Gălăţeanule, de ce nu-ţi pasă?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele american JF Kennedy a rostit la un moment dat o frază memorabilă: „Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea”. Dincolo de controversele legate de paternitatea acestei idei (există voci care spun că dictonul ar aparţine de fapt libanezului Khalil Gibran), merită să apreciem că americanii au ştiut întotdeauna să-şi folosească latura patriotică pentru a-şi demonstra civismul. Ce au înţeles gălăţenii din această lecţie de implicare? Haideţi să vedem!

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.05. Zona „Ancora”. La un chioşc se vinde cafea la pahar. Muşterii vin, cumpără, beau, fumează o ţigară, lasă chiştocul pe trotuar şi paharul înfipt în gardul viu din apropiere. Trecătorii sunt întâmpinaţi zilnic de un preş „estetic” din chiştoace şi un boschete de pahare din plastic. Curat civilizat, neicuşorule!

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.15. Zona „Trei Star”. Un coş stradal este înfundat cu o pungă cu gunoi menajer. O minte creaţă, de om necioplit, a crezut că e mai bine să îndese acolo punga cu coji de cartofi în loc să o ducă la containerul din spatele blocului. Miroase, arată ca naiba, blochează coşul.

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.20. Autobuzul 105. Interiorul maşinii este tapetat cu inscripţii şi mâzgăleli (inclusiv câteva expresii imposibil de reprodus) făcute cu sprayul, cu carioca sau cu pixul. E dezolant. Şi probabil că îndepărtarea mizeriei ar costa, din banii noştri, ai tuturor, o mică avere.

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.35. Zona Spicul. Un domn şi o doamnă se ceartă pe tema unui câine vagabond. El susţine că doamna n-ar trebui să mai arunce resturi de mâncare gătită pe trotuar. Ea îl face criminal şi nesimţit. Lumea se uită ca la urs. E clar, subiectele de scandal fac întotdeauna audienţă.

Marţi, 30 aprilie 2013, ora 8.45. Zona „Modern”. Un cocalar cu BMW şi-a parcat „tancul” fix pe trotuar. Pietonii au două soluţii: fie trec peste spaţiul verde, fie pe carosabil. La nici 50 de metri distanţă, doi poliţişti îşi fac freza în retrovizoare. A cui o fi maşina parcată ilegal de nu îndrăznesc oamenii legii să reacţioneze?

Am surprins aceste mostre de civilizaţie în doar 40 de minute de mers, pe jos şi cu autobuzul, în plin centrul oraşului. Vă imaginaţi ce aş fi descoperit într-o zi întreagă? Din păcate, Galaţiul de azi oferă imense motive de nemulţumire urbanistică, iar vina ne aparţine în bună măsură şi nouă, celor care populăm urbea, căci – să fim serioşi! – nu Primăria aruncă chiştoacele pe trotuar, nu primarul azvârle gunoiul menajer pe stradă, nu consilierii locali răstoarnă cratiţa cu tocăniţă pe spaţiul verde. N-aş paria pe parcatul ilegal, căci am văzut pe trotuarul de la Prefectură, la recenta şedinţă a CL, nişte fapte care, vorba poetului, „m-au cam scandalizat”.

În urmă cu nici o săptămână „Viaţa liberă” a lansat o campanie despre responsabilitate civică: „Să-ţi pese de Galaţi!”. În general, reacţiile cititorilor au fost unele pozitive. Oamenii au apreciat demersul nostru şi ideea că trebuie să fim cu toţii mai civilizaţi pentru a putea avea un oraş mai civilizat. Au fost însă şi voci perverse, stridente, care au încercat să alunge ideea de civism. Atitudinea lor e de neînţeles. Nu de alta, dar mi se pare curată nesimţire să pretinzi de la alţii repere morale pe care tu le negi cu o vehemenţă demnă de o cauză mai bună. Părerea mea, pe persoană fizică...

Citit 1664 ori Ultima modificare Marți, 30 Aprilie 2013 14:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.