Tâlhărie prin impozite şi taxe

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Urăsc taxele! Mă simt jumulit de fiecare dată când mă uit pe fluturaşul de salariu şi văd că statul ia de la firmă tot atât cât iau eu, cel ce-şi consumă jumătate din viaţă muncind. Mă enervează la culme ştirea că noi, românii, plătim cele mai mari impozite (însumate) pe salarii din Europa. Cota unică e o doar o şmecherie propagandistică. În realitate, statul dublează cheltuielile cu salariile ale oricărei firme, prin tot felul de contribuţii, taxe şi alte bazaconii.

Mă simt păcălit de fiecare dată când merg să plătesc impozitul pe locuinţă. A devenit un lux să ai acoperiş deasupra capului… Dar oare nu cumva casa cu pricina a fost cumpărată din bani deja impozitaţi? Asta ca să nu mai spun că trei sferturi dintre români îşi iau locuinţă prin credit bancar, la care plătesc dobânzi împovărătoare… În paralel, evident, impozit. Pare mai tentant să ceri locuinţă socială de la Primărie!

Mă simt furat când achit taxa de ecarisaj şi taxa de salubritate. Nu văd ecarisaj, nu văd curăţenie. Dar poate că nu văd eu bine… Mă consider înşelat cu TVA-ul ce-mi scumpeşte inutil pâinea, cu taxa verde ce-mi scumpeşte degeaba curentul, cu taxa TV pentru o televiziune care mai mult manipulează decât informează, cu taxa de drum care nu oferă drum, cu contribuţia la sănătate care nu oferă servicii medicale…

Cred că statul român nu ne mai reprezintă. Am senzaţia că, de fapt, sistemul nu-i mai slujeşte pe cei ce plătesc taxe, ci a devenit un trântor pe care contribuabilii sunt obligaţi să-l care în spinare. Omul şi bugetarul. Ba chiar, dacă socotim doar angajaţii din privat, descoperim cu stupefacţie că fiecare duce-n spate doi bugetari şi jumătate (incluzând aici şi pensionarii). Ne-au cam cocoşat…

Nu-s anarhist. Ştiu că trebuie să plătim şi taxe, căci de ele depinde administrarea treburilor publice. Dar să le administreze, nu să le transforme în dispozitive de furat. Uite, mi-ar plăcea ca fiecare leuţ încasat de la noi, plătitorii de taxe, să fie în aşa fel chivernisit încât să genereze ceva. Cum ar fi servicii publice de calitate, infrastructură, activitatea economică, locuri de muncă.

Dacă dau taxă de drum, păi să am drum. Dacă am uliţă desfundată, de ce să plătesc ca şi cum aş avea autostradă? Dacă dau taxă de ecarisaj, păi să am ecarisaj. Nu se face, nu-mi lua banii, că asta se cheamă înşelăciune în termeni juridici. Dacă îmi iei cu de-a sila contribuţie la asigurările de sănătate, dă-mi servicii medicale decente. Măcar cât să nu trebuiască să mă duc la spital cu pastile şi bandaje de acasă.

Sună bine, dar nu cred că o să le avem vreodată. Nu de alta, dar într-un sistem clar, în care fiecare bănuţ este cântărit, nu se mai poate fura. „Cum, se fură de la stat?”, vor izbucni pudicii. Oho! Urmăriţi achiziţiile publice („Viaţa liberă” le publică săptămânal pe cele de la Galaţi) şi o să aveţi nişte revelaţii. Miliarde peste miliarde sunt cheltuite zilnic, iar trei sferturi dintre bani se duc pe minunate nimicuri. Pe capricii de aleşi, fezabilităţi nefezabile şi surse de parandărăt.

Vă propun un pact. Haideţi să fim câteva mii de ziarişti în Galaţi! Fiecare cititor să devină reporter. Scrieţi-ne ce vă deranjează, daţi-ne detalii (fapte, nu bârfe) despre neregulile în cheltuirea banilor publici. De acolo (vorba lui „văru’ de la site”) ne ocupăm noi. Putem porni împreună nişte investigaţii de toată cinstea. Curaj!

