Cruciada caloriferelor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zeci de mii de gălăţeni dârdâie, la propriu şi la figurat, la gândul că în pragul iernii ar putea fi lăsaţi fără căldură, ca urmare a măsurilor de represiune declanşate de Primărie via Apaterm în vederea recuperării datoriilor la întreţinere.

Ironia sorţii este însă că în această „cruciadă a caloriferelor” vor fi mai mulţi bun-platnici decât rău-platnicii care vor avea de suferit. Un studiu recent realizat chiar de Primărie releva că, în medie, opt bun-platinici au de suferit din cauza a doi rău-platnici şi că mai bine de 87 la sută din datoriile la utilităţi sunt concentrate pe numai 13 la sută dintre proprietarii apartamentelor. Altfel spus, cam aceleaşi persoane au lăsat datoriile să curgă, adesea fără să se sinchisească nici de vecini, nici de asociaţii şi cu atât mai puţin de falimentul Apaterm sau Electrocentrale. Rezultatele modeste ale campaniei în care Primăria a încercat să-i convingă pe restanţieri să-şi plătească datoriilor este, poate, o dovadă în acest sens.

Pe de altă parte, degeaba arată acum Primăria cu degetul către asociaţii şi reproşează că doar doi la sută dintre restanţieri au fost „deranjaţi” în vreun proces pentru recuperarea datoriilor. Problema trebuia rezolvată cu cheia-franceză, nu cu ciorovăieli interminabile în instanţă.

Dar criza care se propagă în sistemul centralizat de încălzire a fost întreţinută cu bună ştiinţă mai bine de două decenii de toţi cei care au fost şi la conducerea Primăriei, şi la cea a Electrocentrale sau Apaterm. Nu s-au blindat caloriferele datornicilor, pentru că în spatele „fatalităţii” datoriilor s-au putut ascunde şi lipsa de eficienţă managerială, şi lipsa unei strategii de investiţii sau de modernizare a sistemului, şi nici n-au lipsit nici interesele electorale. Datoriile acumulate în sistemul centralizat au semănat, pe undeva, cu un fel de joc piramidal în care facturile au fost lăsate să se umfle în paralel cu salariile câtorva aleşi.

Dar aspectul cel mai cinic în sistemul centralizat este că el a început să se manifeste ca un fel de spaţiu concentraţionar, din care, cu sau fără datorii, doar cu greu reuşeşti să mai scapi. Se ştie doar câte piedici şi condiţii ţi se impun, de exemplu, dacă vrei să-ţi instalezi o banală, dar adesea salvatoare, centrală de apartament. Mă întreb ce le poate spune acum Primăria celor care, la un moment dat, au vrut să-şi pună centrală proprie, nu au fost lăsaţi, iar acum asociaţia lor se află pe „lista neagră” a celor care nu vor primi căldură la iarnă? Sunt ei „victime colaterale”, la fel precum toţi cei opt gălăţeni care, statistic vorbind, suferă din cauza a doi rău-platnici?

Grija sistemului pentru sistem a creat un monstru pe care acum nimeni nu îl mai poate stăpâni. De datorii nu mai putem scăpa, în schimb, unul câte unul, blocurile cu cetăţeni oneşti şi rău-platinici deopotrivă se transformă, încet-încet, în sloiuri de gheaţă.

Citit 2904 ori Ultima modificare Duminică, 17 Noiembrie 2013 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.