Fiecare guvern cu proiectul său

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este lucru hotărât deja: cum se schimbă un guvern, se schimbă şi proiectele. Nu contează dacă acestea au fost sau nu începute, ori că erau sau nu bune; ele se schimbă oricum, pentru că, vezi bine, se schimbă viziunea. Aşa se face că studiile de acum un an sau doi (sau din mandatul trecut) „nu mai reflectă cu acurateţe realitatea” de acum, de ai zice că peste noapte, durerile oamenilor s-au schimbat radical.

Vrea guvernul acesta să facă un drum? Foarte bine, facem drum chiar dacă nu trebuie, chiar de-ar fi să-l construim paralel cu drumul vechi (vă sună cunoscută ideea?)! S-a schimbat Guvernul? Păi atunci, cum să facem, domnilor drumul acela? Ce, aţi văzut dumneavoastră maşini căzând de atâta îmbulzeală de pe drumul vechi? Cum să facem un drum nou, mai ales că a fost gândit – ce inepţie! – paralel cu drumul vechi!

A vrut guvernul trecut să facă spitale regionale şi judeţene în toată ţara. Jumătate de mandat, ministrul Sănătăţii a spus ce frumoase şi utile vor fi acele spitale, iar cealaltă jumătate, partidele din opoziţie au tot criticat modul de repartizare geografică a viitoarelor spitale. Erau, de bună seamă, doar nişte banale hârtii, nici măcar planşe desenate (de proiectat, ele au fost proiectate mai târziu, când din nou s-a produs o tărăşenie), iar politicienii trăgeau de ele de-a lungul hărţii, de ai fi zis că se doreşte construcţia de spitale din cauciuc. Aşa, să se întindă peste tot, să ajungă la toată lumea…

Cum vă spuneam, a urmat apoi proiectarea spitalelor, deşi nici atunci nu se ştia cu exactitate dacă vor fi fonduri pentru construcţia lor. Măcar se ştia sigur că este nevoie de ele. Cu proiectul, se spune că a fost o altă poveste: că firma selectată la Bucureşti să realizeze proiectele spitalelor a încasat bani ca şi cum ar fi lucrat X proiecte diferite, când, de fapt, era vorba despre un proiect tip. Informaţiile au apărut, cum era şi firesc, în mandatul acesta, când fosta opoziţie a început să ia la bani mărunţi activitatea fostei puteri.

Mă rog, una peste alta – că de eventuali vinovaţi, pagube etc nu s-a mai auzit nimic  - este că şi Galaţiul, drăguţul de el, avea şansele să i se construiască un spital judeţean. Ca tot românul, întâi am fost nemulţumiţi că de ce nu se face regional, laolaltă cu Brăila. După aceea, am acceptat ideea judeţeanului, iar fiecare pas timid făcut – obţinerea terenului (spre Vânători), proiectele de fezabilitate etc – a fost aplaudat îndelung, inclusiv de noi. Pentru că era vorba de un proiect important.

Problema este că s-a schimbat Guvernul şi deodată spitalul judeţean a dispărut. Vom face acum spital regional, şi nu la Vânători, ci în cartierul Dimitrie Cantemir, pentru a beneficia şi brăilenii de el. Ba mai mult, autorităţile nu spun nimic despre schimbarea de plan; nici cei din sănătate şi nici cei din administraţia locală.

Cu o excepţie: primarul Galaţiului a răsuflat uşurat când a auzit de modificare, recunoscând că oricum, pentru un spital către Vânători, investiţiile în infrastructură ar fi fost uriaşe. Obiecţie pe care însă nu am auzit-o în mandatul trecut… Când ba aveam, ba pierdeam spitalul, care era ba judeţean, ba regional şi aşa mai departe…   

Proiectul spitalului regional din cartierul Dimitrie Cantemir este foarte frumos şi nobil. Însă, după atâta tevatură şi la vreme de criză, pare un vis prea îndepărtat. E ca şi cum nu ai avea nici bani de pâine dar îţi faci probleme că nu ai suficiente forme pentru cozonac…

Citit 675 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.