Citit 2336 ori Ultima modificare Luni, 10 Martie 2014 14:32

19 comentarii

 • postat de un galatean
  Miercuri, 12 Martie 2014 00:16
  5.13.205.***
  Dar de firmele partene ale romtelecomului (firma Pro solutions Agency) si rcs-rds cand o sa scrieti ? Acolo munca la negru, nu gluma ....contract de 2 ore si stai cate 6-8 ore pe teren....iar daca nu inchei contracte esti trecut ca si cum nu ai fost la munca dar tu totusi ti-ai facut datoria.....asteptam anchete si dezvaluiri....daca are cineva curaj...
  0
  3
  Raportează
 • postat de Stupul de albine, o organizare socială excepțională, La fel și o țară.
  Miercuri, 12 Martie 2014 00:02
  80.97.242.***
  Eu văd mai simplu, sistemul de organizare a stupului de albine ce se află într-un echilibru natural, de la Dumnezeu lăsat....așa ar trebui să fie și o țară normală ce poate cel puțin să existe, să nu dispară. Avem regină, trântori(bugetari, administrație), lucrătoare și albinele-soldăței. Dacă unul din aceste sisteme albinuțe cresc ca număr, stupul dispare în afară de albinele lucrătoare care cresc ca număr, stupul crește, se dezvoltă. La noi lucrătoarele au plecat și trântorii au crescut enorm de mult, deci țara se află în regresiune, România este pe pierzanie.
  1
  3
  Raportează
 • postat de dove
  Marți, 11 Martie 2014 22:05
  5.13.180.***
  editorialul d-lui c.cringan are doua componente distincte. primul , cel cu impozite,taxe, toti banii luati de stat de la cetateni e corect. asa e dar toata lumea stia lucru asta si nu s-a spus nimic nou. a doua componenta e mesajul spre cititori sa devina mii de "jurnalisti" galateni ce cu dovezi date ziarului pot declansa o cruciada impotriva cheltuirii nelegale a banului public. bineinteles port-drapelul luptei va fi ziarul si redactorul sef. pai, acum citeva zile spuneati ca aveti pentru procurori cinci dosare beton de nelegiuiri. nu s-a miscat nimic dupa ce le-ati prezentat in ziar. de ce urmatoarele ar avea mai multi sorti de izbinda? sau facem un soi de filatelie cu clasoare de cazuri de evaziune nepedepsite? e un joc, eu ma prefac ca acuz si ei se prefac ca nu mai fac. nu-mi place importanta proprie pe care vreti cu tot dinadinsul sa o impuneti in toate articolele scrise. nu e unu sa nu se incheie cu: eu.....sau o sa facem. intotdeauna e vorba de ultima fraza din articol, cea mai importanta pentru dl. cringan.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Un pas înainte, doi paşi înapoi (în sec. XXI).
  Marți, 11 Martie 2014 20:44
  89.137.139.***
  "Ba chiar, dacă socotim doar angajaţii din privat, descoperim cu stupefacţie că fiecare duce-n spate doi bugetari şi jumătate (incluzând aici şi pensionarii)." Deci, domnule Costel Crângan, vinovati sunt cei doi bugetari şi jumătate (incluzând aici şi pensionarii). Hai să-i înjumătăţim. Să ne rugăm în biserică să crape. Raportul se va schimba. Probabil vor fi 2,5 privaţi la un bugetar. Dar ce ne facem că privaţii vor fi ziarişti, comercianţi, firme de pază şi protecţie, firme de tăiat frunze la câini etc. Cred că problema ar trebui să fie pusă altfel: cel puţin un productiv la un neproductiv. Ptiu! Ce idee tâmpită! Idee comunistă, nu alta. Funie în casa spâzuratului. Toate fostele glorii productive ale Galaţiului au fost înmormântate sau sunt muribunde şi eu vorbesc de productiv/neproductiv.
