Adevăr în procente acceptabile?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe vremea când Robert Turcescu părea să fie un Robespierre al presei, dându-le bile sută la sută negre sau albe politicienilor invitaţi în emisiunea lui, l-am întâlnit la Galaţi, unde şi-a lansat o carte. Mi-a relatat atunci că în adolescenţă familia sa fusese spionată chiar de tânărul Virgil Măgureanu. Cu atât mai straniu mi se pare să-l văd acum „predându-se” spăşit, ca ofiţer sub acoperire, spion care va să zică… O victimă care a învăţat de la călău cum să-i urmeze exemplul?

Sigur, cel care vine acum la timp potrivit, adică electoral, ca să mânjască şi imaginea presei româneşti (care dintre jurnaliştii în care avem încredere or fi spioni? - se poate întreba oricine, spre folosul celor care ar trăi mult mai bine şi mai corupt fără presă sau doar cu „presa lor”), ar fi putut spune că, de fapt, el a lucrat, nu-i aşa?, patriotic, în interesul ţării, din moment ce a fost angajat nu la vreo „agentură” străină, ci chiar la Ministerul Apărării Naţionale. Numai că nu ştiu ca Turcescu să fi lucrat şi în alt domeniu la vedere decât presa, domeniu care să fi interesat deci ministerul. Sau ministerul voia să afle din timp dacă… i se pregătea vreo anchetă jurnalistică neplăcută? Am tot dreptul să o cred… Sau o fi fost poate ca în cazul unor sportivi care au primit grade militare doar pentru că jucau la un club al vreunui minister, iar lui Turcescu îi şedea bine cu caschetă?

Cred că scandalul nu afectează atât imaginea unui ziarist cu notorietate sau a presei în general, cât Ministerul Apărării, care în prezent tace. Şi scandalul vine tocmai când aşteptam să vedem ce candidat la prezidenţiale o fi şi ofiţer sub acoperire, aşa cum a aruncat nada, nu se ştie dacă şi cu o bază reală, preşedintele Băsescu. Cazul Turcescu poate fi o diversiune care să mute interesul sau poate fi doar o primă avertizare pentru candidatul acoperit cu pricina, care ar trebui să se retragă atunci „când trebuie”, aşa cum s-a retras acum, poate şantajat, Turcescu.

Sunt curios însă şi în ce alte domenii care nu ţin de apărarea statului, ci a altor interese, mai sunt ofiţeri acoperiţi, obligaţi să tacă, sub ameninţarea cu şapte ani de închisoare dacă îşi fac publică apartenenţa. Dacă este să-l credem pe Pacepa - fostul şef securist „defectat”, considerat de unii erou, de alţii trădător, din această meserie secretă nu se iese niciodată! Decât, aşa cum spun şi spioni de prin Occident, doar cu picioarele înainte.

Pentru că a şi-a declarat trecutul înainte de a-l afla şi alţii, Daniel Dăianu, fost ofiţer DIE, a putut ajunge ministru al Finanţelor în 1997 şi candidat la europarlamentare în 2009. Din 1976 până în ´78, Dăianu a fost ofiţer la Direcţia de Informaţii Externe a Securităţii, din care spune că a ieşit „la cerere” în ´78. Este drept, el a continuat criticând, chiar la „Europa liberă”, politica economică a lui Ceauşescu. Unii ar putea spune însă că exact aşa ar face şi un ofiţer sub acoperire care o face pe ziaristul…

Nu s-a născut încă nicio instituţie care să poată livra adevărul complet sau, vorba lui Turcescu de pe vremea bilelor, sută la sută adevărat, dar nu butonul televizorului este vinovat pentru calitatea informaţiei! Şi pot fi politicieni, demnitari ori ziarişti cinstiţi, care, cu cele mai bune intenţii, să vă ofere păreri sau chiar informaţii eronate, dezechilibrate, greşit interpretate. Aşa că interpretaţi singuri ştirile!

Citit 1168 ori Ultima modificare Marți, 23 Septembrie 2014 16:14

3 comentarii

 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE
  Miercuri, 24 Septembrie 2014 20:41
  185.26.182.***
  De acord cu multe adevaruri din articol.
  Am totusi o parere: nu denigrati notiunea de "spion" prin slujba jigodeasca a unui turnator de romanica!
  Public, ast' personagiu de Caragiale- ca roman normal nu este ca si-a lasat nevasta cu copil pentru una mai tanara cum s-a vazut cu bani - el, deontologul lu' peste, a trantit vrute si nevrute in capul multora.

  Era parere, convingere, sau sarcina de serviciu?

  Oricum, a sa contribuitie la realegerea lu' base nu o pot admite.

  CI-ul din MAN nu apartine, decat in mica parte, ARMATEI. Nici seful de altadata, ceasca, nu avea controlul.
  Daca insa se va scoate la vedere averea sa - dar si sursele - ne-am cam lamuri.

  Sau cu o seara inainte base - CA SEF - i-a transmis sa faca asta?
  Ce ne va astepta in acest caz? Oricum, numic bun pentru Romania!
  1
  1
  Raportează
 • postat de Tatu T
  Miercuri, 24 Septembrie 2014 15:13
  89.137.136.***
  Draga prietene
  "Autodenuntarea" celui cu alba-neagra, fie bila, fie pul de table, se afla in legatura directa cu apropiata retragere a presedintelui Traian Basescu de la Cotroceni. Personajul ziarist, "factor de influenta" el insusi declarat "tigan" sau romm pentru cei cu staif european, a ales sa se retraga invocand pronia cereasca. Avand in vedere scandalurile care au loc astazi in lumea politica din Romania, vezi stanga contra dreapta si invers, cu plata politelor pentru toate guvernarile trecute si actuale, se pare ca si-au cerut obolul si "renumitului" comentator probasist de la B1 TV.
  Cu legea nimeni nu se joaca! Cine stie ce datorii are de platit respectivul, stie poate ca i se pregatea ceva, fie de dreapta, fie de stanga si a ales sa iasa "spectaculos" din scena, cu toata zarva caracteristica natiei sale de pe malul Dambovitei, din Ferentari, Colentina....etc.etc.
  Cat despre deontologie, despre respect al jocului, despre adevar...in lumea fumurie, in ceata care ne cuprinde, vine noiembrie, nu are rost sa vorbim.
  Panarama mie in mie continua si va continua.
  Romanilor le place, neam cu descendenta latina, circul!
  Ca si painea.
  Asta-i natia de cand o stim.
  Istoria Galatilor de dupa Alexandru Ioan Cuza, omul modernizarii si tranzitiei la legile franco-europene ne sta la dispozitie.
  1
  3
  Raportează
 • postat de cir
  Miercuri, 24 Septembrie 2014 08:33
  83.103.186.***
  Din serviciile secrete nu iesi vreodata. E posibil sa ai alta ocupatie, alte venituri asta e parte a muncii sub acoperire, sa fii "adormit" insa in orice moment poti fi reactivat. Curge multa cerneala pe tema jurnalistului agent, ei bine cred ca multi jurnalisti au colaborari "nevinovate" cu serviciile secrete, nu trebuia sa vina Turcescu sa-mi spuna.
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.