Părerea gălăţenilor nu-i un moft

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E plin Galaţiul de primari! Tot omul are idei căci, la o adică, nu te costă nimic să îţi imaginezi oraşul perfect. Îndrăznesc să spun că avem, la Galaţi, vreo 300.000 de cetăţeni care sunt convinşi – fie că o recunosc sau nu – că au calităţi de edil genial. Unii chiar le au! Cel puţin asta se înţelege din miile de comentarii postate în ultimul an la articolele despre soarta acestui oraş.

Sincer vorbind, faptul că gălăţenilor le pasă de viitorul cetăţii e un lucru bun. Şi nu-i un moft! Asta înseamnă că nu suntem, aşa cum spun unii, morţi şi îngropaţi, ci mai avem şanse să ne renaştem urbea. Nu se poate anticipa când şi cum se va întâmpla acest lucru, dar cu siguranţă că va fi. Totul este ca aleşii noştri să înţeleagă că marile decizii nu se iau în birouri închise, ci împreună cu cei care plătesc impozite. Adică prin consultare publică, în toate formele posibile.

Aş lua ca punct de plecare consultarea pentru modernizarea Falezei. Ideea în sine este foarte bună. Maniera de realizare, însă, mi se pare superficială. Primăria a dat două miliarde de lei vechi (circa 45.000 de euro) unei firme care a aşteptat ca gălăţenii interesaţi să vină să-şi spună părerea. Cam la spoială. Speram la ceva mai mult. O adunare populară sau măcar un vot electronic. Faptul că „Viaţa liberă” a făcut un sondaj pe tema aceasta pe site-ul propriu, iar reacţiile gălăţenilor au fost extraordinare, arată că măsura se putea aplica lejer şi în cazul Primăriei, iar costurile ar fi fost măcar de zece ori mai mici.

Mai mult decât atât, sistemul folosit de ziar e mai eficient decât cel standard, căci cetăţeanul cu idei nu mai trebuie să piardă jumătate de zi pentru a discuta cu funcţionarul, ci îi ajung 5 minute de lucru la calculator. Ba chiar se poate scrie seara, de acasă, deci nu trebuie să te-nvoieşti de la serviciu ca să poţi da ochii cu funcţionarul de la 8.00 la 16.00, conform „reglementului”. Asta plecând de la ideea că gălăţenii serioşi şi responsabili se duc la muncă, nu la birt, în intervalul amintit. Evident, pentru cei care „nu le au” cu tehnologia se putea deschide un birou, pentru 48 de ore, unde să-şi spună părerea. Totul ar fi costat între 4.000 şi 5.000 de euro, ceea ce nu-i tot una cu 45.000 de euro, nu?

Nu ştiu la ora asta câţi oameni şi câte idei a adunat consultarea de două miliarde de lei a Primăriei. Ştiu în schimb că la sondajul iniţial „pro bono” de „Viaţa liberă” au votat aproape 1300 de gălăţeni (IP-uri unice), iar opţiunile lor au scos la iveală ceea ce crede populaţia despre modernizarea Falezei. Eşantionul este absolut reprezentativ, căci toate sondajele sociologice se bazează pe 900-1000 de respondenţi, criteriu îndeplinit de sondajul nostru.

Ce vor gălăţenii? E clar că oamenii nu vor flori la pălărie şi nici megalomanii cu sclipici. Ei vor în primul rând siguranţă, dovadă că 36,2% (466 dintre cei 1300 care şi-au exprimat opţiunea) au solicitat consolidarea malului Dunării, o chestiune de maxim bun simţ dacă ne gândim la problemele care au apărut în zonă. Alţi  31,8% îşi doresc ca Faleza să devină un mare parc, amenajat cum se cuvine (logic!), în vreme ce 14,6% vor – surpriză! – o telegondolă.

Ce s-o face din toate astea rămâne de văzut. Sper din tot sufletul să nu constatăm că modernizarea Falezei va rămâne doar la stadiul de vorbe şi de minus 45.000 de euro din conturile Primăriei…

Citit 1333 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iunie 2013 15:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.