Cine a ordonat sluţirea teilor?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu ştiu ce-a fost în capul celor care au decis ciuntirea teilor din Galaţi. Dar sunt curios să aflu. Logica îmi spune că este posibil să existe un studiu, o analiză, ceva, dar că este la fel de posibil să asistăm la aplicarea capriciilor cuiva care se crede prea important pentru a mai trebui să-i întrebe ce părere au pe gălăţeni sau pe specialişti. Oricare ar fi motivul acţiunii, trebuie să spunem că maniera de executare şi finalitatea sunt dezastre în formă pură.

Orice ţăran de 80 de ani, chiar şi neştiutor de carte, le putea explica edililor noştri că arborii nu se fasonează cu frunze pe ei, ci iarna sau primăvara, recte în perioada de repaus vegetativ. Dacă înţelepciunea populară li se pare inutilă aleşilor noştri, pot să meargă la lucrările de specialitate. Să spunem la cursul de „Arboricultură ornamentală” predat la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bucureşti. Iată ce se spune acolo: „Retezarea anuală a coroanelor unor arbori (salcâmi, castani, arţari, tei), păstrându-se doar trunchiul şi părţile bazale ale ramurilor inferioare, este o practică nejustificată, deosebit de păgubitoare, epuizând treptat capacitatea de refacere a coroanei şi scurtând viaţa arborilor“. E clar?

Dar iar te-ntorci. Poate că edilii n-au încredere în profesori căci, la urma-urmelor, în orice ştiinţă, deci şi în arboricultură, există opinii şi opinii. Caz în care ajungem la partea juridică. Ia să vedem noi ce a stabilit legiuitorul!

Să luăm la studiu Legea nr. 313 din 12 octombrie 2009, pentru modificarea Legii nr. 24 din 2007, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 694 din 15 octombrie 2009. Amintitul document precizează la articolul 10, alineatul 5 (care modifică art. 14 din legea 24), că: În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene”. Clar, da?

Dacă mă uit la sutele de tei ciopârţiţi fără milă la Galaţi, constat că maximum 5% intră în categoria excepţiilor consemnate de lege. Restul de 95% erau arbori sănătoşi, cu dezvoltare normală, care nu aveau cum să cadă nici dacă oraşul era lovit de uraganul Katrina.

În aceste condiţii, aştept nerăbdător ca Primăria Galaţi să facă publice de urgenţă următoarele documente: 1) – Regulamentul privind tăierea şi toaletarea arborilor şi arbuştilor de pe domeniul public (obligatoriu prin Legea 24/2007); 2) – Memoriul tehnic semnat de un specialist dendrolog sau silvic, în legătură cu necesitatea şi modalitatea de efectuare a lucrărilor de toaletare; 3) – autorizaţia de mediu.

În caz că acest lucru nu se întâmplă, rog Garda de Mediu să-şi facă datoria în conformitate cu legile în vigoare şi să facă public numele persoanei din Primărie care a dispus măsurile şi care trebuie să achite, din buzunarul propriu, amenda în cuantum de 50-70 de mii de lei noi. Tăcerea se numeşte complicitate la ilegalitate.

Citit 2578 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iunie 2013 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.