  1
  3
  Raportează
 • postat de ella
  Marți, 11 Martie 2014 14:48
  95.77.107.***
  Din tot ce plaresc anual nu vad nimic concret in acest oras.Cini sint peste tot,trotuare rupte in tot orasul,verdeata in acest oras pauza,vad un restaurant pe aleea din parcul EMINESCU,DECI FELICITARI DOM. PRIMAR,ai reusit sa faci ceva decind esti in scaunul primarii.A,da ai spus ca darimi garaje si faci parcari subterane sausupraetajate.Acum vaD CA AI AJUNS LA TRAS LINII PE ASFALT SI BATUT TARUSI,DAR INTINZI MINA DUPA NISTE MILIOANE BUNE LA PROSTII DE GALATENI.Bine /mi pare si la mai multi bani luati de primarie de la prosii care au pus botul.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Victor
  Marți, 11 Martie 2014 14:36
  5.13.142.***
  Felicitari, domnule Crangan, felicitari! Un articol pertinent, incepand de la titlu, pana la ultima fraza. Bine ar fi daca mesajul va ajunge la cat mai multi concetateni si daca vor intelege sa-si exercite drepturile fundamentale prin interpelari punctuale, la obiect, adresate alesilor...scuze, am uitat ghilimelele, "alesilor" de toate rangurile (locali, judeteni, parlamantari si...europarlamentari!).
  1
  9
  Raportează
 • postat de val
  Marți, 11 Martie 2014 13:25
  92.80.184.***
  Foarte corect, domnule Crangan, platim si nu obtinem mai nimic in schimb. Incalca logica, bunul simt iar noi, ca prositi, nu facem nimic pentru a sfarama acest sistem atat de viciat. Totosi, v-ati declara un galatean fericit daca ati sti ce nebunie e in Tecuci!
  Tecucenii, nu numai ca platesc taxele cu acelasi rezultat nul, dar ca sa le plateasca se supun unui "ritual" ciudat pe care il datoreaza fie unei vigilente bolnave a actualului edil care banuieste de furt tot ce a atins vechiul primar, fie unor nesimtite si grave neglijente ale unor functionari careau pierdut-furat-ravasit arhiva si nu vor plati niciodata nimic, ca de obicei.
  Drumuri repetete la primarie, acte dupa acte copiate, corespondenta cu strainatatea pe unde sunt fii sau fiice plecati de zeci de ani, sau rataciti fara sa mai stie de ei bietii parinti, carora li se imputa din urma taxa de habitat. De habitat pentru cei lipsa, dar si pentru cei care merg zilnic pe trotuarele pline de gunoi, caini si excrementele de caini!
  Trebuie sa faci mai multe drumuri la primarie, mai multe sezoane de stat la coada si pentru fiecare stat la coada nu obtii decat informatia pentru pasul urmator, nu pentru tot procedeul si nici cand si daca vei termina!
  D-le Crangan, dradi galteni, fiti fericiti cu incapabilii vostri si ziceti mersi ca nu traiti in Tecuci!!!
  1
  9
  Raportează
 • postat de jocher
  Marți, 11 Martie 2014 13:16
  222.119.45.***
  Bun articolul, aduce in lumina adevarate trairi si sentimente pe care le ai cand statul incearca s a iti bage mana in buzunar dupa taxe....adevarul este ca statul te cocoseaza cu orice ocazie daca esti suficient de naiv sa declari tot...pur si simplu te ineaca.....plus timpul pierdut cu declaratiile la cozi comuniste pe la finante....si atunci apare intrebarea cum ca nu cumva mai bine sa evit pe cat pot de mult taxele?.... de ce le-as mai plati cand vad ca nimic nu se face in jur din contra, doar se fura?!..... sa nu sara cei care sunt obligati sa plateasca taxe prin retinerile directe din salariu....pot arunca cu noroi in comentariul meu doar cei ce pot alege.....
