Abureli pentru reîncălzit ciorba falimentară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Discuţiile între primar şi consilieri referitoare la Strategia de alimentare cu energie termică a Galaţiului scot încă o dată în evidenţă cauzele decăderii oraşului. Incompetenţă dublată însă de foarte mult tupeu. Nici nu ne pricepem, dar nici nu ne lăsăm.

Modul în care s-au limitat debranşările, pretextând "dezechilibrare în zona unitară", nu dovedeşte vreo abordare inginerească, cu atât mai puţin una geografică. Cel mult geo-politrucă. Asta deoarece debranşările vor fi permise doar în zonele unde gradul de colectare a plăţilor este unul aproape derizoriu, pentru a scăpa de povara datornicilor. Ca să vezi: datoriile s-au adunat fix în zone unde blindarea ţevilor nu reprezintă un factor de destabilizare a presiunii și profitabilității!... Sau se tem autorităţile că, lăsând debranşările la liber, vor părăsi conducta fix bun-platnicii? Fiindcă cei rău-platnici, în ciuda drepturilor fundamentale esențiale dar și a practicilor comerciale de minim bun-simț, nu sunt lăsați să se debranșeze până nu achită toate datoriile ca și cum ar urma să se evapore din cartier și de pe planetă, cu tot cu bunul imobil...

Oricum, cu aşa un raţionament pervers al mecanicii fluidelor aplicat la fluxul de încasări, nici nu te miri că s-a ajuns la celălalt argument pueril - grija vizavi de capacitatea furnizorului de gaze. Cică acesta n-ar face faţă la centralele de apartament care ar înlocui sistemul centralizat. Până şi corijentul clasei la fizică ştie că randamentul centralei de apartament este mai bun decât al unei electrocentrale de genul celei de la Galaţi. Măcar şi fiindcă nu se răceşte agentul termic pe reţea şi nu există pierderi de fluid. Deci, dacă centralele de apartament ar consuma cel mult cât sistemul centralizat actual, ce problemă ar avea furnizorul de gaze? Încasarea unor bani de la cetăţeni pentru supradimensionarea ţevilor din blocuri?

Menţinerea cu orice preţ a unui sistem corupt şi ineficient duce la aberaţii pe post de argumente. Doar că logica faptelor trădează, cifrele surclasând şi cele mai meşteşugite cuvinte. Abia acum, după ce lucrurile au scăpat de sub orice control, se cere o anchetă la Apaterm, să se vadă sursa pierderilor. Însă cu ce drept? De când o putere locală, fie ea legiuitoare, cum e Consiliul Local, sau executivă, recte primarul, să dea ordine puterii... justiţiare? Dar propria anchetă în propria ogradă numită Apaterm unde este, domnilor edili? De ani buni sălăşluiesc pierderile şi ineficienţa la Apaterm, iar dumneavoastră acum aţi aflat?

Apoi, cu ce îndrituire mai vin unii care habar n-au ce li se-ntâmplă-n curte să ne propună aceeaşi „Apatermie” cu altă pălărie? Fiindcă, atât cât se arată vederii, Calorgal pare că va funcţiona pe aceleaşi principii. Şi atunci, la ce bun?

De ce nu o licitaţie, având între criterii şi preţul maxim al gigacaloriei livrate? Că, în fond, infrastructura ne aparţine. Trebuie doar să găsim un operator competent, cu frică de „ochiul stăpânilor edili” şi neprelungirea contractului anual...


Citit 2239 ori Ultima modificare Joi, 05 Februarie 2015 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.