"Cuminţenia Pământului" şi vasul "Libertatea"

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luni începe şcoala, prilej de noi griji pentru părinţii… investitori: în haine, în ghete, în manuale (că tot este învăţământul nostru "gratuit"), perdeluţe la clasă, cadou pentru dascăli, „atenţii” pentru o notă mai bună... Oricum, cu o subvenţionare a Educaţiei doar la jumătate faţă de ţările din UE, vedem „educaţia” ultimelor decenii înjurând şi scuipând seminţe pe străzi.

A apărut şi o altă categorie de analfabeţi, după ce copiii au fost doar forţaţi să înveţe pe de rost, ca papagalul”, nu să gândească singuri: „analfabetismul funcţional”, adică al celor care ştiu să citească, dar nu înţeleg ce naiba au citit. La acest capitol stăm cel mai prost din Europa, după bulgari: 40 la sută dintre micii ştiutori de litere nu-s şi ştiutori de carte!

Ajunşi maturi, pe funcţii, în politică, ei se vor pricepe măcar să fure la teste, să mimeze cunoştinţe. Dacă ai să-i întrebi pe aceştia, unii chiar conducătorii noştri de mâine, or să-ţi spună atunci, deschis, că orice investiţie în Cultură este „nerentabilă”. Să profităm deci acum, cât Guvernul mai dă dovadă de patriotism (deşi mă întreb: va mai face la fel şi după campania electorală?) şi promite să răscumpere capodopera lui Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”, cu 20 milioane de euro.

Reducând gestul la proporţiile banalului cotidian, apare întrebarea dacă este mai important să cumperi o carte, în loc de câteva pâini şi o bere? Cândva, Pascaly, directorul unei trupe de teatru, i-a dat sufleorului Eminescu, care avea hainele şi ghetele rupte, 50 de lei, ca să-şi cumpere altele. La întrebarea „Ai cumpărat ghete şi haine?”, poetul i-a arătat un volum nepreţuit de Geothe şi altul de Heine: „Uite-le. Astea sunt!” Evident, nimeni cu o educaţie ca a lui Eminescu nu ar întreba de ce Guvernul nu cumpără „haine”, ci nudul stilizat de Brâncuşi. Oricum, până la sfârşitul anului, Guvernul mai are de unde cheltui: trei miliarde de euro… Dar şi gesturile electorale tradiţionale costă mult şi nu poate primi fiecare român cu drept de vot câte o „Cuminţenie a Pământului”, nu?

Să sperăm că nu e doar un „joc de glezne” şi că Guvernul nu doar se preface interesat, ştiind că marile galerii de artă ale lumii sunt decise să profite ele de ocazia de a pune mâna pe una dintre cele mai importante simboluri ale artei moderne a lumii. Ei ar şti, de altfel, s-o facă publică şi să protejeze minunea. În Muzeul Naţional de Artă al României, statuia a fost avariată, chiar de două ori, iar muzeografii au ţinut secret că a fost restaurată.

Ce înseamnă 20 de milioane de euro, când România pierdea, zilnic, anul trecut, 54 de milioane euro numai din pricina evaziunii fiscale? Putem păstra astfel o operă din categoria Tezaur al Patrimoniului cultural naţional. Să nu uităm că, din nepăsare, Galaţiul a pierdut un vas-simbol al oraşului, "Libertatea", prins în aceeaşi categorie de Tezaur... Acum, reabilitat, vasul valorează 45 milioane de euro, dar s-a scos din ţară doar pentru 265.000 de dolari!

Ministerul Culturii a primit sarcina de la Guvern, miercuri, să înceapă negocierile de cumpărare a sculpturii, să nu ia drumul "Libertăţii" noastre. Că tot s-au făcut demersuri şi pentru aducerea osemintelor maestrului acasă. Poate că în anii următori, nu vom constata, (uff!), ori că mormântul său a fost neglijat, ori că turiştii vor vizita în continuare, "cuminte", tot  mormântul gol al maestrului,  la Paris…

Citit 1102 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.