  1
  8
  Raportează
 • postat de noi bugetarii
  Marți, 11 Martie 2014 12:53
  89.121.153.***
  Daca fiecare dintre noi am avea salariul declarat corect, nu am mai fi 2 bugetari si jumatate de sustinut. Doar in jurul meu sunt cateva persoane care nu au pe cartea de munca cat ar trebui. Si e pacat sa se tot dea vina pe cei care lucreaza la stat: politisti, doctori, militari si cadre didactice. Pacat ! Poate altfel am fi avut un venit mai bun cu totii !
  7
  3
  Raportează
 • postat de criticucu
  Marți, 11 Martie 2014 12:08
  5.13.155.***
  Bai Marius, du-te frate cu cercul ca furi curent pe-aici degeaba... TVA-ul la paine NU A FOST SCOS, ci doar micsorat...
  Apropo, DREPTUL LA VOT ar trebui sa fie castigat, ca daca sunt multi de-alde tine care voteaza de asta se duce tara de rapa!!!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Marius
  Marți, 11 Martie 2014 12:07
  5.13.227.***
  Pe de alta parte, de ce nu are nimeni curaj sa scrie despre adevarata problema ?! Ma refer la cei tuciurii ! Va e frica ?! IA SA VEDEM ! Sa se scrie cum nu platesc ei taxe si cum ii tine fiscul in brate nefacand nimic !....si nu numai...
  5
  5
  Raportează
 • postat de Marius
  Marți, 11 Martie 2014 12:03
  5.13.227.***
  TVA-UL LA PAINE A FOST SCOS !!!! Cum sa iei in seama un astfel de ,,autor" ?!
  6
  0
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Marți, 11 Martie 2014 11:05
  79.116.102.***
  CA INTODEAUNA, COSTEL CRANGAN ,REDACTOR SEF, SCRIE EDITORIALE TEMATICE CU SUBIECTE REALE NECESARE PENTRU INFORMATIA CETATEANULUI DIN COMUN
  DUPA CAT STIU EU CETATENUL DE RAND NU ARE ACCES LA DOCUMENTELEL INSTITUTIEI , PT. O VERIFICARE -INVESTIGARE! EL SE BAZEAZA PE INFORMATIA ORGANELOR DE CONTROL ABILITATE !
  EL. CETATENUL STIE CA DE ANI DE ZILE PLATESTE CU REGULARITATE ANUALA IMPOZITELE SI TAXELE , DAR ASTEAPTA ANI DE ZILE SA- I ASFALTEZE TROTUARUL SA-U ALEIA PE UNDE TREBUIE SA MEARGA CIVILIZAT...NEBLOCATA DE MASINI SI CACATA DE CANII COMUNITARI SI MAI ALES DE NESIMNTIREA CELOR CARE CRESC CANI IN APARTAMENTE!
  CETATEANUL VEDE CA SE PLIMBA DOI CATE DOI POLITISTI LOCALI PE STRAZILE ORASULUI CARE TREC RAZAND PE LANGA MASINILE PARCATE PE TROTUARE. PE LANGA CE-I CARE PLIMBA CANILE SI SE CACA CHIAR IN FATA LUI FARA SA STRANGA RAHTUL ADUNAT CU MATURA SI FARASUL CE OBLIGATORIU TREBUIE SA LE AIBA ASUPRA LOR, VEDE CA TINERI SA-U BATRANI STAU PE BANCA SI SACUIPA SEMINTE SA-U STAU CU PICIOARELE DIRECT PE BANCA ETC ETC.. FARA SA PRIMEASCA CE-L PUTIN O AVERTIZARE SI DE CE NU O AMENDA ASA CUM SCRIE IN HOT.CL
  STITI CA AM VAZUT IN GERMANIA , VIGILENTA OAMNILOR DE ORDINE RESPECTIV POLITAI DE STRADA CARE NU TE IARTA!!? LA NOI DE CE NU? AVEM CATIVA ANI DE DEMOCRARIE!! CETATENUL STIE CA ALEGE UN PRIMAR SI UN CONSILIU LOCAL CARE ARE OBLIGATIA SA GOSPODAREASCA ORASUL BINE DACA NU F.BINE SI SA CHELTUIE FIECARE LEU PLANIFICAT IN BUGETUL LOCA CU EFICIENTA !!
