primaria nu are sediu si nu avem scoli ( acum cateva zile VL ne prezenta cum "cateva scoli au refuzat copii din lipsa de locuri " - BRAVO ! )
  Construim si reconstruim strazi si borduri ca bezmeticii de parca petrolul cu care functioneaza infrastructura noastra va tine o vesnicie.
  Nu construim mijloace moderne de transport in comun ELECTRIC. Nici pe departe destul.
  Si acum vine faza interesanta - lumea se plange ca asta ar insemna mai multi bani dati de la buget.
  Da, corect!
  Se cheama investitie pe TERMEN LUNG.
  Punem borduri si refacem strazi din 4 in 4 ani. ( sau mai des ). pariu ca o infrstructura sanatoasa electrica ( mai ales facuta de firme serioase cu contracte cu clauze de calitate si garantie ) ar fi mult mai folositoare orasului.
  Se poate?
  Bineinteles ca se poate, se poate la 2,000 de km in Germania, de ce nu s-ar putea si aici. Ce? Avem terenul special? Banul nostru nu e bun?

  Alta problema:
  nu sunt locuri de munca si nu sunt investitori ( care oricum sunt doar niste hoti nu "investitori" ).
  Uite o idee!
  Cream un program de la primarie ( pt ca AJOFMului nu ii pasa ) un program pilot cu fonduri europene prin care angajatii disponibilizati si neindemnizati sa poata primi fonduri europene daca au un proiect in care EI sunt patroni si tot EI sunt angajati ( minim cate 10 ).
  Asa firma s-ar dezvolta pt ca e in interestul lor ca altfel mor de foame, si s-ar crea si minim 10 locuri de munca, si investitia primariei s-ar recupera in TAXE.
  Frumos nu?

  Si ideea asta nu e noua, este aplicata in Italia si in SPania cu succes.
  La noi, nici nu se discuta. Noi tot cautam "investitori STRAINI".

  Avem Dunarea.
  Nu se amenajeaza faleza deloc, si are potential etraordinar ( de agrement ).Se poate? Bineinteles ca se poate!

  Avem cartodromul care inainte de '89 era plin cu copii, karturi, masini, lume.
  Vandut unui "privat" ( hahaha "investitor" ) - ce a facut?
  Nimic.
  Arata ca dupa razboi.

  Sa se cumpere inapoi, sau verificat cu ce "acte" a luat el acolo terenul si reamenajat.
  SAU si mai bine, sa i se spuna respectivului ca ori incepe sa il amenajeze ori incepe sa plateasca amenda.
  Imaginati-va se ar insemna o vara cukartodromul deschis, reconditionat, plin de cursanti, parinti si copii - sau purs si simplu cu masinute de inchiriat ( pe care primaria ar putea percepe o mica taxa ( hello ! ) din care s-ar acoperi o parte din cheltuielile reamenajarii.

  Sau cum ar fi crearea de pasaje suspendate / subterane pe toata lungimea Brailei si marirea vitezei de regim pe acea artera la 100Km/h.
  Pietonii ar putea traversa oricand fara nici macar sa le pese de masinile de deasupra/dedesubt iar soferi nu vor mai injura din stop in stop, pt ca la noi "unda verde" este "unda rosie".
  Se poate?
  Bineinteles. Si nu costa scump - nu se VREA.
  Exista orase care au asa ceva in Europa? Bineinteles - ia vizitati voi Germania, sau Belgia.

  Concertele ar trebui sa fie si distractive si sa sustina cultura locala ( sau mai bine zis scolile de arte locala ).Imaginati-va! - si stiu ca unii v-ati gandit deja - un concert cu 'trupe' galatene ( am una chiar langa blocul meu ).
  Canta bine? Poate. Nu vom stii niciodata daca nu ne dam o sansa.
  Sau celor de la scoala de arte o sansa sa isi etaleze talentul pe faleza.
  Sau...sau...sau...

  TOTUL SE POATE !
  Singurul lucru care ne opreste este lipsa de imaginatie a conducerii, si LACOMIA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 01 Mai 2013 09:10
  Galateanule, fii civilizat ! un tilu mult mai potrivit pentru acest articol.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 01 Mai 2013 04:16
  Citez :"Autobuzul 105. Interiorul maşinii este tapetat cu inscripţii şi mâzgăleli (inclusiv câteva expresii imposibil de reprodus) făcute cu sprayul, cu carioca sau cu pixul. E dezolant. Şi probabil că îndepărtarea mizeriei ar costa, din banii noştri, ai tuturor, o mică avere." si completez : probabil tapetere a fost facuta de tinerii pe care i-am intalnit in acelasi autobuz ,urcati din statia Centru (probabil liceeni de la Cuza,nu pot fi identificati ,nici prin uniforma ,nici prin numar matricol) sau altii ca ei . Nu va puteti imagina ce putea sa le iasa pe gura ,in tembelismul si nesimtirea lor , vizavi de prezenta unor batrani in autobuz(sigur acei batani nu tapeteza autobuze si pereti) ,probabil era mai usor pentru loaze sa tapeteze stand pe scaun . Am mai intalnit prin preajma unor licee tineri care la trecerea pe langa o persoana mai plinuta( poate bolnava nu grumanda) ,grohaie semnificativ ,ca porcii. Daca pentru astfel de educatie platesc contribuabilii ,mai degraba lipsa....
  0
  0
  Raportează
 • postat de BASIL
  Miercuri, 01 Mai 2013 01:50
  ''PRIVITI ACEASTA CIOARA ,CHIAR SI MOARTA ZBOARA PENTRU CA SUNTEM PE PAMANT ROMANESCCCC'' ...!!! [ FLACARA ]
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.