Fum separat, foc separat...

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Citeam recent despre unele „concesiuni ilegale” la Consiliul Judeţului şi de un milion de euro lipsă din visteria Primăriei Tecuci. Sigur, este vorba despre acuzaţii la adresa vechilor administraţii, aşa cum de altfel ne-am obişnuit în istorie. Urmări? Mă îndoiesc! Nici nu e clar dacă experţii Curţii de Conturi au date de necontestat, mai ales că, tot „ca de obicei”, au dispărut parte din acte. La Tecuci, chiar primarul actual a contestat raportul privind mai vechile nereguli, recunoscând că sunt „şi chestiuni subiective” la control. Dar şi obiective, mai ales că se referă, nu-i aşa, la predecesorul său… Cândva, un primar gălăţean îmi mărturisea off the record (de aceea nici nu-i dezvălui numele) că a adunat „dosare grele” privindu-l pe predecesorul său. Că, adică, mult „fum” mai ieşea din ele! Dar n-a ieşit nicio vâlvătaie! L-am întrebat de ce nu le scoate - cică nu era încă momentul. Este, de altfel, bine să mai păstrezi un as în mânecă, dacă e vorba de politică, căci un dosar poate îndupleca la o alianţă, la un ochi închis, la aprobarea unei mari concesiuni şi… „o mână se spală pe alta”! Plus că vine şi rândul tău să-ţi termini mandatul şi să ai „dosar”.

„Nu se poate fum fără foc”, spune proverbul. Un suveran spaniol a observat că teritoriul ceţos nou descoperit de Magellan şi de corăbierii săi nu se putea numi „Ţara fumurilor”, aşa cum propuseseră descoperitorii, ci „Ţara focurilor”. Ei, la noi „fum” este peste tot! Vine de la… politică, care dă mereu în mass-media cu noi dosare de corupţie. De fapt, acuzaţii, tatonări, ameninţări care nu merg decât rar până la capăt, acuzaţii false sau simple neglijenţe, blamabile, e drept, dar nepuşcăriabile prea tare, botezate delapidări. În fiecare zi, ţara vibrează la astfel de ştiri cu care ne-am obişnuit. Şi, dacă tot e scandal la Bucureşti ori Craiova, dacă politicienii din ambele bărci ale Puterii/Opoziţiei, că doar ei reprezintă azi administraţia, nu, Doamne-fereşte, specialiştii, sunt chemaţi pe la DNA şi pe la alte… picnicuri, de multe ori lucrul acesta este menit doar ca să se vadă… fumul! La noi, „fumul” se livrează separat, iar „focul”, aşijderea! Intră doar câte un peştişor” mic la răcoare, dar intră şi unul mare când îi trebuie politicii, nu justiţiei. Câte un lider politic, precum Năstase, intră pentru alte lucruri decât cele pentru care te-ai aştepta. Alţii îşi pun aură de martiri atunci când sunt făcuţi hoţi în faţă (de terenuri, hoţi intelectuali, de funcţii), de la preşedinte la premier şi până la directori, rectori etc.

Staţi liniştiţi, e plină istoria noastră (dar şi a lumii întregi) de acuzaţii de corupţie! Nu au scăpat Brâncoveanu sau marele Kogălniceanu, Cuza era acuzat de nepotism, Carol I era să-şi dea demisia după scandalul internaţional al căilor ferate… La Galaţi, Constantin Ressu, cel care ne-a plantat tei netăiaţi pe Domnească, ales primar de patru ori la sfârşit de secol XIX, semn de mare apreciere publică, îşi sfârşea zilele fără să ştie că urma să fie în sfârşit achitat, după un recurs la condamnare pentru delapidare. În care fusese implicat - achitat la recurs - şi prefectul Robescu; invidiat poate şi pentru avere: şi-a permis să-i comande lui Mincu superbele vile de la Galaţi şi Sinaia… Mult, mult fum a mai ieşit întotdeauna pe la noi, fără să ardă însă mai nimic până la capăt! Căci hoţii mari nu semnează, implică doar plevuşca, care scapă în fum, cu acuzaţii de neglijenţă. Asta dacă se întâmplă totuşi să iasă fum...

Citit 983 ori Ultima modificare Vineri, 14 Februarie 2014 14:07

3 comentarii

 • postat de val
  Sâmbătă, 15 Februarie 2014 23:31
  92.80.144.***
  Exceptional articol si exceptionale comentariile! Intradevar, ceata si fum, doar atat. Abia acum mi-am amintit, fiindca uitasem complet, de disparitia celor peste 2600 de obiecte de la Muzeul din Tecuci si inca golurile uriase in gestiunea spitalului tecucean. Si dinspre astea a iesit un fum gros si urat mirositor, dar s-a dus. Ne-am obisnuit sa nu mai apara flacara, sa uitam de poveste care ramane mereu fara final.
  0
  3
  Raportează
 • postat de gandul garant
  Sâmbătă, 15 Februarie 2014 13:42
  92.84.98.***
  Sa fim noi oare, maimutele cu ADN-ul compromis de pehlivanii politici de care am avut parte? Vom scapa vreodata de "fumul "acesta, care ne-a innegrit pana si statuile din cimitirul surpat ? Puscaria la noi a ajuns afumatoare de rechini pe pietrele incinse ale baii de aburit natiunea. Repetitiile au inceput la noul spectacol electoral, cu aceeasi vechi actori,cu replici plagiate,plimbati de la o baronie la alta .Chestiuni subiective,dar si obiective, care depind banal de felul cum vom "folosi"stampila. Exceptional articol !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Tatu T
  Sâmbătă, 15 Februarie 2014 07:21
  84.117.40.***
  O perfecta radiografie a clasei politice, a mecanismului "justitiei", a culturii politichiei si a ADN-ului national in privinta obiceiurilor in materie de putere, trecatoare precum toate cele.Ce-i mai frumos pe lumea asta decat sa tii natiunea intr-o continua "abureala", in ceata, in fum, spre a-ti desfasura in liniste potlogariile.Povestea din pacate va merge mai departe, poate cu mai mult fum dar si mic, mic foc dupa alegerile ce ne asteapta.Multe alte dosare "grele" vor dori sa iasa pe piata, dar, dar, va fi momentul, nu va fi momentul, care?! Totul va tine nu de cultura politica, vai, lipsa la alesii nostri, ci doar de cei 7 ani de acasa si mai ales de coloana vertebrala a celor pusi sa investigheze, sa judece si sa decida. Va exista curaj? Va fi vreodata justitia cu adevarat independenta? "Intrebari la care nu s-a raspuns inca" vorba defunctei emisiuni paremi-se radiofonice!
  Felicitari pentru articol
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.