  DACA ISI BATE JOC SI FURA BANUL STATULUI ADICA AL NOSTRU EI STIU CA ORGANELE DE CONTROL SI JUSTITIA TREBUIE SA INTERVINA SA-SI FACA DATORIA CA DE ASTA SUNT PLATITI!! NOI. CE PUTEM FACE? SA PROTESTAM IN STRADA SI SA TABARASCA JANDAMII SA NE ALUNGE!! IN REST MAI ASTEPTAM SA SE ASFATEZE TROTUARUL SI ALEIA UNDE LOCUIESC! DAR, PANA ATUNCI E CALE LUNGA SI TREBUIE SA NE PLATIM IMPOZITELE SI TAXELE CA EI AU ACE DE COJOACELE CETATEANULUI!!>>>>
  CU RESPECT,
  3
  7
  Raportează
 • postat de Catalin
  Marți, 11 Martie 2014 10:33
  5.13.159.***
  Magistral!Dacă ar fi mult mai mulţi jurnalişti de clasă, nevânduţi şi/sau dezinteresaţi, susţinuţi de CETĂŢENI, altfel ar arăta lucrurile în România: am avea modelul occidental de democraţie, unde furi cât furi, dar tot eşti prins şi plăteşti cât nu merită! Aşa, trăim în neo-bolşevismul tipic balcanic!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 11 Martie 2014 10:31
  82.137.14.***
  Lipsa unui partid, sau miscare politica pe toata zona asta a Galatiului care sa ceara cu insistenta, sa faca auzite nelegile, sa fie in contact cu lumea... asta ne lipseste, suntem ultimii in Romania, deci ultimii in Europa din aceasta cauza. Suntem pasivi, nu protestam, facem doar barfe de crasma sau mahala si apoi merge la culcare frustrati...
  1
  9
  Raportează
 • postat de Tocmai ce-am citit in acest ziar
  Marți, 11 Martie 2014 07:53
  5.13.237.***
  ”În parcările blocurilor se vor atribui locuri de parcare după cum urmează: zona A - 130 de lei, zona B - 100 de lei, iar zona C – 80 de lei, cu precizarea că valoarea taxei creşte cu câte 10 lei la fiecare supralicitare. ”
  Cred ca se-ncadreaza si la taxe si impozite dar si la talharie...
  2
  10
  Raportează
 • postat de ada
  Marți, 11 Martie 2014 07:39
  89.136.3.***
  "Cred că statul român nu ne mai reprezintă. Am senzaţia că, de fapt, sistemul nu-i mai slujeşte pe cei ce plătesc taxe, ci a devenit un trântor pe care contribuabilii sunt obligaţi să-l care în spinare. Omul şi bugetarul. Ba chiar, dacă socotim doar angajaţii din privat, descoperim cu stupefacţie că fiecare duce-n spate doi bugetari şi jumătate (incluzând aici şi pensionarii). Ne-au cam cocoşat"....cand in 2010 guvernul Boc au disponibilizat 100 mii bugetari toti au sarit ca arsi,culmea e ca nu a fost deajuns si sunt convinsa ca mai trebuia inca vreo 200 mii...asa pentru eficientizarea serviciilor
  2
  10
  Raportează
 • postat de pantomima de galati
  Marți, 11 Martie 2014 07:28
  5.13.209.***
  romania nu e europa romania mimeaza europa
  1
  9
  Raportează
 • postat de crystal
  Marți, 11 Martie 2014 05:53
  89.137.136.***
  daca romanii ar construi case "verzi" asa cum fac americanii din ce in ce mai des ar fi ceva. Dar nu o facem ptr ca e foarte scump sa ridici o casa ecologica si necesita ceva mai mult teren aferent decat o casa normala.Si cum terenul e destul de scump multi prefera sa stea cu el parloaga decat sa-l vanda.
  "Gura ta adevar graieste" D.le Crangan.Ce e mai dureros e ca ne complacem in aceasta stare de la revolutie incoace.
  Daca multi politicieni romani ar trebui sa faca lunar un test IQ si unul cu detectorul de minciuni ar pica pe capete mai rau ca la simularile nationale de bacalaureat.
  Iar la un test de sarcina le-ar iesi un € , adica semnul de la Euro.Asta le e sarcina , sa nasca cat mai multi euro.Gemeni si tripleti daca se poate.
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.