Putem face minuni în 2014

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
4 comentarii

Anul 2013, cu bunele şi cu relele lui, e deja amintire. Am tras linie, am socotit şi am ajuns la multe concluzii. Paharul e pe jumătate plin, dar şi pe jumătate gol, aşa că este loc de toate interpretările, fie ele optimiste sau depresiv-pesimiste.
Dar trecutul e trecut. E vremea să ne gândim la provocările pe care 2014 ni le oferă. Iar cel mai bine despre asta nu puteţi vorbi decât dumneavoastră, cititorii noştri. De aceea, aduc aici un top cu cele mai importante dorinţe postate în 2013 pe site-ul Vieţii libere. Este, după părerea mea, cel mai bun sondaj de opinie posibil şi, fără îndoială, ar trebui să fie un ghid pentru aleşii noştri, în 2014.
Afaceri publice mai transparente. Aproape 6.500 de gălăţeni au simţit anul trecut impulsul de a-şi spune opinia despre modul cum au fost cheltuiţi banii publici. Au fost multe critici (unele foarte dure), puţine aprecieri, iar opinia generală e clară: aleşii trebuie să spună mai des alegătorilor ce au făcut cu banii, cât au costat parcul şi strada, cât a costat concertul, ce salarii iau funcţionarii statului şi pentru ce, când au de gând să rezolve chestiunile publice presante. N-o spun eu, o spun plătitorii de impozite şi taxe, adică cei a căror voce este esenţială în orice democraţie.
Renaşterea oraşului. Peste 6.000 de comentarii au fost legate, în 2013, de starea oraşului. A fost potop de opinii! Iar oamenii şi-au vărsat amarul, căci impresia generală este că, din păcate, Galaţiul şi-a pierdut gloria de altădată. De ce? Explicaţiile sunt multe şi complicate, dar converg, în cea mai mare măsură, spre ideea că am fost abandonaţi de aleşi şi că interesele meschine au copleşit totul. S-a comentat îndelung despre degradarea unor simboluri importante ale urbei (clădiri, monumente, faleza), despre haosul urbanistic (garaje, chioşcuri, lipsa unei viziuni arhitectonice), despre „durerea în cot” a celor plătiţi, din bani publici, să facă treabă. Cititorii „Vieţii libere” speră la proiecte viabile în acest sens şi nu la maşinării de tocat bugete  sau de plătit poliţe „duşmanilor”.
Circa 5.500 de mesaje au vizat nevoia de infrastructură, fie că în discuţie a fost dilema pod sau tunel, ori chestiunea aeroportului, a autostrăzii sau a transportului pe Dunăre. Că nu avem - e clar. Că trebuie să avem - e şi mai clar. Cum şi când o să avem, sperăm să aflăm în 2014, când gălăţenii nădăjduiesc să fie demarat primul proiect de infrastructură de anvergură. Nici nu mai contează care. Important e să înceapă ceva.
Străzi mai sigure. Peste 5.000 dintre comentariile postate de dumneavoastră în 2013 au fost pledoarii pentru străzi mai sigure, fie că vorbim despre calitatea asfaltului, despre marcajele rutiere sau despre responsabilitatea şoferilor. Asta vrea oraşul, asta trebuie să primească, iar în primul interviu cu primarul chiar despre asta vom discuta, în amănunt. Ca să ştie tot omul la ce trebuie să se aştepte.
Evident aceste teme majore sunt doar câteva dintre sutele de probleme pe care dumneavoastră, prietenii noştri, le-aţi semnalat în ediţia electronică a „Vieţii libere”. Vă rugăm să continuaţi să vă spuneţi opinia, cu curaj. Avem nevoie de voi, oamenii cu simţ civic din acest oraş, pentru că numai aşa le putem da edililor un semnal corect despre nevoile locuitorilor urbei. Împreună putem face minuni!

Citit 930 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2014 13:25

4 comentarii

 • postat de turturel Miercuri, 08 Ianuarie 2014 10:49 78.96.254.*** Link la comentariu
  0
  1

  Asa este ! Nimic din ce era bun nu s-a preluat din perioada trecuta. De ce? Pentru ca la putere s-au mentinut aceiasi activisti si fii lor care si-au facut legi favorabile . Cumulul de functii a inchis practic piata muncii . A indepartat tinereii valorosi din tara indepartabndu-i pe alte meleaguri ,neavand nicio sansa in localitatile lor . Baronii locali hrapareti si oportunisti , aparati de legile date de Iliescu, Nastase, Ponta si USL Galati, stapanesc toate posturile cheie din institutiile locale si judetene , acolitii lor cumuland cate 2-3 functii bine platite din banii publici, fara sa faca vreo activitate responsabila care sa fie controlata. In fruntea judetului s au aciuat oportunistii bine cunoscuti de la PC, PNL, PSD , PDL , ba si de la unele minoritATI CARE ISI DAU MANA IN A NE PROSTI SI INVRAJBI ptr a-si mentine sinecurile. Aici mass media din Galati ar putea sa-i dea in vileag ptr ca este o rusine ca oameni destoinici din ac est oras sa fie neutralizati de unii ca Roman , mare oportunist si carierist, ca Paslaru , fripturist si agramat si altii asemenea.

  Raportează
 • postat de Renegatul Duminică, 05 Ianuarie 2014 01:07 70.195.2.*** Link la comentariu
  0
  0

  Intr-adevar ...impreuna putem face minuni! Insa cea mai mare minune ar fi sa apara cateva noi rubrici la Viata libera online...iar intr-una sa fie prezentata celor cu drept de vot si opiniei publice in general, rapoarte privind edilii nostri care sunt persoane publice...multi dintre consilierii locali si judeteni chiar nu ii cunosc...aduceti-i in lumina reflectoarelor pe toti de la platica pana la opinca in ordine crescatoare sau invers dar sa stim despre ei ce fac ce invart...ca vorba aia asa e democrstic...nu?
  Acesti consilieri sunt alesi de noi si de 24 de ani ei se pun pe liste in partidele lor in functie de cat de influent e...ce spaga da sa fie primul sau al doi-lea pe lista...dar gata fratilor iesiti la lumina sa va cunoasca lumea nu numai pe primar si pe spiderman. ..voi cei de la Viata libera nu ii mai lasati sa stea la umbra!!! Stati calare pe ei!

  Raportează
 • postat de C.Fulger ! Vineri, 03 Ianuarie 2014 21:04 95.77.69.*** Link la comentariu
  0
  0

  Da,asta zic si eu democratie !!! Scriu un comentariu cu ce ma doare despre orasul in care INCA MAI LOCUIESC SI LA CATEVA MINUTE DUPA POSTARE ,VAD CA E "DELETE" !!! Se pare ca e {NE)DEMNA URMASA A VECHIULUI "Vi(a)ta noua" Sa va fie....DACA MAI AVETI!

  Raportează
 • postat de BASIL Vineri, 03 Ianuarie 2014 19:51 76.121.151.*** Link la comentariu
  0
  1

  Vor continua minunile anilor trecuti.Ex. : doctori care reusesc sa activeze la spital,la cabinetul ,particular si la facultatea de medicina in acelasi timp.Superman fiind boss-ul simultanului CJ & catedra.Avem si vom avea si procurori care lucreaza in 2 locuri deodata la parchet si la fac.Drept.Sau director general a unei intreprinderi bugetare care in timpul programului de lucru merge la protocolul organizat in cinstea marelui liberal tariceanu .Lista este f.f.f lunga. RUSINEEE ! ! !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.